GeForce 9600 GT Green Edition: alacsony fogyasztás

Már-már azt hihetnénk, hogy az Nvidia nem tud meglepetésekkel szolgálni, ekkor azonban mindig valami érdekességről érezik hír. Most sincs ez másképp: a gyártó bejelentette legfrissebb videokártyáját, amely tulajdonképpen a jó öreg GeForce 9600GT "energiatakarékos" változata. A kártya a hagyományos GeForce 9600 GT-hez képest alacsonyabb magfeszültséggel és alacsonyabb órajelekkel bír, ezzel magyarázható az alacsonyabb fogyasztás is.

GeForce 9600 GT Green Edition: alacsony fogyasztás

Már-már azt hihetnénk, hogy az Nvidia nem tud meglepetésekkel szolgálni, ekkor azonban mindig valami érdekességről érkezik hír. Most sincs ez másképp: a gyártó bejelentette legfrissebb videokártyáját, amely tulajdonképpen a jó öreg GeForce 9600GT "energiatakarékos" változata. A kártya a hagyományos GeForce 9600 GT-hez képest alacsonyabb magfeszültséggel és alacsonyabb órajelekkel bír, ezzel magyarázható az alacsonyabb fogyasztás is.

Az új, Green Edition modell P562-es revízióval ellátott nyomtatott áramköri lapra épül. A specifikációk szerint a kártya esetében látszólag csak BIOS finomítást végzett a gyártó, így a termék 55 nm-es GPU-ja 650 MHz helyett már csak 600 MHz-en ketyeg, a magfeszültség 1,1V-ról 1.0V-ra csökkent, gyakorlatilag ez utóbbi érték hozza a fogyasztáscsökkenés oroszlánrészét. A stream processzorok sem úszták meg módosítás nélkül: az egységek már csak 1500 MHz-en üzemelnek, az eredeti 9600 GT esetében ez az érték még 1625 MHz volt. A kártyán található GDDR3-as memória chipek órajele nem változott, azok továbbra is 900 MHz-en üzemelnek.

A gyártó ezzel a kis módosítással összesen 39%-kal csökkentette a videokártya fogyasztását: a Green Edition esetében 59W a TDP értéke, a  hagyományos GeForce 9600 GT ezzel szemben 96W-os TDP-vel bír. Az órajelek és a magfeszültség mérséklésével azt is sikerült elérni,  hogy ne kelljen plusz PCI Express tápcsatlakozót használni a termék stabil működtetéséhez. A gyártó GeForce 9600 GT Green Edition modelljének megjelenésével és várható végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward