Gen-Z Consortium: új memória interconnect készül

A nyílt, jogdíjaktól mentes kezdeményezés az új, memóriaként is használható adattárolók érkezésére készíti fel a rendszereket.

Gen-Z Consortium: új memória interconnect készül

Gen-Z Consortium névvel egy új munkacsoport alakult a minap, amely nagy és neves vállalatokból áll, célja pedig az, hogy felkészítse a piacot a nagysebességű, memóriaként és adattárolóként egyaránt helytálló megoldások érkezésére, amelyek új kihívás elé állítják a fejlesztőket. A csoportban az ARM, az IBM, a Huawei, a Mellanox, a Micron, a Samsung, az SK-Hynix és a Xilinx is jelen van, a felek által kifejlesztett új interconnect (összeköttetés) pedig nyílt szabványú megoldás lesz, legalábbis ez a cél. Utóbbi annyit jelent, hogy a szabvány nem egy adott gyártóhoz kötött, jogdíj ellenében használható technológia, hanem teljesen nyílt, non-profit kezdeményezés, ami node-tól rack-ig remekül skálázódik. Az új technológia elsősorban az adatközpontok és a szerverek szegmensét veszi majd célba.

Hogy miért van szükség újfajta memória interconnect kifejlesztésére? Azért, mert éppen átalakulóban van a piac, azaz a jelenlegi gyors memóriára és viszonylag lassú adattárolóra támaszkodó „kétszintes” rendszerekből hamarosan háromszintes megoldások lesznek, amelyeknél a gyors memória és a lassú adattároló közé beékelődik egy adattároló teljesítményszintet nyújtó, memóriaként is viselkedő eszköz. Ez az új „memória-osztály” újfajta technológiákra támaszkodik, így MRAM vagy 3D Xpoint alapokon nyugszik.

Az új, memória-semantikus interconnect segítségével az adott rendszerek bármilyen típusú rendszermemóriát vagy adattárolót képesek lesznek Gen-Z eszközként használni, legyen szó helyi, vagy éppen hálózati eszközről. A probléma itt jellemzően ott van, hogy ha a memória adattároló-osztályú eszközre kerül, akkor blokk alapú kiszolgálásra kerül sor, nem cache-line alapúra, a cél pedig az, hogy 100 GB/s feletti sávszélességgel és 100 ns alatti időzítéssel lehessen elérni az adott területet, erre pedig a jelenlegi adattároló osztályú hozzáférési protokollok nem igazán alkalmasak.

A Gen-Z interconnect ezen próbál majd segíteni, méghozzá úgy, hogy működni fog processzormagok között, SoC egységeknél, FPGA egységeknél, grafikus processzoroknál, készletezett memóriánál és hálózati adattárnál is. A felek természetesen biztonság terén is végeznek majd fejlesztéseket, valamint a jelenlegi operációs rendszerek és szoftverek támogatása is megoldott lesz, méghozzá mindenféle módosítás szükségessége nélkül. Utóbbi arra enged következtetni, hogy az új összekötő rendszer tisztán hardver alapú lesz – a bejelentésben szó is esik a hardveres támogatás követelményéről. Az új megoldás teljesítmény, skálázhatóság és interoperabilitás (rendszerek közötti együttműködés) terén egyaránt óriási előrelépést kínálhat, így sokat várnak tőle a fejlesztésben résztvevő felek.

A Gen-Z Consortium újítása a tervek szerint olcsón implementálható lesz. Érdekesség egyébként, hogy az új kezdeményezésben nem vesz részt az Intel, de ez nem is véletlen, hisz a vállalat a fentebb tárgyalt kérdéskört saját technológiákkal, saját szabadalmakkal oldja meg, zárt rendszerben, így nem feltétlenül érdeke, hogy egy efféle nyílt kezdeményezés mellé álljon.

A Gen-Z Consortium tagjai már munkához láttak, az interconnect fejlesztése így zajlik, de a szabvány alapja majd csak az év végére készülhet el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward