GCN alapú Radeon immár beágyazott rendszerekhez is

Az AMD Radeon E8860 több szempontból is komoly előrelépésnek tekinthető az előző generációs megoldáshoz képest.

GCN alapú Radeon immár beágyazott rendszerekhez is

Az AMD egy új Radeonnal rukkolt elő, amely a beágyazott rendszerek szegmensét veszi célba, így egyebek mellett kaszinókban található játékgépekben, orvosi képalkotást végző konfigurációkban, repülőgépekben használt rendszerekben és hadiipari konfigurációkban találkozhatunk majd vele.

A Radeon E8860-as megoldás elődeivel ellentétben már GCN architektúrára támaszkodik, hála a 28 nm-es csíkszélességgel készülő Cape Verde GPU-nak, amit ebben a szegmensben Adelaar kódnév alatt emleget az AMD. Az GPU 640 stream egységgel rendelkezik és 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához, ami helytakarékossági okokból a 37,5 x 37,5 milliméteres lapkán foglal helyet, ahogy az lenni szokott. A GPU 625 MHz-es magórajelen ketyeg, a GDDR5-ös VRAM esetében pedig 4,5 GHz-es effektív órajel áll rendelkezésre. Egyszeres pontosságú számítási feladatok esetén 768 GFLOP/s-os, dupla pontosságú számítási feladatok alkalmával pedig 48 GFLOP/s-os számítási teljesítményt biztosít a GPU, a memória-sávszélesség értéke pedig 72 GB/s. Érdekesség, hogy az újdonság egyszeres pontosságú számítási teljesítmény tekintetében 33%-kal múlja felül elődjét, wattonkénti 3D-s teljesítménye pedig 92%-kal jobb, mint az előző generációs beágyazott GPU-é.

A mindössze 37 wattos TDP-vel rendelkező Radeon E8860 természetesen UVD és VCE motorokkal egyaránt rendelkezik – előbbi a különböző videó tartalmak hardveres gyorsítás mellett történő lejátszásáról, utóbbi pedig a hardveres gyorsításra támaszkodó videó kódolásról gondoskodik. Az újdonság DirectX 11.2-es, OpenGL 4.2-es, OpenCL 1.2-es és DirectCompute 11.1-es támogatást egyaránt kapott. Az E8860 természetesen a 4K-s kijelzők kezelésére is képes, sőt, a 3D-s tartalmakkal is megbirkózik, hála a HD3D támogatásnak. A repertoárban még Wireless Display támogatás is lapul.

Az MCM, azaz Multi-Chip Modul formájában érkező Radeon E8860 asztali- és mobil változatban egyaránt elérhető lesz: előbbi PCI Express 3.0-s, utóbbi pedig MXM 3.0-s csatolófelületre támaszkodik. A többféle kiszerelésben is elérhetővé váló újdonságra hét év terméktámogatást vállal az AMD. A Radeon E8860 Windows 7, Windows Embedded 7 Standard, Windows 8/8.1, Windows Embedded 8 Standard, illetve Linux operációs rendszerek alatt egyaránt használható lesz.

Az AMD Radeon E8860 mintapéldányainak szállítása már megkezdődött, a köré épülő termékek pedig még az idei év első negyedévében megjelennek a beágyazott rendszerek szegmensében tevékenykedő nagy gyártók kínálatában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward