Fujitsu-Siemens U9200: Vállalható nehezék

A Fujitsu-Siemens egyik legújabb szubnotebookja járt nálunk, melyről elég vegyes képet sikerült alkotnunk.

Fujitsu-Siemens U9200: Vállalható nehezék

I. Bevezető és specifikáció

A Fujitsu-Siemens piaci részesedése a különböző gyártók olcsó gépeinek előre törésével gyengülni látszik, ezt hivatott picit mérsékelni jelen tesztünk alanya, a 12”-os U9200. A kis méretű noteszgép kiépítése nagyon széles skálán mozog, nálunk az egyik legdrágább kiszerelés vendégeskedett.

 

Processzor: Intel Core 2 Duo T8300 2.4 GHz (800 MHz FSB, 3 MB L2 cache, 45nm)

Memória: 2x1 GB Samsung DDR2-667 (667 MHz, CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: Intel GMA X3100

Hangkártya: Realtek ALC262 HD Audio

Kijelző: 12,1” (1280x800, Anti-Glare, Lenovo LTD121EXEV)

Merevlemez: Western Digital WD1600BEVT-22ZTC0 (160 GB, 5400 RPM, 8 MB, ATA-100)

Optikai meghajtó: LG GSA-T40N DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Marvell Yukon 88E8055 Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 4965AGN max. 108 Mbit/s

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 44Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

 

Semmi extra - mondhatnánk. Az ujjlenyomatolvasó az egyik legdrágább modellbe igazán beleférhetett volna, ha már Business szériaként emlegeti a cég termékpalettáján az U9200-at. Az akkumulátor az átlagos 6 cellás, a processzor az erősebbek közé tartozik, memóriából szintén átlagos 2 GB-ot kapunk, Bluetooth és WLAN van, modem már nincs (igaz eddig sem tudtuk mire használni).

 

 

A noteszgép mellé a szokásos akkumulátor, tápkábel, kézikönyv triumvirátuson kívül kapunk még három lemezt is, amelyeken meghajtóprogramok, alkalmazások illetve helyreállító Windows telepítők csücsülnek. Se táska, se egér, előbbiért nagy kár, főleg ha figyelembe vesszük a márka presztízsét és a termék árát.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Első benyomásunk az U9200-zal kapcsolatban az volt, hogy ez a gép bizony nehéz, nagyon nehéz. Akkumulátorral együtt két és fél kilogramm, amely általában egy normális 14,1”-os notebook tömegét jelenti. Ennek megfelelően vastag is volt a készülék, amely a hordozhatóság tényét tovább rontja. Ezzel ellentétben az anyagminőség nem volt a toppon, továbbra is azt az olcsó műanyag érzést kelti, amelyet a többi Fujitsu-Siemens gépezet, árnyalatnyival jobb csak náluk (bár ez is vélhetően a vastagságnak köszönhető).

 

A zajszinttel meg voltunk elégedve, üresjáratban nagyon halkan tette a dolgát az U9200, miközben a processzor 40-45 fokon hűsölt. Teljes terhelésre már feljebb kapcsolt a ventilátor, de nem volt annyira zavaró, ráadásul a CPU hőmérséklete is alig szökött 60 fok fölé.

 

A videokártya szerepét egy integrált Intel GMA X3100 tölti be, 4-5 éves játékokra elegendő lehet, HD gyorsításra nem képes, így nagyfelbontású mozizásnál a feladat oroszlánrésze a processzorra hárul.

 

Merevlemezből egy ma már átlagosnak számító 160 GB-os példányt kapunk, ám méretével ellentétben sebessége igencsak jó - ahogy a grafikonokon látható. Zajszintjével is meg voltunk elégedve, így ezen a fronton jár a piros pont a Fujitsu-Siemens termékfelelőseinek.

 

Fujitsu-Siemens U9200 teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 6130

PCMark05 (Graphics): 1911

PCMark05 (HDD): 4525

Cinebench10: 4883 (3 perc 1 másodperc)

Memória olvasás: 5444 MB/s

Memória írás: 4184 MB/s

Memória másolás: 3650 MB/s

Memória késleltetés: 80,1 ns

CPU Queen: 10115

CPU PhotoWorxx: 6504

CPU Zlib: 30559 kB/s

CPU AES: 8887

FPU Julia: 4410

FPU Mandel: 2266

FPU SinJulia: 177

III. Ergonómia

Sokáig nem volt okunk csodájára járni az U9200-nak, hiszen elég semmilyen notebookról van szó, legalábbis ami a külsőt illeti. Sehol egy vad dizájnelem vagy egy meglepő illesztés - tipikus Fujitsu-Siemens.

 

A billentyűzettől tartottunk kicsit ismerve a gyártó eddigi készülékeit, de pozitívan csalódtunk - részben. Azért csak részben, mert az összesürített gombok miatt sűrűn előfordultak félreütések (főleg a jobb oldali Shift volt a ludas). Gyorsgombokból kettőt találunk, az egyik a számítógép ki-bekapcsolását vezérli, a másikkal a vezeték nélküli hálózatot tilthatjuk le.

 

A touchpaddel semmi gond nem volt, kellően érzékeny és kellően nagy felületű. Görgetősáv nincs egyik irányban sem, a gombok viszont kényelmesen nyomhatók.

 

Ijesztően kevés port és miegymás kapott helyet a noteszgép két oldalán. Jobb oldalon gyakorlatilag csak a DVD-RW bújik meg egy szem PCI Express foglalattal, a bal oldal se sokkal izgalmasabb, itt 2 USB-t, a hangkártya ki-bemeneteket és a kártyaolvasót találjuk. Csatlakoztatott jack dugók esetén nem egyszerű feladat a memóriakártyák kezelése, ez már a képekről is látszik. Hátul találjuk a maradék egy USB-t és a LAN aljzatot is. Videokimenetből csak egy analógot találunk, a HDMI igazán elfért volna pedig.

 

A termék árát kétség kívül a csomagban található dokkoló dobja meg, melynek segítségével bármilyen külső kijelzőt és nyomtatót csatlakoztathatunk az U9200-hoz (tipikusan irodába való kiegészítő).

 

Az integrált 1.3 MPixeles webkamera viszonylag jó képet nyújtott, az esti félhomállyal is megbírkózott. A hangszórók minősége viszont csapnivaló, zenehallgatásra tulajdonképpen alkalmatlan, mivel a középtartománynak is csak egy részét szólaltatja meg hallhatóan. A kijelzővel ezzel ellentétben meg voltunk elégedve, tiszta, éles képet nyújtott, ráadásul a színhelyessége is meglepően jó volt a noteszgépek között.

IV. Üzemidő és értékelés

A mellékelt 6 cellás akkumulátorral a gép nagyságrendileg 4 óráig bírta ki külső áramellátás nélkül. Ehhez a fényerőt legfeljebb hármas fokozatra szabad emelni a maximális hétből. Teljes fényerőn intenzív CPU terheléssel másfél óránál többre ne nagyon számítsunk.

 

Az U9200 összességében semleges képet mutatott. A kijelző, a viszonylag hosszú üzemidő és a halk működés mind-mind pozitív tulajdonsága, ám a kategóriában szokatlan tömeg, a csupán átlagos billentyűzet és a specifikációhoz képest magas ár nagyban beárnyékolja az összképet. Se nem rossz, se nem jó, alacsonyabb árkategóriában meglenne a helye, de így már túlságosan közel van a Dell XPS M1330-hoz, amely minden szempontból jobb nála.

 

A Fujitsu-Siemens U9200 notebokot a CHS Hungary Kft.-től kaptuk tesztelésre.

 

Vásárlás: iPon webáruház

Hivatalos honlap: Fujitsu-Siemens

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward