GeForce GTX770 – Valahol már láttalak

Egy szimpla átnevezésnek lehetünk tanúi vagy a GTX770-esnek valós előnyei is vannak? A tesztünkből kiderül.

GeForce GTX770 – Valahol már láttalak

GTX680 v2.0?

Csak egy hete mutatkozott be az nVidia új GeForce szériájának zászlóshajója, ami az igencsak jól sikerült GK110-es GPU-ra épül, de úgy látszik nincs megállás, hiszen már meg is érkezett a következő kártya, a GTX770 személyében. A felhasznált GPU (GK104) már ismerős lehet a GTX680-asról, mindössze annyi történt azóta, hogy kapott egy új revíziót, tehát egy kicsit finomítottak rajta, de a specifikáció semmit sem változott, alapjait tekintve ugyanazt kapjuk. Ezúttal nem voltak aktiválható tartalékok, mint a GF 500-as széria esetében és csíkszélességváltás sem történt, mindössze három apró dolog változott (a néven kívül persze): megemelték az órajeleket, a GPU Boost szintet lépett és a referencia példányok megkapták a GTX780-on is látott nagyon jó minőségű hűtést. Utóbbi lehet, hogy nem sok leendő vásárlót fog érinteni, hiszen a legtöbb gyártó fogta és lecserélte ezt egy saját maga által gyártott (vagy gyártatott) hűtésre, hogy ezzel is különbözzön a többiektől. Marad tehát az órajel és a GPU Boost 2.0, ami kevés ahhoz, hogy generációváltásról beszéljünk, de azért van, amivel kompenzálhat a GTX770-es. No de ne rohanjunk ennyire előre, nézzük meg, hogy papíron mit kínál az nVidia új kártyája.

Mint láthatjuk az alap órajel mindössze 40MHz-et emelkedett, ennél viszont fontosabb a Boost órajel, ami csak 27-et, és ez meglátszik a maximális órajelen is. A GTX680-nál a Boost ~1123MHz-ig volt hajlandó elmenni, míg a GTX770-nél 1150MHz a csúcs. Lényegi gyorsulásra tehát nem számíthatunk a GTX680-ashoz képest, legalábbis a GPU miatt biztosan nem. Ott van azonban a memória, ami eddig még sosem látott, effektíve 7GHz-es órajelen ketyeg, és ez már komoly előny lehet az olyan játékokban, amiknél eddig a memória-sávszélesség limitálta a GTX680-ast. Ha tehát be tudja hozni a HD7970 GHz Editiont az új kártya, akkor az főleg a villámgyors memóriájának lesz köszönhető. Érdekesség még, hogy az nVidia által megadott TDP 35W-tal nőtt a GTX680-hoz képest, amit az órajelek nem igazán indokolnak, ennyivel többet fogyasztana az új revízió? Nemsokára kiderül, de előtte vessünk egy pillantást a mai nap főszereplőjére.

NVIDIA GeForce GTX770 2GB

Nem cseréltünk össze semmit, a lenti képen tényleg a GTX770-es látható, még ha nagyon hasonlít is a Titánra és a GTX780-asra (mindössze a felirat árulkodik arról, hogy mi van a hűtés alatt). Ez azonban jó hír, hiszen a már említett két kártyán mi nagyon megszerettük az nVidia referencia megoldását, mert halk és már ránézésre is elhiszi az ember, hogy egy csúcskártyát tart a kezében. Ezúttal azonban valami változott, a GTX770 sokkal könnyebben érte el a 80 fokot, mint a GTX780-as, és ez hallható különbséget is hozott a két kártya között. Míg megfelelő környezetben a csúcskártya nagyon halk, addig a GTX770 végig tudatja magáról, hogy ő azért most izzad. Lehet, hogy csak a tesztpéldányunkra férne rá egy újrapasztázás, de tény, hogy a GTX780-as halkabb volt, miközben látszólag ezt semmi sem indokolja.

Az nVidia referencia kártyája
Az nVidia referencia kártyája

A kimenetek (2xDL-DVI, 1xHDMI, 1xDP 1.2) változatlanok, ahogy a hat- és nyolctűs tápcsatlakozók is megmaradtak, sok újdonsággal tehát nem szolgálhatunk a kártyával kapcsolatban.

ASUS GeForce GTX770 DirectCU II 2GB OC

Ez még nem a gyártók kártyáit összefoglaló hírünk, mindössze annyiról van szó, hogy az nVidia kártyája előtt még befutott hozzánk az ASUS némileg túlhajtott megoldása is, így volt szerencsénk két kártyával is megnézni, hogy kb. mit bírnak a GTX770-esek tuningban. Erre a témára nemsokára még visszatérünk, előtte azonban foglalkozzunk egy kicsit az ASUS megoldásával, akik ahogy az várható volt, lecserélték a gyári hűtést egy DirectCU II-es példányra.

Az ASUS DirectCU II-es hűtővel ellátott GTX770-ese
Az ASUS DirectCU II-es hűtővel ellátott GTX770-ese

Ráadásul nem a GTX680-asokon látott háromslotos szörnyetegre, hanem egy sokkal barátságosabb, kétslotos változatra, ami meglepően jól teljesített. Még a minimálisan magasabb GPU Boost órajel (1110MHz) ellenére is halkabb volt, mint a referencia kártya (bár tartjuk, hogy azon valami nem stimmelt, annak is illett volna csendben lennie). Táp és kijelző csatlakozók tekintetében itt sincs meglepetés, minden a szokásos rendben sorakozik a helyén.

GF XP, tesztgép, fogyasztás

GeForce Experience
GeForce Experience

Előző cikkünkben nem foglalkoztunk vele, csak hírünkben említettük, hogy a GeForce Experience szép csendben kilépett a béta állapotból és egyre bővül az adatbázisa. Természetesen kezeli az új kártyákat is, de mondanunk sem kell, a GTX770-780-nál azért túl sok kompromisszumra nincs szükség, akármivel is játszunk (na jó, ha Crysis 3-azni akarunk 60 fps-sel, az nem fog maxon menni még egy Titánnal sem). Az nVidia sokat fektet a magyarul is elérhető programba/szolgáltatásba, ami jelenleg „csak” annyit tud, hogy segít megfelelően beállítani a játékainkat és figyelmeztet ha új driver érkezik, de nyáron kap majd egy sokkal érdekesebb új szolgáltatást is, a Shadowplayt (árnyjáték). Ez végre használni fogja a Kepler architektúrás GeForce-okban lévő hardveres videó kódolót, így lehetőségünk lesz arra, hogy felvegyük ami a képernyőn folyik, vagy beállítsuk, hogy az utolsó néhány perc folyamatosan frissülve legyen mentve. Ennek hála biztosítható, hogy ha történik velünk valami érdekes a játékban, akkor még gyorsan, utólagosan is elmenthessük azt későbbi szerkesztésre. Ez papíron jól hangzik, úgyhogy kíváncsian várjuk a Shadowplay rajtját, és akkor majd bővebben foglalkozunk a GeForce Experience-szel is.

Tesztkonfiguráció

Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H

Processzor: Intel Core i5-3570k@4.5GHz

Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866

Grafikus kártyák: ASUS GTX660 Ti 2GB, Point of View GTX670, ASUS GTX680 2GB, ASUS GTX770 DirectCU II 2GB OC, NVIDIA GTX770 2GB, NVIDIA GTX780 3GB, ASUS GTX TITAN 6GB, Sapphire HD7870 2GB, Sapphire HD7950 Boost 3GB (a Boost nélküli változat órajelein is lemérve), ASUS HD7970 Matrix 3GB (sima és GHz Edition órajeleken tesztelve)

Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W

Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium SP1 64bit minden frissítéssel

Driverek: Catalyst 13.5 beta2, GeForce 320.14, GeForce 320.18 (GTX770 és 780)

Üresjárati fogyasztásban a referencia GTX770-es kb. ugyanazt hozza, mint a GTX780-as, az ASUS kártyája azonban maradt a GTX680 környékén (68 wattot mértünk vele).

Terhelés alatt érdekesen változik a kép, a referencia kártya alig eszik többet, mint a GTX670-es, míg az ASUS megoldása wattra pontosan ugyanannyit kért enni, mint a saját 680-asuk (281W, nem szerepel külön az ábrán). A Kepler megjelenése óta fogyasztásban az nVidia van előnyben, és ez egy ideig nem is fog változni, hiszen az AMD a GCN architektúrával lépett egyet a nagyobb GPGPU teljesítmény felé, és cserébe feláldozta az alacsonyabb fogyasztást, így volt ez régebben a Fermi alapú GF-eknél is, úgyhogy most helyet cserélt a két cég.

Szintetikus tesztek

A szintetikus tesztek azt mutatják, hogy a GTX680-ast anno nem igazán limitálta a memória-sávszélessége, mivel a GTX770-es csak marginálisan erősebb mindenhol, kb. annyival, amennyit emeltek a GPU órajelén.

Játéktesztek 1/2

A játéktesztek alatt már láthatunk példát arra, hogy néha van értelme a 7GHz-es memóriáknak is. Az Alien versus Predator pl. sosem vetette meg a nagyobb sávszélességet és ez látszik is az eredményeken. Bár nem annyival emelkedik az fps szám, mint amennyivel erősebb ramokat kapott az új kártya, de még így is a GPU órajel emelés felett végez a GTX770. A többi játékban ennél kisebb a sebességtöbblet.

Játéktesztek 2/2

Sajnos a többi teszt is azt mutatja, hogy a GTX680 nem igazán volt sávszélesség limitált, jól be tudta osztani, amije volt. A bő 15%-os memória órajel növelés ugyanis sehol sem hozott ekkora növekedést, még az előző oldalon tárgyalt AVP-ben is csak 7% fölötti volt a gyorsulás a GTX680-hoz képest.

Tuning

Az nVidia és az ASUS kártyáját is meghajtottuk, hogy megnézzük, kb. hol van az új revíziós GK104-es chipek vége. Nagyon hasonló eredményeket értünk el, a lenti táblázatban az ASUS kártyájának az eredményei láthatóak, mert az futott be hozzánk hamarabb. Mindkét chip kb. 1200MHz-es alap órajelig ment el, ami az ASUS-nál 1280MHz-es maximális boostot takart. Kipróbáltuk 1300-on is a kártyát, de azt már néhány játék nem szerette. A memória is jól bírta a kiképzést, 8GHz-ig meg sem álltunk, tovább pedig nem nagyon feszegettük a határokat, mert mint a tesztekben is láthattuk, a memória nem igazán gyenge pont a GK104 mellett.

Ahogy az az eredményeken is látszik, a ~11%-os boost órajel emelés, és a ~14%-os memória órajel emelés átlagban 15%-os sebességnövekedéssel járt a referencia kártyához képest. Ez úgy jött ki, hogy az ASUS kártyájában a gyári tuning miatt alapból magasabb TDP van beállítva, és a hűtése is jobban viselkedett, így a Turbo Boost 2.0 ritkábban vette vissza a GPU-t a max. órajelről, mint a referencia változatnál. Főleg azután, hogy beállítottuk a maximális TDP kihasználtságot és hőfokot, ameddig elmehet a kártya, mielőtt visszábbvenne a Boost (110% TDP és 99 fok). Az eredmények szépek, van olyan játék, ahol így a GTX770-es képes beérni a tuning nélküli GTX780-ast.

Messzemenő következtetéseket persze nem vonnánk le két kártya alapján arról, hogy a GTX770-esek mennyire lesznek húzhatóak, mert a GTX680-asoknál is elég nagy volt a szórás, de az eddigiek alapján azt a szintet biztos hozzák, amit az előző generációs csúcskártya, kis szerencsével talán többet is.

Verdikt

Jöjjön hát az összefoglaló diagram, ami túl sok meglepetést nem tartogathat az előző oldalak után:

Bő három százalék sebességtöbblet, ezt tudja nyújtani a GTX770 a GTX680-ashoz képest. Mi adhat akkor értelmet az új kártyának? Természetesen az ára. A rossz hírünk ezzel kapcsolatban az, hogy sajnos nem a GTX670-est váltja árban - ha úgy tenne, akkor végig azzal hasonlítgattuk volna össze -, a jó hírünk pedig az, hogy nem is a GTX680-as magasságában jelenik meg a 770-es. Az ajánlott végfelhasználói ára 119,900 forint lesz, így azt várjuk, hogy miután beállnak az árak, kb. bő 10 ezer forinttal olcsóbb lesz az „új generáció”, mint a GTX680-as, így utóbbit szép lassan elkezdheti kivezetni a piacról az nVidia. A kicsit erőltetett generációváltás helyett mi jobban örültünk volna egy szimpla GTX680 árcsökkentésnek (mert ha úgy nézzük, arról van szó), de most már ez van, csak ne vesszünk el az elnevezések között.

A konkurenciához viszonyítva a GTX770 a HD7970 és a HD7970 GHz Edition között van, míg árban inkább az utóbbit képviseli. A Radeon előnye a valamivel jobb átlagos, és sokkal komolyabb GPGPU teljesítmény, valamint a +1GB memória, míg a GTX770 oldalán ott van a jóval alacsonyabb terheléses fogyasztás, a PhysX támogatás és a Shadowplay ígérete a GeForce Experience-ben. Innentől kezdve minden az egyéni preferenciákon múlik, és érdemes még figyelembe venni a fentieken túl az egyes játékokban felmutatott teljesítményt is, hiszen mindenkinek az számít jobban, amivel ő maga is játszik.

A referencia GTX770-es és 780-as kártyát az nVidiától, a többi kártyát pedig az ASUS magyarországi képviseletétől, a CHS Hungary Kft.-től és a Ramiris Europe Kft.-től kaptuk kölcsön. Ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward