Gamer Headsetek térhangzással

5.1-es és 7.1-es fejhallgatókat vizsgáltunk 13 és 35 ezer forint között. A tesztalanyok a Sharkoon, a Logitech és a Trust kezei közül kerültek ki. Ezúttal is igen változatos eredményekről számolhatunk be.

Gamer Headsetek térhangzással

1. Bevezető

A sokcsatornás játékok és DVD-k elterjedése ellenére az 5.1-es megszólalás még mindig sokunknak okoz nehézséget. A magas áron beszerezhető minőségi hangkártya nem mindenkinek adatik meg, de még az olcsóbb integrált megoldások mellé is kell, hogy vásároljunk egy hangszórókészletet. Újabb gond a nehézkes elhelyezés és az iszonyú kábelrengeteg, mely igen nagy rendetlenséggel jár szobánkban, ráadásul nem mindenkinek adatik meg, hogy egy házimozi termet vagy sarkot alakítson ki a lakásban. Ezt felismerve néhány periféria gyártónak eszébe jutott, hogy a térhangzás ennél kisebb helyen is megvalósítható. A problémára a gyógyírt a többcsatornás fejhallgatókban látták, így születtek meg mai tesztünk alanyai. Ügyes kivitelezéssel a fejhallgatók akár a hangfalas megoldásokat is túlszárnyalhatják, viszont azzal is számolnunk kell, hogy a filmet/játékot egyszerre csak egy ember hallgathatja.

És a versenyzők…

2. Sharkoon X-Tactic Digital/Analog

Sharkoon X-Tatic Digital/Analog

A Sharkoon X-Tatic Digital egy rendkívül széles körben használható 5.1-es fejhallgató. Az analóg PC-s csatlakozás mellett saját dekóderével lehetőségünk van a digitális jelátvitelre is, mellyel DVD lejátszóhoz vagy optikai kimenettel ellátott játékkonzolokhoz is csatlakozhatunk. A füles headsetként is funkcionál, mivel egy eltávolítható mikrofonnal is rendelkezik. Az X-Tatic két változatban kapható, a dekóderrel ellátott kiadás a Digital, míg az e nélküli Analog névre hallgat (a külső doboz megvásárolható külön is).

A csomagban találjuk a fejhallgatót, a dekódert, egy felszerelhető mikrofont, két adaptert (a fejhallgató és a dekóder is külön áramellátást igényel), a dekóderhez szükséges optikai kábelt, egy USB kábelt a mikrofon digitális jelátviteléhez, egy 2,5mm-es mikrofon kábelt (melyre csak Xbox esetén lesz szükségünk) és végül egy üzembe helyezési útmutató füzetet.

A füles PC-s használatához tehát nem szükséges megvásárolnunk a drágább, Digital változatot, a színkódolt analóg kábelekkel közvetlenül csatalakoztathatjuk már meglévő hangkártyánkhoz. Ha mégis a szélesebb körben alkalmazható dekóderes kiadás mellett döntünk, akkor számítógépünk optikai digitális kimenetét érdemes használnunk, mivel ez nagyban javítja a térérzetet, de erről majd később. Jó, ha előre bekészítjük a hármas elosztót, az adapterek ugyanis sok helyet foglalnak el, rövid madzaguk miatt pedig az elhelyezést is előrelátóan kell megterveznünk. A headset üzembehelyezéséhez semmit sem kell telepítenünk a számítógépre.

A fejhallgató mindkét oldala 4-4 hangszórót rejt magába, így az elülső és hátsó csatornák értelemszerű elhelyezése mellett a center és a mélynyomó membránjai duplán szerepelnek, tehát jobbról és balról is hallhatóak. A mélyeket a fejhallgatós körökben megszokottnak nevezhető 40mm-es hangszórók szolgáltatják, a front és surround csipogók ennél valamivel kisebb, 30mm-es membránt kaptak, a beszédhangokhoz pedig egy-egy 27mm-es átmérőjű tölcsér is elegendőnek bizonyult. A 32 Ohm impedancia alacsony értéknek számít, így a hangerővel nem lehet gondunk. A 3,6 méteres kábel pedig a konzolos felhasználók kényelmét javítja, ennek köszönhetően hosszabbításról sem kell külön gondoskodni.

A fényes fekete készülék jó minőségű műanyagokból készült. Tetszetős küllemét nemcsak formatervezésének köszönheti, a vizuális élményt a bekapcsolt állapotban világító zöld ledek fokozzák tovább. A fejpánt szivaccsal tömött bőr bevonata strapabíró és rendkívül kényelmes. Mérete tág keretek közt állítható, így könnyen fejünkre szabhatjuk. A füles zárt kialakítású, a megszólalás mégsem igazán diszkrét, hangja némileg kihallatszik. A búrák két tengelyen idomulnak füleinkhez, a szivaccsal bélelt plüss bevonatú karimák kényelmesen fogják körbe füleinket. Ez nemcsak a kényelemnek tesz jót, de az izzadságot is könnyebben nyeli el a műbőrnél, amiért piros pont jár. A kivitelezéssel sincs különösebb gond, a headset viselése hosszútávon sem válik fárasztóvá, közepes súlyával még kényelmesnek mondható. Ugyan teljesen nem feledkezhetünk meg arról, hogy valami van a fejünkön, de az enyhén szorító érzés még nem mondható zavarónak. A leszerelhető mikrofon bal oldalon foglal helyet. Felhelyezni csak egy bizonyos ponton van lehetőségünk, így a biztonsági pöcöknek köszönhetően elkerülhetjük, hogy magától leessen. A mikrofon merev állvány helyett egy gégecsövet kapott, mellyel könnyen beállítható a kívánt pozíció.

A vezérlődobozka a kábelen foglal helyet. Funkcióját ugyan tökéletesen ellátja, anyagminősége viszont jobb is lehetne, véleményünk szerint méltatlan a fejhallgatóhoz. Az állítható csipesz segítségével ruhára is rögzíthetjük, így sokkal kényelmesebb használni, mintha csak a levegőben lógna. Egyik oldalán a mikrofon hangerőszabályzóját és a hozzá tartozó kapcsolót találjuk, mellyel elnémíthatjuk azt.  A vezérlődoboz túloldalán a fejhallgató hangerejét szabályozhatjuk a háromállású digitális joggal. A csatornánk egyenként állíthatóak, ezeket pedig a doboz tetején elhelyezett világító gombokkal választhatjuk ki. A hangerő szintjéről a különböző színek adnak tájékoztatást, a leghalkabbtól a leghangosabbig sorrendben: zöld, sötétkék, világoskék, középkék, piros. Mivel sok esetben korrekcióra is szükségünk volt, ez nagyon hasznos lehetőségnek bizonyult, főként a hátsó csatornákat találtuk halknak. Az Xbox tulajoknak sem kell aggódniuk, hogyan csatlakoztassák a mikrofont, ugyanis a vezérlődoboz alján az ehhez szükséges 2,5mm-es jack aljzat is megtalálható (kábel mellékelve). Egyetlen problémánk a vezérlődobozzal, hogy sötétben a gombok színes ledjei bizony már zavaróak, ezért a headsetet ilyenkor kénytelenek vagyunk áramtalanítani.

Hangminőség...

Gyári beállításokkal a fejhallgató hangja egyáltalán nem tekinthető semlegesnek, erősen a középhangok irányába húz. Emiatt mindenképpen szoftveres equalizerre van szükségünk, ami számítógépes felhasználás esetén nem jelenthet problémát. Ez inkább a HiFi, DVD és konzolos felhasználókat érinti érzékenyen, ha az adott készüléken nincs lehetőség hangszínszabályzásra. A zárt kialakítás ellenére komoly mélyhiány tapasztalható, szerencsére a Szub csatorna kiemelésével ezt korrigálni tudjuk, ennek köszönhetően a füles már kellemes méllyel rendelkezik. Hangminőség tekintetében jól teljesít a fejhallgató, zenehallgatásra is megfelelő mennyiségű részlet jön át, és a specifikációnak megfelelően komoly hangerővel rendelkezik. A mikrofon érzékenységére szintén nem lehet panaszunk, a hangfelvétel még halk beszéd esetén is érthető maradt.

Térhangzás…

A fejhallgató próbája során egy Creative X-Fi XtremeMusic hangkártya teljesített szolgálatot 5.1-es kimenetre állítva, kikapcsolt hangzásjavítóval (CMSS-3D). Az Analog változatnak játékok alatt a hangkártya dekóderére kell támaszkodnia, filmeknél ez szoftveresen is megoldható. Sajnos játékok alatt a térérzeten csak alig tapasztaltunk némi javulást egy hagyományos sztereo füleshez képest, és a hangzásképek használata sem segített jelentősen. Ekkor tettünk egy próbát a hátsó csatornák felhangosításával, az eredmény így már sokkal meggyőzőbb lett. Korrekcióra tehát ilyen tekintetben is szükség van, a fejhallgató gyári beállításain szinte minden téren változtatnunk kell a jó hangzás érdekében. Szerencsére a vezérlőn található csatornánkénti hangerőszabályzással ez nem jelent gondot, így a lehetőség adott, hogy saját ízlésünkre szabjuk az X-Taticot. Alaphelyzetben filmek alatt sem hallunk meghökkentő térhangzást. A csatornák szeparáltsága ugyan észlelhető valamennyire, de érezni, hogy nem az igazi, így itt is korrekcióval próbálkoztunk. A center halkításával, valamint a hátsó és szub csatornák jelentős hangosításával már a közepes élmény magasságáig sikerült feltornázni a hangzást. Zenehallgatáskor a fejhallgató összes csatornája megszólal, nem számít, hogy hangkártyánktól sztereo vagy 5.1-es jelet kap. Mivel a füles semmilyen térhangzás javítással nem rendelkezik, kénytelenek vagyunk saját hangkártyánk képességeire hagyatkozni.

A Digital változat esetében már jobb tapasztalatokról számolhatunk be. A dekóder doboza a Dolby Digital és Dolby Pro Logic szabványokat ismeri, így az 5.1-es digitális és 4.0-ás analóg térhangzással is elboldogul. Extra szolgáltatásként bekapcsolhatjuk a hangdinamika kiegyenlítést (DRC), melyet a hangfalas változatoknál a diszkrét megszólalás miatt használunk. Emellett a szélesebb tér érdekében némi késést is beállíthatunk a center és surround csatornákra. Az X-Tatic Digital nem meglepő módon játékok és filmek alatt is jobban teljesített, a csatornák jobban megkülönböztethetőek voltak egymástól, a tér érezhetően kitágult. Ha döntenünk kellene, mi mindenképpen a Digital kiadást választanánk, nemcsak a jobb térhangzás, hanem a széleskörű felhasználás miatt is (PS3, Xbox, DVD, Blu-ray, HiFi), bár ilyenkor fontos, hogy a használni kívánt készüléken equalizer is legyen. Egyetlen komoly problémánk, hogy a hozzá adott optikai kábelt borzasztóan nehéz mind a dekóderhez, mind az általunk használt PS3 konzolhoz csatlakoztatni, de ez valószínűleg orvosolható egy másik kábellel.

3. Logitech G35

Logitech G35

A Logitech 7.1-es fejhallgatója beépített hangkártyának köszönhetően egy komplett házimozi rendszert képes helyettesíteni egy ember számára. A készülék egyetlen hátránya, hogy csak számítógéppel használható, ott viszont nagyon jól teljesít. A füles saját mikrofonnal is rendelkezik, ami egyáltalán nem véletlen, hiszen a gyártó kifejezetten játékosoknak szánta a G35-öt.

A dobozban a headset mellett található a telepítő lemez és használati útmutató, valamint két cserélhető betét, mellyel a fejpánt keménysége szabható testre.

Az üzembehelyezés nem okozhat különösebb gondot, mivel egyetlen dolgunk, hogy a headset végén található USB dugaszt a PC-be illesszük. A mellékelt szoftver telepítése után a fejhallgató hangerejét és hangszínét, valamint a mikrofon érzékenységét állíthatjuk be, illetve némíthatjuk el. A szomszédos panelen szabhatjuk testre a füles programozható gombjait is, bár a lehetőségek tárháza nem túl széles (mikrofon érzékenység, hangszínszabályzás). Érdekes szolgáltatás még a mikrofon hangtorzítás lehetősége, mellyel mélyebb és magasabb színt adhatunk saját hangunknak, illetve egészen más karaktert hozhatunk belőle létre (UFO, Troll, stb.).

A Logitech fülese egyedülálló módon, mindössze 2 hangszóróval képes virtuálisan létrehozni a kitűnő térhangzást, mely a Dolby 7.1 technológiának köszönhető. A specifikáció szerint a füles membránjai 40 mm-es átmérővel rendelkeznek, a beszédhangok tölcséreit pedig ezekre integrálták, melyek beérik a 15mm-es mérettel is. A papírforma szerinti 20 Hz - 20 KHz-es hangtartomány minden területre elegendő kell legyen, a megszokott 32 Ohmos impedancia pedig kellő hangerőt biztosít a fejhallgatónak. A három méteres, különösen erős szövet borítású vezeték rendkívül strapabíró, a fejhallgató tövében pedig külön megerősítést is elhelyeztek. Igaz, a merev kábel kényelem szempontjából már nem teljesít ilyen jól, sőt, hajlamos önfejűen a neki tetsző irányba fordulni. A gyártó különösen büszke, hogy a madzag hosszát egyéni igényeink szerint állíthatjuk be, ami csupán annyit tesz, hogy egy rövid tépőzárat is elhelyeztek rajta.

A szürkésfekete festésű készülék rendkívül jó minőségű műanyagokból készült, melyet a jobb tapintás érdekében vékony gumibevonattal is ellátott a gyártó. A kényelmes fejpánt mérete tág határok közt szabható fejünkre, a fokozatokat számozással látták el. A fémes felület nem kelt túlzott bizalmat, ezt jobb lett volna egy esztétikusabb megoldással helyettesíteni, és funkcionalitás tekintetében is lehetne jobb, ugyanis a fejpánt néha magától is eltolódhat egy fokozattal. Érdekességképpen a fejpánt belső részét három fajta béléssel is használhatjuk, a szerintünk legkényelmesebb gyári mellett két másik is megtalálható a dobozban. Az egyik a keményebb, a másik puhább, ívesebb felületet kedvelők részére készült. A fejhallgató zárt kialakítású, melynek következménye, hogy egyrészt erőteljes basszusokra, másrészt jó hangszigetelésre számíthatunk. A fülvédőket bőr borítással látták el, emiatt az ember hajlamosabb beleizzadni, mintha plüss bevonatot alkalmaztak volna. Ám szerencsére ennek az anyagnak is megvannak a maga előnyei, ugyanis a füleinkhez idomuló búrák így még jobb hangszigetelést képesek nyújtani. A füles több órás használat után sem válik kényelmetlenné, habár valamivel azért könnyebb is lehetne. Habár messze a kategória legkényelmesebb headsetjéről van szó, a helyzet itt sem teljesen felhőtlen, mivel érezni, hogy van valami a fejünkön. A mikrofon a G35 esetében is bal oldalon található meg. Sajnos leszerelni nem lehet, helyette felhajtható, mellyel egyúttal a némítás funkciót is aktiváljuk, ami - meg kell jegyezzük - nagyon elmés. Ilyenkor egy kikapcsolható piros led figyelmeztet minket az állvány végén. Függőlegesen a beállított pozíciójából aligha mozdul el valaha is, a merev állványt viszont vízszintesen elhajlítani szinte lehetetlen, így ennek konfigurálása soha nem lehet igazán pontos (bár ez nem jelent hátrányt), mégis úgy látszik, a gyártó komolyabb headseteinél a gégecsöves megoldást továbbra sem alkalmazza.

A füles beállításait nem egy vezetékre integrált dobozban álmodta meg a gyártó. Helyette frappáns módon a fejhallgató bal oldalára tettek egy nagyon jól használható digitális hangerőszabályzót, valamint három programozható és egy mikrofonnémító gombot. A hangerőszabályzás szoftveresen történik, melynek eredménye azonnal látható, ha megnyitjuk a füles szoftverét vagy egy tetszőleges mixer ablakot. Kicsit hátrébb, de még kényelmesen elérhető helyen találjuk a térhangzás kapcsolót, melyet leginkább zenehallgatásnál, kétcsatornás jel esetén fogunk bekapcsolni (erről bővebben később). A vezérléssel összességében nagyon elégedettek voltunk, egyedül a programozható gombok lehetőségeit éreztük soványnak, mivel a három gomb még a hangszínszabályzáshoz sem elegendő, ehhez egy negyedikre is szükség lenne.

[bold]

Hangminőség…[/bold]

Az első használatba vételt nagy elégedettség követett a részünkről, a füles hangját kellemes magasak, várakozáson felüli mélyek és az ideális középhangok jellemzik. Legtöbbünk örömére a semleges hangzást egyedül az enyhe mélytöbblet töri meg, de ha valakinek ez nem tetszene, a fejhallgató saját, szoftveres hangszínszabályzása is a rendelkezésünkre áll. A helyzet nemcsak gépzenénél, hanem megerőltetőbb műfajoknál (rock, jazz) sem romlik, így a zenehallgatás is megfelelő részletesség mellett történhet. A G35 hangminőség tekintetében talán már a HiFi fülesek mellett sem szégyenkezhet (ahogy általában a számítógépes fejhallgatók szoktak), és emellett hangerejére sem lehet panaszunk. A mikrofon kicsivel érzékenyebb is lehetne, mivel a vele készített felvételek nem igazán hangosak, bár ez a kiváló zajszűrésnek is betudható. Használat közben halk alapzaj is hallható, egyébként remek hangminőséggel rendelkezik.

Térhangzás…

Mivel a fejhallgató saját, egyébként remek minőségű hangkártyával is rendelkezik, a térhangzást illetően semmilyen beállítással nem kell bíbelődnünk. Legyen szó sztereo, 4.0-ás vagy 5.1-es jelről, a G35 minden esetben felkonvertálja magának a saját, 7.1-es rendszerére, hogy egyik virtuális csatorna se maradjon kihasználatlanul. Természetesen a legjobb hatás 5.1-es vagy 7.1-es forrás esetén érhető el, de a kétcsatornás filmek vagy játékok esetén sem kell kétségbeesnünk, ugyanis ilyenkor teljesít kiváló szolgálatot a térhangzás kapcsoló. Ennek hatására kitágult térrel és némi garázsszerű hangzással találkozunk, mely módszer kétség kívül nagyban képes feljavítani térérzetünket. Valódi térhangzás esetén a hitelesség érdekében maradjon kikapcsolt állapotban a térhangzás kapcsoló, így rendkívüli élményben lehet részünk, a hangok csak úgy cikáznak körülöttünk. A csatornák tökéletesen szeparáltak, jól elkülöníthetőek egymástól, mindig pontosan tudjuk, hogy milyen irányból jönnek az effektek. Csatornánkénti hangerőszabályzást ugyan nem kapunk, ám erre sincs is szükségünk, ugyanis egyiküket sem érezni tolakodónak vagy túl halknak, jól látszik (hallatszik), hogy átgondolt konstrukcióról van szó. A kiegyenlített hangzás tökéletesítését minden bizonnyal egy hosszú tervezés és tesztidőszak előzte meg. Ha sokcsatornás jel estén is bekapcsoljuk a térhangzás javítót, akkor a helyzet már kissé erőltetetté válik. A térérzetünk ugyan tovább fokozódik, azonban az eredmény játékok és filmek alatt is valószerűtlenné válik, ezért jobb, ha ilyenkor alaphelyzetben tartjuk a Dolby kapcsolóját.

4. Trust HS-6400 Surround 5.1 Headset

Trust HS-6400 Surround 5.1 Headset

A Trust mérsékelt áron kínálja 5.1-es fejhallgatóját, melyet kizárólag számítógéphez terveztek. A készülék beépített hangkártyával és egy levehető mikrofonnal is rendelkezik, extra szolgáltatásai között pedig a virtuális 7.1-es hangzás (szélesebb front csatornák) és egy equalizer szerepel.

A Trust csomagjában a fejhallgató mellett egy leszedhető mikrofont, egy telepítő lemezt és egy használati útmutatót találunk.

A headset üzembehelyezéséhez mindössze az USB kábelt kell számítógépünkhöz illeszteni és a CD-n melléket drivert és szoftvert feltelepíteni. Gondolnánk, de a helyzet sajnos nem ilyen egyszerű. A lemezen található driverrel ugyanis a headset nem volt képes tökéletesen együttműködni, ezért jobban járunk, ha ellátogatunk a Trust weboldalára, ahol a legújabb verzió lelhető fel. Ezzel már gond nélkül használható a füles, ráadásul a készülék szoftvere olyan beállításokra is lehetőséget ad, mint a „Virtual Speaker Shifter”, mellyel a képzeletbeli hangfalak helyzetét is egyenként megadhatjuk. A fejhallgatót hagyományos, sztereo, 4, 6 vagy szimulált 8 csatornás megszólalásra is beállíthatjuk. Egy tízcsatornás equalizer és a térhangzás javítása érdekében számos hangzáskép is a rendelkezésünkre áll, így nyugodtan elmondhatjuk, hogy a mellékelt szoftver minden igényünket kielégíti.

A gyártó a specifikációra vonatkozóan nem kifejezetten halmoz el minket adatokkal, annyit mégis tudni lehet, hogy a fejhallgató oldalanként 3-3 membránnal rendelkezik, így az 5.1-es hangzást hardveresen, a 7.1-est pedig virtuálisan képes létrehozni. A beépített hangkártyát a C-media szállítja, hangkodekje pedig a CM106L névre hallgat.

A szürke és fekete festésű fejhallgató anyagminősége elfogadható. A fejpánt szivacsbetétjét a gyártó egy nejlonszerű bevonattal látta el, mely kényelmes viseletet kölcsönöz. Mérete fejünkre szabható, a fokozatok könnyen állíthatóak, így használat közben is egyszerűen korrigálhatjuk azt. A fejhallgató zárt kialakítású, így jó hangszigetelésre és erőteljes mélyekre számítunk. A közepes méretű fülpárnákat a fejpántjához hasonló nejlonos szivacsbélésekkel látták el, melyek rövid távon szintén kényelmesek. Tartós viselet közben a helyzet már egyáltalán nem ilyen rózsás. Ugyanis hiába rendelkezik a fejhallgató viszonylag kis súllyal, ha a búrák rövid időn belül kicsit szorítani kezdik füleinket, a műanyag bevonatba pedig könnyen beleizzadunk. A headset tehát rövid időre vállalható, hosszabb használat során viszont már nem lehetünk ilyen elégedettek. A fülpárnák csak mérsékelt hangszigetelést biztosítanak számunkra, ezért környezetünk is kénytelen valamilyen szinten részesülni a műsorból, a zajszint azért még így is elég alacsony. A leszedhető mikrofont egy bizonyos ponton csatlakoztathatjuk a füleshez, mellyel elkerülhető, hogy magától leessen. A beállított pozíciót jól megtartja és a gégecsöves megoldásnak hála, könnyen személyre szabhatjuk.

A könnyű kezelhetőség érdekében a fejhallgató egy a ruhánkra csíptethető vezérlődobozkát kapott, mely a hangerőszabályzás és mikrofonnémítás feladatát látja el, digitálisan. Ezt szoftveres úton teszi, mely még önmagában nem jelentene gondot, de az alacsonyabb hangerőszintek szabályzására nem fordítottak elég figyelmet. Mivel az alacsonyabb és magasabb fokozatok közt is egyenlő lépésközzel ugrálhatunk, ezért alacsony szinten is viszonylag magas hangerővel kell számolnunk, mielőtt elnémulna a fejhallgató. A doboz oldalán találunk még egy nehezen elmozdítható kikapcsoló gombot is, mely hardveresen képes lekapcsolni magát számítógépünkről. A headset üzemkész állapotáról egy folyamatos vörös fénnyel világító led tájékoztat minket, a használatot villogás kíséri, a mikrofon elnémításáról pedig egy zöld led informál minket. Mivel a lámpák fénye sötétben kissé zavaró lehet, érdemes ilyenkor lekapcsolni számítógépünkről vagy kihúzni a headset USB dugóját.

Hangminőség…

A fejhallgató gyári hangszíne nem kifejezetten kellemes, főleg az 1-2 kHz-es tartománynál érezhető erős kiemelés, a magasak pedig némileg hiányoznak a képből. A mélyhangok viszont megfelelőek, érezzük, hogy ebből még akár tisztességes hangzás is elővarázsolható, ehhez csak némi finomhangolás szükséges a mellékelt equalizer segítségével. Sejtésünk idővel beigazolódott, a hangszínszabályzás eredményeként nemcsak játékok és filmek alatt változott nagyágyúvá a füles, de még zenehallgatáskor is képes volt tisztességesen helyt állni. Ráadásul az equalizer mellett extra mélyhang kiemelést is alkalmazhatunk zenei ízlésünknek megfelelően (Soft/General music, DVD). A fejhallgató hangszínét így végül sikerült remekül bekonfigurálnunk, és emellett azt is elmondhatjuk, hogy ár/érték viszonylatban még megfelelő mennyiségű részlet is átjön. Ráadásul hangereje miatt sem kell aggódnunk, a teszt leghangosabb versenyzőjét tisztelhetjük a fülesben. A sok dicséret mellett néhány negatívumról is kénytelenek vagyunk beszámolni. A régebbi hangkártyákra jellemző recsegés zeneszámok váltása közben jön elő, emellett némi alapzaj is hallható, mely részben a magas hangerőnek is köszönhető. A mikrofon érzékenységgel és hangminőséggel semmi kifogásolnivalónk nem akadt, a vele készült felvételek jól érthetőek lettek, ezért kiváló társunk lehet játékok alatt és beszélgetéseink közben is. Egyetlen problémánk akadt csak, amire nem találtunk magyarázatot, néha elkezdett recsegni (a mikrofon), amit aztán pár másodperc után abbahagyott. Az eset teljesen véletlenszerűen történt (jó eséllyel driverhiba, ami könnyen javítható).

Térhangzás…

Azok a helyzetek, amelyek a füles térvisszaadási képességeit teszik próbára (többcsatornás filmek és játékok), már komolyabb kihívások elé állítják a Trust headsetjét. A hangcsatornák megkülönböztethetőek egymástól, mégsem hallható igazi, átütő térhangzás. Egy sztereo füleshez képest ugyan nagyságrenddel jobb élményben lehet részünk, viszont a sokcsatornás rendszerekben ennél több lehetőség rejtőzik. A helyzet a környezeti hangzásképekkel (Concert hall, Bathroom, Alley, stb.) némileg javítható, bár ezekkel csak becsapjuk magunkat, mert ilyenkor nem beszélhetünk valós térvisszaadásról. A füles szoftverében viszont érdemes kihasználni a virtuális 7.1-es beállítást, mivel az 5.1-es jelhez képest ilyenkor a frontok terén némi szélesedés hallható. A csatornák hangereje nem szabályozható egymástól függetlenül, ami szerencsére a Trust esetében sem probléma, ugyanis jól kiegyenlítetten szólalnak meg, a térhangzás, center és szub csatornák sem szólnak ki a rendszerből és halknak sem mondhatóak, tehát jól illeszkednek a frontok szintjéhez. Összefoglalva a fejhallgató némi betekintést enged a sokcsatornás térhangzás világába, ám ennél élethűbb megoldások is léteznek már.

5. Értékelés

Sharkoon X-Tactic Digital/Analog

A Sharkoon 5.1-es fülesének komoly hátránya, hogy nagyon sokat kell vele foglalkozni, mire hangját tökéletesen be tudjuk állítani. Alaphelyzetben ugyanis egyáltalán nem kápráztatott el minket sem hangszínével, sem térhangzásával, de szoftveres equalizerrel és a csatornák hangerejének finomításával a teszt végére igazán jó eredményt tudtunk elérni. Nem tetszett az optikai csatlakozás ügyetlensége és a néhol gyengére sikerült kapcsolók minősége sem. Viszont a kényelmes viselettel, tetszetős megjelenéssel és a mellékelt tartozékokkal majdnem tökéletesen elégedettek voltunk (az optikai kábellel nem). Kár, hogy igazán jó hangzást csak a drágább Digital változattal érhetünk el, bár az ajánlott minősítést az említett hiányosságok miatt még neki sem sikerült kiérdemelnie tőlünk.

Logitech G35

A Logitech G35 személyében egy nagyszerű játékos és házimozi hangrendszert ismerhettünk meg. Nemcsak remek hangminőségével, hanem valósághű térhangzásával is bebizonyította, hogy a legjobbak között a helye. Majdnem semleges hangját a hangszínszabályzóval kedvünkre csiszolhatjuk, a térhangzás kapcsolóval pedig zenéhez is tökéletesen használhatjuk a fejhallgatót, az élmény így is garantált lesz. A telepített szoftver beállítási egyszerűek és átláthatóak, valamint a vezérlés is kényelmes az oldalt elhelyezett digitális jognak és programozható gomboknak köszönhetően. Mikrofonja – a beépített zajszűrésnek és extra hangtorzítási lehetőségeinek hála – szintén jó társunk lehet beszélgetés közben. Tetszett továbbá a jó anyaghasználat, remek hangszigetelés és a strapabíró vezeték, hiányosságként pedig a programozható gombok szűk konfigurálhatóságát, valamint a mikrofon közepes érzékenységét és halk alapzaját tudjuk megemlíteni. Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy a headset egy jó minőségű beépítet hangkártyával is rendelkezik. Jóllehet a füles nem a kifejezetten olcsó termékek közé sorolható, a fentiek függvényében mégsem kérdéses, hogy a G35-öt ajánlott vételnek tartjuk.

Trust HS-6400 Surround 5.1 Headset

A Trust fülese némi konfigurálás után kellemes hangszínnel és komoly mélyvisszaadással rendelkezik, valamint mikrofonjával is elégedettek voltunk, így a HS-6400 headsetként is jól funkcionál. A füles hosszú távú viselése viszont fülfájdalmat okozhat nekünk, és vezérlődobozával sem voltunk kibékülve, mivel a halk hangerőszintek közti finom különbségek ismeretlenek számára. Térhangzása miatt komoly elismerésre ugyan nem számíthat a sokcsatornás fejhallgatók körében, mivel csak némi ízelítőt kapunk a házimozi rendszerek világból, ám a közepes térvisszaadás ilyen kedvező vételár mellett már gondolkodóba ejtheti a vásárlókat, hogy hibái ellenére is beszerezzenek egy ilyen fülest.

                                 

A teszttermékeket köszönjük a Cédrus Kft-nek, Logitech Magyarországnak és a Trust Magyarországnak!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward