G-Sync: új monitorok, lehetőségek, és notebookos alkalmazás

Az Nvidia dinamikus képfrissítési eljárása jelentős frissítésen esett át.

G-Sync: új monitorok, lehetőségek, és notebookos alkalmazás

Az Nvidia tegnap mutatta be legfrissebb videokártyáját, a GeForce GTX 980 Ti-t, amihez rögtön friss driver is érkezett, néhány újítással. A vállalat ezzel együtt G-Sync technológiáját is frissítette, ami mostantól noteszgépeken is elérhető.

Megjött a mobil G-Sync

A noteszgépek esetében az asztali konfigurációkhoz képest jelentős eltérés mutatkozik a G-Sync technológia alkalmazásához szükséges feltételekben: míg az asztali monitoroknál szükség van egy kiegészítő G-Sync modulra, addig a noteszgépeknél ilyen igény nincs, hiszen a GPU közvetlenül kapcsolódik a kijelző-vezérlőhöz, nincs köztük skálázó chip, így a GPU közvetlenül vezérli a kijelző működését.

A mobil G-Sync eleinte négy nagy notebook gyártó vállalat kínálatában kap helyet, amelyek között az ASUS, a Clevo, a Gigabyte és az MSI sorakozik, de idővel az Nvidia célja az, hogy minden GeForce GPU-val szerelt noteszgép rendelkezzen mobil G-Sync támogatással.

A mobil gamer konfigurációk esetében a G-Sync ugyanazt a felhasználói élményt nyújthatja, mint amit az asztali G-Sync monitoroknál már megszokhattunk. Mivel a rendszer ebben az esetben nem tartalmaz G-Sync modult, így a technológiát a GPU és a driver biztosítja – ez GPU szintjén minimális extra munkát jelent majd. A fentebb látható noteszgépek többsége 75 Hz-es maximális képfrissítési rátával dolgozó LCD panelt kap, ám ezek a kijelzők minőségiek, kifejezetten a játékosok igényeihez szabott példányok lesznek.

Még több monitor érkezik, köztük sok hiánypótló termékkel

A G-Sync modullal ellátott monitorok köre a jelek szerint jelentősen kibővül – az alábbi táblázat csak két gyártó újdonságait tartalmazza, mégis elég terjedelmes. Íme:

Jó látni, hogy mindössze egyetlen TN paneles példány bukkant csak fel a listán, minden más prémium panelt használ, mint az Acer általunk is tesztelt 144Hz-es XB270HU-ja, ami jelenleg konkurencia hiányában az egyik legjobb gamer monitor, ami nálunk járt. 1440p feletti megoldása is csak az Acernek volt eddig, most tovább bővül a lista négy 4K-s monitorral, és érkeznek extra szélesvásznú példányok is, ráadásul van, amelyik 144Hz-es (igaz cserébe a felbontásnál kompromisszumot kell kötni).

Jobb viselkedés, komolyabb beállítási lehetőségek

Az Nvidia frissen bemutatott GeForce drivere több újítással is kedveskedik a G-Sync monitorok tulajdonosainak. A legfontosabb az, hogy mostantól a Windows asztalon is elérhető a változó képfrissítési ráta támogatása, ami azért fontos, mert így az ablakban futó alkalmazásokhoz is aktiválható a G-Sync. Ehhez persze némi trükkre volt szükség, hiszen a Desktop Windows Manager fix képfrissítési rátával dolgozik, de a szoftverfejlesztők ezt is megoldották.

A frissített G-Sync mind az ablakban, mind pedig a keret nélküli ablakban futó alkalmazásokhoz használható, tehát a stremereknek is beköszönthet az arany korszak.

A következő újítás, hogy az AMD FreeSync mintájára mostantól a G-Sync esetében is lehetőség van a V-Sync letiltására, amennyiben az aktuális FPS érték meghaladja a kijelző képfrissítési rátájának maximális szintjét. Ez a beállítási lehetőség az Nvidia 352.90-es GeForce driverében már elérhető.

A gyorsabb G-Sync monitorok az ULMB (Ultra-Low Motion Blur) mód nyújtotta előnyökből is képesek profitálni. Ennek lényege, hogy az ULMB támogatással ellátott monitoroknál a kijelző háttérvilágítását villogtatja a rendszer annak érdekében, hogy csökkentse a mozgásból származó elmosódás mértékét (a szemünknek ez hasonló ahhoz, mintha egy CRT-t néznénk). A G-Sync és az ULMB természetesen nem képes együttműködni, mert akkor össze-vissza villogna a háttérvilágítás, de mostantól kezdve driverből választhatunk majd, hogy mit szeretnénk használni, nem kell a monitor OSD-jében turkálni.

Érdekesség még, hogy információink szerint az új monitorokon több bemenet is lesz, tehát lehet, hogy megérkezett az Nvidia következő generációs G-Sync vezérlője. Utánakérdeztünk a témának, frissítjük hírünket, amint megérkezik a válasz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward