G sorozatú SoC egységek az AMD-től

A G sorozat legfrissebb tagjai Radeon HD 8000-es videó vezérlővel és Jaguar processzormagokkal érkeznek. A friss termékek egy chipben egyesítenek egy egész platformot.

G sorozatú SoC egységek az AMD-től

Megjöttek az új G sorozatú APU egységek

Az AMD bemutatta Jaguar processzormagokkal ellátott G sorozatú SoC egységeit, amelyek Radeon HD 8000-es sorozatú integrált videó vezérlővel érkeznek. Az újdonságok a processzormagok, a memóriavezérlő és a PCI Express hub mellett a klasszikus déli hidat - más néven FCH-t - is magukban foglalják, azaz elődjeikkel ellentétben már nem kettő, hanem egychipes platformot alkotnak. Ez 33%-kal kisebb platformot jelent, ami nem elhanyagolható előny.

Az I/O vezérlőt, az északi hidat, a processzormagokat és az IGP-t egyaránt tartalmazó Kabini SoC egységek 28 nm-es csíkszélességgel készülnek, és 24,5 x 24,5 milliméteres BGA tokozással érkeznek. A Jaguar sorozatú processzormagok jóvoltából az előző generációs G sorozatú APU egységekhez képest 113%-os teljesítménynövekedésre számíthatunk. Az újdonságok kettő- és négymagos kivitelben érkeznek, ennek megfelelően 1 MB-nyi, illetve 2 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek.

A Radeon HD 8000-es sorozatú, DirectX 11.1-es támogatással felvértezett integrált videó vezérlő 20%-kal nagyobb számítási teljesítményt kínál a régebbi G sorozatú APU egységek integrált videó vezérlőjéhez képest, az Intel Atom sorozatának tagjaihoz képest pedig közel ötször jobb teljesítményt biztosít. A rendszer egyidejűleg két megjelenítő kezelésére képes, amelyek DisplayPort 1.2-es, DVI, HDMI 1.4a, D-Sub, eDP, vagy egycsatornás LVDS kapcsolaton keresztül csatlakozhatnak az adott konfigurációhoz. Az új SoC egységek természetesen az UVD 3-as videó motort is megkapják, amely mellé ezúttal videó kódoló motor (VCE) is jár - utóbbi az előző generációs G sorozatú APU egységekben még nem volt jelen. A sorból természetesen a digitális tartalommenedzsmentért felelős SAMU sem hiányzik.

A G sorozatú Kabini SoC egységeknél az energiahatékonyságra is komoly figyelmet fordítottak a vállalat mérnökei. A SoC egység fejlett módszereket alkalmaz, amelyekkel hatékonyan lekapcsolhatóak az inaktív komponensek, így energiát lehet megtakarítani. Az IGP ezzel együtt megkapta a legfrissebb PowerTune technológia támogatását is, amely lehetőséget biztosít a TDP keret valós idejű módosítására - ezáltal a rendszer a beállított TDP kerethez alkalmazkodva, a lehető legjobb hatásfok és teljesítmény mellett üzemel.

Az új SoC egységek a DirectX 11.1 mellett az OpenGL 4.2-es, illetve az OpenCL 1.22-es változatát is támogatják, és képesek kiaknázni a heterogén számítási módban rejlő lehetőségeket, azaz a CPU magok és a GPU stream processzorai egyaránt használhatóak általános célú számítási feladatok hatékony elvégzésére.

A beépített DDR3-as memóriavezérlő egycsatornás memóriatámogatást kínál és képes akár a DDR3-1600 MHz-es memóriamodulok kezelésére is. A rendszer az 1,25 voltos és 1,35 voltos üzemi feszültséget igénylő memóriamodulokat egyaránt kezeli, sőt, még ECC támogatást is kínál.

A beépített I/O vezérlő négy darab PCI Express 2.0 x1-es, valamint egy PCI Express 2.0 x4-es linket kínál - utóbbin keresztül videokártya kapcsolódhat a SoC egységhez. USB 2.0-s portokból 8, USB 3.0-s csatlakozókból pedig kettő áll rendelkezésre. Ezen felül két darab SATA port is jelen van a kínálatban - ezek 3 Gbps-osak, illetve 6 Gbps-osak lehetnek, modelltől függően. A repertoárban SD memóriakártya olvasó, vagy SDIO vezérlő is helyet kaphat.

A G sorozatú SoC egységek tulajdonságai
A G sorozatú SoC egységek tulajdonságai

Az új SoC egységek TDP-je 9 wattól egészen 25 wattig terjed - ezekben az értékekben processzormagok, az IGP és az I/O vezérlő fogyasztása egyaránt benne van. A család egyik tagja, a GX-416RA modell videó vezérlő nélkül érkezik, ahogy az a fenti táblázatban is látszik. A G sorozat tagjai tökéletesen alkalmasak ipari felhasználásra, ugyanis stabilan üzemelnek a -40 és +85 Celsius fok közötti hőmérséklettartományon belül.

Az újdonságok mindent egybevetve 70%-kal gyorsabbak, mint a régebbi G sorozatú beágyazott APU egységek, az Intel Atom sorozatú egységeihez képest pedig akár 238%-kal jobb összteljesítményt is képesek felmutatni.

A G sorozatú SoC egységeket a beágyazott rendszerekbe szánja a vállalat, így információs központokban, set-top-box egységekben, IP-TV boxokban, hálózati eszközökben, kioszkokban, játéktermi gépekben, illetve ipari automatizációs rendszerekben és a gyógyászatban használatos rendszerekben is találkozhatunk majd velük. A G sorozat tagjainak ára 49 dollártól egészen 72 dollárig terjed.

Érkeznek az ARM alapú példányok is?

Az új G sorozatú SoC egységek logójában láthatunk egy "X" jelölést, ami az Engadget információi szerint az x86-os architektúrára alapozó G sorozatú SoC egységekhez tartozik. A jelek szerint hamarosan "A" jelölésű példányok is érkezhetnek, amelyek x86-os helyett immár ARM architektúra köré épülő processzormagokat használnak, így 3 watt körüli, vagy 3 watt alatti TDP elérésére is képesek lesznek. Az ARM alapú processzormagok mellé Radeon HD sorozatú IGP-t társíthat a vállalat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward