Gamer notik megfizethető áron III: Asus vs. Toshiba

Sorozatunk harmadik részében az Asus N60Dp-t és a Toshiba Satellite A500-at eresztettük egymásnak.

Gamer notik megfizethető áron III: Asus vs. Toshiba

1. Asus N60Dp - Specifikáció és hardver

Harmadik részéhez érkezett a modern 3D-s játékok megfelelő futtatására alkalmas notebookokat bemutató sorozatunk. Az ún. „gamer” noteszek hazánkban is egyre népszerűbbek, így karácsony előtt úgy láttuk, hogy érdemes még tovább boncolgatni a témát. Ma is két versenyzővel bővül a választék, így lassan, de biztosan lefedjük a 200-250 ezer forint közötti kategóriát.

Meglepően sok kérés érkezett felénk, hogy márpedig az Asus N60Dp-t teszteljük le, mert remek ár/teljesítmény mutatója van és különben is. Mi eleget tettünk a kérésnek és a Toshiba Satellite A500 mellé ezt a modellt vettük be immáron hatodiknak a partiba. Jó hír, hogy a tesztidőszak eleje és vége között majdnem 10 ezer forintot csökkent a készülék ára, jelenleg 218 ezret kell érte a pénztárnál hagyni, de lássuk, érdemes-e?

A fórumos híresség a szokásos barna kartondobozban érkezett meg hozzánk, melynek egyik fele a notebookot és kiegészítőit, másik fele pedig a hordtáskát rejtette. A specifikációkat elnézve mi is feszülve vágtunk neki a tesztelésnek, bár az idő előre haladtával kiderültek bizonyos turpisságok.

Galéria megnyitása

Például, hogy a videokártya csak DDR2-es memóriákat kapott, amit később részletesebben kitárgyalunk, hogy mit jelent pontosan. Először volt lehetőségünk kipróbálni az AMD legújabb Tigris platformját, amely az RS880-as déli hídból és a Turion II-es processzorok valamelyikéből áll. Az elvárható minimumon felül egy ExpressCard bővítőhelyet és Bluetooth-t kapunk. Az akkumulátor sajnos a hatcellások között is a gyengébbek közé tartozik, cseréjére nincs mód, hiszen a szokásostól eltérő kialakítás ezt megakadályozza.

Galéria megnyitása

A termék mellé a már említett táskán kívül természetesen a helyreállító DVD-t, a drivereket tartalmazó lemezt és a Power2Go csomagot is megkapjuk. A kábelkötegelő tépőzár már régóta alap dolog, ahogy a kis méretű optikai egér is. A tápegység 90W-os, viszonylag gyorsan is tölt, bő két óra alatt maxon van az N60Dp.

Bekapcsolás után első dolgunk volt a BIOS megkukkantása, ahol semmi említésre méltó dolgot nem találtunk. Viszonylag csendes volt az első boot, de sajnos ez nem tartott sokáig. Internetezés alatt egész tűrhető volt a dolog, nagyban segít a hátsó szellőzőnyílás, így a zajt lefogja a TFT panel. Terhelésre viszont megjött az N60 hangja, főleg, ha a videokártyát fogtuk munkára. A hőmérsékletek átlagosan alakultak, a processzort 47-ről 67, a VGA-t pedig 44-ről 73 fokra tudtuk felmelegíteni. Érezhetően csökkent a zajszint viszont akkor, ha akkumulátorról használtuk a gépet, de egy ilyen eszköznél pont a hálózatos felhasználás lenne az elsődleges.

Galéria megnyitása

A Windows 7 beépített tesztje már rámutatott a rendszer gyenge pontjára, ami sokak meglepetésére a videokártya. A helyzet mindjárt érthetővé válik, ha megnézzük az alábbi képeket.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Sajnos az Asus elkövette azt a nagy hibát, hogy a mobil fronton viszonylag gyors Radeon HD4670 mellé a sztenderd GDDR3 helyett DDR2-es memóriákat pakolt, amivel a rendelkezésre álló sávszélességet majdnem megfelezte. Az asztali változatokból tudjuk (HD4670 vs. HD4650), hogy ez hat ki leginkább az erős GPU sebességére, így könnyen meglehet, hogy a GDDR3 memóriával megpakolt HD4650-nél is lassabb megoldást köszönthetünk az N60Dp-ben.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A gép merevlemez kezelése megér egy történetet, ugyanis alapértelmezés szerint (mint a notebookok többsége) AHCI-re van állítva a SATA kezelés a BIOS-ban. A probléma ezzel az, hogy valamiért nagyon nem jól kezeli a HDD-t, ugyanis míg az olvasási tempó rendben van, addig az írási sebesség kritikán aluli. Jól látható a fenti grafikonokon, hogy csak 4 és 8 MB-os fájlméretnél éri el maximumát a lemez, miközben ezt már sokkal korábban meg kellene tennie. Lássuk, mi történik, ha kikapcsoljuk az AHCI-t és átváltunk natív IDE módra.

Galéria megnyitása

Felhasználó látni csoda. Értetlenül állunk az eset előtt, valószínűleg BIOS vagy chipset problémába futottunk bele, de érdemes vásárlás után rögtön átlőni a BIOS megfelelő részét, nehogy kettétörjük a gépet a telepítések közben. Ettől függetlenül a Seagate 500 GB-os korongja remekül tette a dolgát, a leggyorsabb 5400 rpm-esek közé tartozik és zajt se igazán csapott. Sajnos a furcsa kialakítású hűtőrendszer miatt túl közel van a melegedő alkatrészekhez, így fordulhat elő, hogy komolyabb másolások nélkül is bőven 40 fok felett alakul az üzemi hőmérséklet. Nyáron érdemes lesz erre odafigyelni, mert a tartós 55 fok feletti használat károsíthatja a lemezt.

Az Asus multimédiás gépnek hirdeti az N60Dp-t, így kíváncsian vártuk, hogy milyen minőségben szólalnak meg az Altec Lansingtól származó hangszórók. Véleményünk szerint az N61-ben jobban szóltak, igaz ott megkapták a SonicMaster matricát is. Hangerejükkel nincs gond, de túl sok a közép- és túl kevés a mélyhang. Ettől függetlenül tisztán szólnak és nem torzítanak.

2. Asus N60Dp - Ergonómia

Bár az  N60 nevében hasonlít az N61-hez, valójában két teljesen eltérő gépről van szó. A számozás itt ténylegesen indokolt is, még ha minőségben nincs is olyan nagy távolság a két szerkezet között.

Galéria megnyitása

Már a kibontás után is elgondolkodik az ember a fedőlap végigtaperolása közben, hogy ez vajon micsoda. Meglepő ugyanis, de nem egy szokványos műanyag házzal van dolgunk, a tervezők egy álfabetétet használtak fel, amely a valóságban tényleg némi minőségérzetet ad a szerkezetnek. Bár nem sokkal merevebb, mint a szokásos műanyagok, viszont nem gyűjti az ujjlenyomatokat.

Galéria megnyitása

Megfordítva a gépet láthatjuk a szokásostól eltérő elrendezést, illetve a hátulra került szellőzőnyílást. A hátlapok lecsavarozása után gyakorlatilag bármit kicserélhetünk a gépben, amit akarunk. A bevezetőben már említettük, de itt látszik is, hogy miért nem lehetséges az akkumulátor nagyobbra cserélése.

Galéria megnyitása

A billentyűzet ugyanaz, amit az N61-nél láttunk, alátámasztásával most sem volt gond, bár nem volt annyira merev és stabil, mint a nagytestvér esetében. Háttérvilágítást ezúttal sem kapott és gyorsgombokból is csak ritkán használatosak kaptak helyet a klaviatúra felett, pedig multimédiás notebookoknál minimum elvárható lett volna egy hangerő-kezelő és számléptető gombsor. Ergonómiailag viszont sokat dob a gépen, hogy a billentyűzetet és touchpadet körbeölelő rész megkapta ugyanazt a burkolatot, amit a fedőlap, így nem csúszik, és nem izzad a csuklónk gépelés közben.

Galéria megnyitása

A touchpad felülete igazodik a burkolatokhoz és minimálisan ugyan, de fa hatását kelti (bár érezni rajta, hogy természetesen műanyag). Remekül használható, nem tapad hozzá az ember ujja és mattsága miatt nem is izzad. Felületet is egész méretes, így jól használható. A bal és jobb egérgombok egybenőttek, amit mi annyira nem szeretünk, viszont egész könnyen nyomhatók és halkan üzemelnek. Ergonómiailag tehát az N60Dp abszolút jó.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A portok elrendezése nagyon furcsa elvet követ. A DVD-író mellé egy darab se került és bal oldalon is csak USB-ket találunk, tőlük jobbra pedig egy Wifi kapcsoló, egy expresscard foglalat és a mikrofon/füles kombó látható . A HDMI és D-Sub csatlakozók (a negyedik USB-vel karöltve) hátul kaptak helyet jobb szélen, a memóriakártya-olvasó pedig előre került. A WLAN kapcsoló helyett szerintünk érdemesebb lett volna egy eSATA portot beiktatni, multimédiás gépnél nagyobb szükség lehet rá. Dicséretes viszont, hogy a teljes méretű ExpressCard befért a keretbe. Oldalról látszik csak igazán, milyen vastag az N60, 2,85 kg-os tömegével a második legnehezebb készülék a HP Pavilionja után.

A kijelzővel meg voltunk elégedve, szép éles képet produkált, ráadásul a fehéregyensúllyal sem voltak különösebb gondok. A fényerő tartomány elég tág keretek között állítható, így mindenki könnyedén megtalálja majd a számítását. A webkamera ugyan nagy felbontású, de minőségileg elég vérszegény. Mozgáskövetése közepes, színvilága pedig nagyon fakó.

3. Toshiba Satellite A500-1DN - Specifikáció és hardver

Tesztünk második, sorozatunk hatodik szereplője egy Toshiba Satellite A500. Bár sokan kérték az L505-111 tesztelését, de a folyamatos készlethiány miatt sajnos nem tudtunk szert tenni egy tesztpéldányra. Itt van viszont az A500, amelyből egy szintén jól felszerelt változat járt nálunk, lássuk, mit kapunk a pénzünkért.

Galéria megnyitása

Egy eSATA csatlakozóval lettünk mindössze gazdagabbak, GT230M még nem járt nálunk, úgyhogy igyekszünk majd alaposan letesztelni, hogy mit tud a GT240M kis tesója. Az akkumulátorral itt sem fogunk messzire menni, és a vezeték nélküli hálózat is csak 54 Mbites.

Galéria megnyitása

A kellékek között csak a legszükségesebbeket találjuk, se táska, se egér, ahogy azt a Toshibától megszokhattuk. Helyreállító és drivereket tartalmazó lemezt sem kapunk, előbbit merevlemezről tudjuk elindítani, utóbbit pedig az internetről lehet beszerezni. Egy rövid fejszámolás után – nem tudva még a valós teljesítményeket – kijelenthető, hogy az Asus kevesebb pénzért többet ad a vásárlóknak.

A gép bekapcsolását itt is a BIOS mustra követte, de fél perc alatt végeztünk is vele, az alap dolgokon kívül ugyanis semmibe nincs beleszólásunk. A zajszint már ekkor is érdekesen alakult, hiszen félterhelésnél úgy látszik elértük a sávválasztó hőmérsékletet, ahol a ventilátor már eggyel magasabb fordulatra kapcsol (akkumulátoros használatnál erre nem volt példa). Üresjáratban hasonló zajszintet mértünk, mint az Asus N60Dp-nél, a különbség annyi, hogy itt mindez oldalról jött, nem hátulról. A hőmérsékletek valamivel jobban alakultak, a processzort 50-ről 65, a videokártyát 42-ről 59 fokra tudtuk felmelegíteni. Ezek abszolút jó eredmények, kár, hogy terhelésnél már a nagy zajszintet is magukkal hozzák.

Galéria megnyitása

A Windows 7 itt már erősebbnek gondolta a VGA-t, szerinte egyértelműen a merevlemez a szűk keresztmetszet, amiben lehet is valami, lévén Toshiba gyártmány és azok ritkán szoktak gyorsak lenni, de erre majd még kitérünk. A videokártya lényegesen magasabb pontszámot kapott, mint a DDR2-es memóriákkal közlekedő HD4670, ami nem sok jóval kecsegtet az Asus portékájára nézve.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Nézzük meg közelebbről a GT230M-et. Sajnos a GPU-Z bajban volt vele, de legalább az órajeleket megtudtuk. Gyors fejszámolás után elmondható, hogy a GT240M a GT230M-nél pontosan 10%-kal gyorsabb, memória sávszélességük pedig megegyezik. Mindkettőben 48 shader dolgozik 8 raszter egység mellett, így gyakorlatilag előre vetíthető, hogy a HD4650 GDDR3-mas változatával lesz nagy versenyben. Bár ez a chip is rendelkezik az NVIDIA Powermizer technológiájával, az A500 valamilyen oknál fogva nem nagyon vette vissza az órajeleket, legalábbis nem mindig, ami elég kínos az akkumulátoros üzemidőre nézve.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A 320 GB-os Toshiba merevlemez hozta a ma már átlagosnak számító 49 MB/s-os sebességet és hőmérsékletével se volt gond. Sajnos hangja is szépen van a merevlemeznek, ám a többnyire hangos hűtőrendszer mellett esélyünk sem lesz meghallani a működését.

A hangrendszer szerepét a Satellite A szériában mindig a harman/kardon megoldásai töltik be, nincs ez most se másként. Márkák ide vagy oda, mi nem éreztünk szinte semmi különbséget az Asusban lévő Altec Lansing és e között, talán az A500-nak picit öblösebb hangja volt (amit mi nem annyira szeretünk).

4. Toshiba Satellite A500-1DN - Ergonómia

Galéria megnyitása

Ha láttunk egyet, láttuk az összeset. Ezt jellemzően a Lenovo Thinkpadjeinél szoktuk hangoztatni, de maximálisan igaz a Toshiba Satellite szériájára is. A fekete, csillogós burkolat generációk óta az A széria részét képezi, haragszunk is érte, hiszen az olcsóbb L sorozat mindig használhatóbb emiatt.

Galéria megnyitása

Az A500-ban merevlemezt és memóriát cserélhetünk, a processzorhoz és a videokártyához nem férünk hozzá. Az akkumulátor szintén nem cserélhető nagyobbra.

Galéria megnyitása

Ergonómiai szempontból mindig gondban vagyunk az A sorozattal, hiszen kísértetiesen emlékeztet minket a HP Pavilion szériájára. Közös vonásuk, hogy ott is csillognak, ahol nem kéne. A billentyűzet is az áldozatok tárgyát képezi, gyakorlatilag egy perc alatt maszatossá lehet tenni, ráadásul innentől kezdve a por is jobban tapad hozzá, szóval abszolút nem praktikus, arról nem is beszélve, hogy nem jó érzés használni (annak ellenére, hogy az alátámasztása jó). Multimédiához használhatjuk az érintőgombokat, amelyek pontosan és jól reagálnak, világításukkal pedig este is segítik a tájékozódást (bár a fényerőt lehetett volna lejjebb venni). Ami viszont abszolút zavaró, az a visszajelző LED-ek elhelyezése és fényereje. A touchpadtől jobbra helyet kapott „lámpák” nagyon zavaróak esti használatnál, gyakorlatilag filmet nézni is kihívás a gépen, hiszen annyira erősen világítanak és olyan rossz helyen vannak, hogy elvonják az ember figyelmét.

Galéria megnyitása

A touchpad se az igazi, bár felületével nem volt gond (azon kívül, hogy lehetett volna nagyobb is), de a két egér gomb nem valami kényelmes és viszonylag nehezen is nyomható. Némi öröm az ürömben, hogy kapunk multitouch gesztusokat.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az oldalsó szellőzőnyílás ellenére itt minden port jobb és bal oldalra került, az eSATA port egyben negyedik USB-ként is funkcionál. Az ExpressCard itt is teljes értékű, ám elég furcsa helyre került, szinte a gép burkolatával van egy szinten. A memóriakártya-olvasó itt is elől kapott helyett.

A kijelző nem volt annyira éles, mint az Asusnál és színvilágára is ráfért némi korrekció, hiszen alapból túlságosan sárgás-pirosas volt. A fényerőtartomány viszonylag kevés lépésben állítható, de ami a nagyobb baj, hogy a minimális érték túl magas. Véleményünk szerint gyenge megvilágítású helyiségben használható lenne egy alacsonyabb opció is. A webkamera képe és színvilága kísértetiesen hasonlít az N60-nál látotthoz, pedig biztos, hogy két különböző megoldásról van szó. Átlagos használatra megteszi, hiszen mikrofonja jó minőségű.

5. Teszteredmények (CPU, VGA, akkumulátor)

A gépek bemutatása után következzenek a tesztek, melyek sok mindent eldönthetnek. Szokás szerint haladva, kezdjük a kevésbé fontossal, a processzorral.

Galéria megnyitása

Gyakorlatilag a papírforma érvényesül, amire mi igazán kíváncsiak voltunk, az az új Turion szereplése. Elnézve az eredményeket, nagyjából a T6500 környékére lehet belőni az M500 tempóját, néhol lassabb, néhol gyorsabb, felhasználásfüggő a dolog.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A játéktesztek érdekes eredményeket hoztak (mindegyiket 1366*768-as felbontáson futtattuk). Sajnos beigazolódott a gyanúnk, a HD4670 elvérzik a DDR2-es memóriáktól, általában a HD4650 megelőzi a nagyobb memória sávszélesség miatt, így a névválasztás is elég szerencsétlen a vásárlókra nézve. A GT230M ahogy várható volt, jól tartja magát a GT240M-hez képest, majdnem ugyanaz a két kártya, így nem is nagyon értjük miért létezik vagy az egyik vagy a másik (10% különbség az órajelekben, ez minden).

Galéria megnyitása

Üzemidőben mind az Asus, mind a Toshiba érdekeset alakított. Az N60-nál nem értettük a botrányos teljesítmény filmlejátszás alatt, a Toshibánál pedig a dokumentum-olvasós teszt tarthatott volna tovább is. Az árakat figyelembe véve egyik gép se tudott maradandót alkotni, bár tudjuk, hogy ebben a kategóriában az üzemidő sokadrangú szempont.

6. Értékelés

Újabb két gépen vagyunk túl és meglepődve tapasztaltuk, hogy az első részben bemutatott noteszek után nem nagyon találunk életképes megoldásokat. Vagy túl drágák vagy túl lassúak. Előbbibe tartozik a Toshiba, utóbbiba pedig az Asus modellje, ami könnyen lehetett volna sikeres, ha mondjuk egy HD4650-nel szerelik. Az A500 teljesítményével nem volt gond, ám 230 ezer forint feletti árával már nagyon távol kerül a jóval olcsóbb L505-111-től, ami biztos, hogy legalább ilyen gyors és a matt borítás miatt használni is kellemesebb.

Galéria megnyitása

Az N60Dp segítségével megismerhettük az AMD Tiger platformját, amit jobbnak érzünk a leköszönő generációnál. Az AHCI-vel való nyűg reméljük, hogy csak egyedi eset volt vagy kezdeti gyermekbetegség, de ezen kívül nem volt gond az új chipsettel és processzorral se. Fogyasztásban és hőtermelésben úgy néz ki, egyaránt sikerült előre lépni, bár komolyabb következtetéseket majd csak akkor fogunk levonni, ha már több hasonló gép is vendégeskedett nálunk. Akik vásárlás előtt állnak, azok továbbra is az első részben bemutatott két géppel járnak a legjobban, illetve, ha nem annyira fontos az erős grafikus kártya, akkor az Asus N61 még mindig remek alternatíva. Idén már biztos nem lesz alkalmunk szemügyre venni a Toshiba Satellite L505-111-et, de látatlanban is úgy gondoljuk, hogy megéri a pénzét, hiszen a rendes videokártya és a matt burkolat már önmagában garancia a sikerre.

Asus N60Dp:

Pro:

+ jó kijelző

+ jó billentyűzet és touchpad

+ átlagnál jobb minőségű, matt burkolat

+ kedvező ár

+ gazdag körítés

Kontra:

- a várakozásokkal ellentétben gyenge 3D-s teljesítmény

- viszonylag zajos működés

- átlagos akkumulátoros üzemidő

- bugos AHCI

[bold]

Toshiba Satellite A500-1DN:[/bold]

Pro:

+ jó 3D-s teljesítmény

Kontra:

- csillogó burkolat és klaviatúra

- viszonylag zajos működés

- kijelző csak átlagos

- minimális fényerő túl magas

- zavaró visszajelző LED-ek

- energiamenedzsment nem mindig működik

- átlagos akkumulátoros üzemidő

A tesztben szereplő notebookokat az Expert Computer Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Asus N60Dp: Hivatalos honlap | Vásárlás

Toshiba Satellite A500-1DN: Hivatalos honlap | Vásárlás

 

7. Specifikációk

Asus N60Dp   

Processzor    AMD Turion II X2 M500 (2.2 GHz, 3600 MHz HT, 2 MB L2 cache)

Memória    4 GB Nanya DDR3-800 CL6-6-6-18

Chipset    AMD 780G + RS880

Videokártya    ATI Radeon Mobility HD4670 1 GB DDR2

Hangkártya    Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző    16" (1366x768, glossy, LED)

Merevlemez    Seagate ST500325AS 500 GB 5400 rpm 8 MB cache SATA2

Optikai meghajtó    Slimtype DVD A DS8A3S DVD-RW

Hálózati kártya (LAN)    Atheros AR8131 PCIe Gigabit Ethernet

Hálózati kártya (WLAN)    Atheros AR928X 802.11n

eSATA    nincs

HDMI    van

Mobil internet    nincs

ExpressCard    van

TV tuner    nincs

Távirányító    nincs

Webkamera    van

FireWire    nincs

Bluetooth    van

Infravörös port    nincs

Kártyaolvasó    van

Ujjlenyomat olvasó    nincs

Akkumulátor    6 cellás 46 Wh

Operációs rendszer    Windows 7 Home Premium 64 bit

Tömeg    2,85 kg

Ár (a cikk megjelenésekor)    219 ezer Ft

Toshiba Satellite A500-1DN   

Processzor    Intel Core 2 Duo T6600 (2.2 GHz, 800 MHz FSB, 2 MB L2 cache)

Memória    4 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20 @ 800 MHz CL6-6-6-18

Chipset    Intel GM45

Videokártya    NVIDIA GeForce GT230M 1 GB GDDR3

Hangkártya    Realtek ALC272 HD Audio

Kijelző    16" (1366x768, glossy, LED)

Merevlemez    Toshiba MK3263GSX 320 GB 5400 rpm 8 MB cache SATA2

Optikai meghajtó    HL-DT-ST GT20N DVD-RW

Hálózati kártya (LAN)    Realtek PCIe Gigabit Ethernet

Hálózati kártya (WLAN)    Atheros AR9285 802.11g

eSATA    van

HDMI    van

Mobil internet    nincs

ExpressCard    van

TV tuner    nincs

Távirányító    nincs

Webkamera    van

FireWire    nincs

Bluetooth    van

Infravörös port    nincs

Kártyaolvasó    van

Ujjlenyomat olvasó    nincs

Akkumulátor    6 cellás 44 Wh

Operációs rendszer    Windows 7 Home Premium 64 bit

Tömeg    2,76 kg

Ár (a cikk megjelenésekor)    235 ezer Ft

 

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap