GeForce 9500GT: átnevezett 8600GT?

Megnéztük történt e változás a 8600-as sorozat tagjaiban, azon kívül, hogy jóval fejlettebb gyártástechnológiát kaptak. Az eredmények bíztatóak

GeForce 9500GT: átnevezett 8600GT?

Bevezető

Az nVidia, folytatván átmatricázós hadjáratát pár hete piacra dobta a 9800-as és a 9500-as GT-it. Előbbivel nem foglalkoztunk, mert találhatóak köztük még a régi 65nm-es magra épülő példányok is (az 55nm-eseknek pedig körülbelül annyi előnyük van, hogy működik a HybridPower), és MHz-re egyeznek az órajelei a 8800GT-vel. A 9500GT ezzel szemben, ha nem is vitte túlzásba az erőfitogtatást, de kapott némi emelést a 8600GT-hez képest. Azért ahhoz, mert bár az nVidia előszeretettel állítja be a 8500GT mellé, mutatván, hogy bizony mennyit fejlődtek ennyi idő alatt, érdemes átnézni a marketingen és látni, hogy ez a 8600GT frissített változata. Ehhez igazodik felépítésében és árában is (a 8500-as, már a maga idejében is gyenge volt), így a mai tesztben hozzájuk is mérjük teljesítményét. Mielőtt továbblépnénk érdemes egy pillantást vetni a specifikációkra:

Jól látszik amit az imént említettünk, hogy szinte minden ponton egyezik a régi 8600-as széria tagjaival, csak az akkori GT-nél egy picit jobb órajeleket kapott. Mi nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy azonos órajelen tapasztalható e javulás, így a 9500GT-vel kétszer is végigmentünk minden teszten. Egyszer a gyári órajeleket használva és egyszer a 8600GT órajeleire „lebutítva”. Utóbbi eredmények a diagramokban, mint 9500GT/540 szerepelnek. Árkategóriában a Radeonok közül azt láthatjuk, hogy a HD2600XT/HD3650 széria tagjaival áll egy szinten, ha az olcsóbb gyártók termékeit nézzük, különben drágább azoknál. Mi a mag órajelben gyengébb, ám frissebb HD3650-est tettük mellé, mert a 2600-as kifutó széria, lassan eltűnik a polcokról.

A nálunk járt Galaxy 9500GT a legolcsóbb példányok egyike. A 8600-asok óta csökkent a nyák mérete, most pontosan akkora, mint a Radeoné. A Galaxy egy érdekes, két helyet is elfoglaló hűtést választott. A borda és ventilátor hasonlít az eddigi megoldásokhoz (csak magasabb azoknál), ám az egészet egy műanyag fedővel látta el, ami végigér a teljes kártyán. Lehet csak a matricának kellett a felület, mindenesetre látványos lett. Ami a legfontosabb, hogy nagyon hűvösen tartotta a kártyát, és tette mindezt olcsó megoldáshoz képest halkan, amiért egyből jó ponttal indított nálunk. A körítés nagyon minimális: egy DVI>D-sub, egy S-video>kompozit átalakító és egy apró S-video kábel. Ezen az árszinten az ember nem szokott mondjuk csodákra számítani, de érdekes volt látni, hogy a mellérakott Gigabyte 8600GT - amely szépen lassan 30 ezer forintról esett le idáig - megtartotta minden extráját, még a teljes játékot is (Neverwinter Nights 2).

Tesztgép

Alaplap: Gigabyte P35-DS3

Processzor: Intel Core2Duo E8400 3GHz

Memória: Geil Ultra 2x1GB DDR2-800 KIT

Operációs rendszer: Windows Vista SP1

Driverek: Catalyst 8.8 (HD3650), GeForce 175.19 (8600GT) és 177.79 (9500GT)

Tesztek I.

A már öregnek mondható 3DMark-ban szép lépcsőzetesen alakulnak az eredmények. Órajeleinek hála a 9500GT a legerősebb, és látható, hogy lebutítva is erősebb a 8600-asnál.

F.E.A.R. alatt eléggé egyben van a mezőny, ám itt is a 9500GT emelkedik ki némileg. Alacsonyabb órajelen mérési hibán belül teljesít.

Az eredmények már-már unalmasnak mondhatóak, Quake Wars alatt is azt látjuk, amit eddig.

Az Oblivion azért érdekes, mert nem szintetikus teszt és azt mutatja, hogy itt bizony még azonos órajelen is van tíz százalék plusz erő a 9500GT-ben, elődjéhez képest, ami dicséretes.

Akármilyen belső optimalizáció is ment végbe az új GT-ben, a World in Conflict nagyon szereti, szépen játszható vele a legelterjedtebb felbontásban.

Tesztek II.

Lost Planet alatt némileg feltámad a HD3650. Ha egy 2600XT lenne a tesztben itt jó eséllyel megfogná a GT-t, de így marad a második hely.

Unreal alatt eléggé egyben van a mezőny, csak a 9500-as képes egy picit a többiek fölé emelkedni.

Mintha csak a 3DMark eredményeket látnánk, jön a papírforma.

Hasonló a helyzet Crysis alatt is. A Lost Planet néha irreális elvárásai mellett ez az a játék amiben ha teljesen folyamatos képet szeretnénk látni akkor kénytelenek vagyunk az alacsonyabb minőségi beállítások felé nézelődni, vagy csökkenteni a felbontást.

Néhány szó a tuningról

Sajnos időnk nem engedte, hogy minden kártyát alaposan megnézzünk túlhajtva is, de amennyi tapasztalatot szereztünk velük azt meg szeretnénk osztani. Ahogy azt megszokhattunk, a HD3650 órajelét emelgetni elég macerás. A Catalystben lévő OverDrive mindössze +25MHz-t enged meg, amit nem csoda, hogy bőven kibír a chip bármi alatt. A legelterjedtebb tuningprogramok se szeretnek barátkozni vele, így hagytuk. A 8600GT bár nem mai darab, majdnem elértük vele a GTS órajeleit mag fronton. A memóriával nem volt ilyen sok szerencsénk, kevés plusz után feladta. A friss 9500 ezzel szemben nagyon jól bírta a kiképzést, 700-as mag órajelig stabil volt, ami majd 30% többlet. Persze nem biztos, hogy minden példány kiviszi ezt, de mindenesetre bíztató. Némi kompromisszummal, nagyrészt közepes beállítások mellett már elviszi a Crysis-t 1280-ban.

Értékelés

Érdekes helyzetben van az új 9500GT, mert árát tekintve szinte a belépőszintű kártyákkal kell versenyeznie. Jelenleg csak a legolcsóbb változatok kaphatóak a 8600GT-k ára körül, míg a komolyabbak jellemzően 15 ezer környékén vannak. Valamivel alacsonyabb áron a legjobb vétel lehetne a kis költségvetésű gépekbe, de így elég kérdéses a helyzete. Húsz ezerért már 3850-et lehet szerezni, ami sokkal erősebb, a hasonló erősségű kártyák pedig olcsóbbak. 10 ezer alatt nem kérdés, ki kell fogni az egyik olcsóbb DDR3-as 2600-ast amíg van, mert az ATI már csak a készleteket söpri ki, nemsokára eltűnnek. A 2600XT-k órajelüknek köszönhetően a 9500GT teljesítménye körül helyezkednek el pár ezer forinttal olcsóbban. A 8600-asok szintén a kihalás szélén állnak és egyedül a körítés miatt érdemes elgondolkodni rajtuk, amit a legtöbb megőrzött a régi időkből.

A frissebb HD3650 ugyanabban a helyzetben van, mint a 9500GT. Egymáshoz mérve őket a teljesítményükkel árban vannak, de a 9500GT sokkal jobban húzható, és ez miatt érdemes elgondolkodni rajta. Az ATI kártyái ugyanis nem jeleskednek a tuning területén. Ettől függetlenül csak az olcsóbb példányokra merjük azt mondani, hogy ajánlott vétel, a többi túl közel van a HD3850-ekhez.

Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk megjegyezni, hogy örülünk, hogy nem egy 55nm-es 8600-ast kaptunk, hisz a tesztekből kiderül, hogy az új GT azonos órajeleken is egy picit erősebb az elődjénél, miközben jóval hűvösebb annál. Ettől függetlenül, annak eldöntését, hogy szükséges volt e, az Olvasóinkra bízzuk. Az nVidiának biztos megérte, mert a gyártás olcsóbb lett.

A teszttermékeket az Expert Computer Kft.-től kaptuk kölcsön, köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward