GeForce GTX 550 Ti 1536 MB-nyi memóriával

A GeForce GTX 550 Ti már napokkal ezelőtt bemutatkozott, sőt, már az Nvidia egyes partnereinek kínálatában található GeForce GTX 550 Ti modelleket is csokorba szedtük. Az új videokártya esetében az Nvidia rendhagyó megoldást alkalmazott a memória alrendszernél: a 192-bites adatsínre nem 768 MB-nyi vagy 1536 MB-nyi, hanem 1024 MB-nyi GDDR5-ös memóriachipet helyeztek el a mérnökök, amihez némi trükkre is szükség volt. A trükk mindössze annyi, hogy nem hat egyforma memóriachipet alkalmaztak, hanem két 2 Gb-es és négy 1 Gb-es példány segítségével oldották meg a memória kérdést.

GeForce GTX 550 Ti 1536 MB-nyi memóriával

A GeForce GTX 550 Ti már napokkal ezelőtt bemutatkozott, sőt, már az Nvidia egyes partnereinek kínálatában található GeForce GTX 550 Ti modelleket is csokorba szedtük. A GeForce GTX 550 Ti referencia példányai esetében az Nvidia rendhagyó megoldást alkalmazott a memória alrendszernél: a 192-bites adatsínre nem 768 MB-nyi vagy 1536 MB-nyi, hanem 1024 MB-nyi GDDR5-ös memóriachipet helyeztek el a mérnökök, amihez némi trükkre is szükség volt. A trükk mindössze annyi, hogy nem hat egyforma memóriachipet alkalmaztak, hanem két 2 Gb-es és négy 1 Gb-es példány segítségével oldották meg a memória kérdést.

Természetesen adja magát a lehetőség, hogy  a GeForce GTX 55 Ti esetében hat darab 2 Gb-es memória chippel töltsék fel a három darab 64-bites memóriavezérlőt, és az első ilyen videokártya érkezésére nem is kellett sokat várni. Az első hat darab 2 Gb-es memóriachippel ellátott GeForce GTX 550 Ti különlegességet - amely egyben hírünk főszereplője is - az ONDA szállítja, akinek a neve errefelé nem cseng túl ismerősen, de ez nem is csoda, hiszen egy kínai gyártóról van szó, aki alaplapokra és videokártyákra specializálódott. A gyártó többnyire Kelet-Ázsiában dobja piacra termékeit, így kevés az esély rá, hogy az európai piaocokon feltűnjön a különlegesség.

 

Maga a videokártya egyébként nem csak a memória alrendszere miatt különleges, hanem azért is, mert gyárilag megemelt órajelekkel és egyedi hűtéssel érkezik. A 4+2 fázisú tápellátással rendelkező újdonság stabil működéséhez két hattűs PCI Express tápcsatlakozóra van szükség. A GF116-os GPU a referencia 900 MHz helyett kereken 1 GHz-en ketyeg, így a CUDA magok órajele 1800 MHz-ről 2 GHz-re emelkedett. A GDDR5-ös memóriachipek esetében - amelyekből ugye 1536 MB-nyi áll rendelkezésre - 4104 MHz-es effektív órajel helyett 4,4 GHz-es effektív órajelet alkalmaztak a mérnökök. A két darab 80 mm-es átmérőjű ventilátorral ellátott egyedi hűtő hat darab, rézből készült hőcsővel is büszkélkedik.

A videó kimenetek között egy D-Sub, egy DVI és egy HDMI portot helyeztek el. Az egyelőre nem tudható, hogy a rendhagyó termék pontosan mennyibe fog kerülni, de ez valószínűleg mindegy is lesz, ugyanis errefelé úgysem valószínű, hogy megjelenik az üzletek polcain, de jó eséllyel egyre több gyártó követi majd az ONDA példáját, és akkor lesznek olyan GTX 550 Ti-k, amiknek nincs trükközés a memóriájánál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward