Fujitsu LifeBook S760: Úszni az árral

A Siemens-ről levált Fujitsu legújabb üzleti noteszgépe járt nálunk, amely 1,6 kg-os tömegével és Core i7-es processzorával több, mint érdekes jelenség.

Fujitsu LifeBook S760: Úszni az árral

1. Specifikáció

Akik vásároltak már autót, azok jól tudják, hogy van olyan helyzet, amikor a leendő tulajdonosnak választania kell: egy kisebb presztízsű modell több extrával vagy egy jól csengő márka kevesebb plusszal. Nagyjából ez a helyzet áll elő akkor is, amikor egy felhasználó könnyű, de erős notebookot akar venni és szembe találja magát a Fujitsu legújabb LifeBookjával.

Az S760 a kifejezetten drága mobil gépek közé tartozik, hiszen nyitó ára is 400 ezer forint felett kezdődik. Nálunk a csúcsmodell járt, amely a 600 ezret is meghaladja, természetesen nem ok nélkül. A Fujitsu nem olyan rég szakított a Siemens-szel, így nagyon kíváncsiak voltunk rá, vajon milyen irányba sikerül elmozdítani a cég évek óta stagnáló és olykor igazságtalanul alábecsült notebook szegmensét.

Az S760 gyakorlatilag a gyártó egyik csúcsterméke, ezt az ára is jelzi. A mindössze 1,6 kg-os gépbe rettenetes erőt és gyorsaságot pakolt bele a cég, a Core i7-620M egyike a legerősebb mobil processzoroknak, míg a 160 GB-os Intel SSD gyakorlatilag a készülék árának a negyedét teszi ki önmagában. A beépített 3G modem, a Bluetooth, a megnövelt érzékenységgel rendelkező 802.11n-es vezeték nélküli hálózat és az ujjlenyomat olvasó mind-mind üzleti gépekre jellemző paraméterek. Sajnos hiányosságok is akadnak, de erről majd később.

A notebookot egy neoprén-szerű anyagból készült kézitáskában kaptuk (ez a sajtó kit része), amelyben egy szintén hasonló alapanyagból készült tokban találtuk magát az eszközt. Kiegészítőkből nem sokat találunk, gyakorlatilag a tápegységen felül a DVD meghajtó helyére tehető akkumulátor kapott helyet a csomagban (a drágább változat esetében). A fotókon a kereskedelmi forgalomba kerülő változathoz járó kellékek találhatók, a visszaállító lemezen felül driver CD-t és a Smart Logon+ alkalmazást találjuk.

2. Hardver

Nem vártunk néma csendet a kis géptől, lévén egy 3 GHz körüli Core i7-es (kétmagos) processzor dübörög benne, de üresjáratban egész csendesen működött. A ventilátor hangja bőven hallható volt, de zavarónak nem mondanánk. Terhelésre már simán megjött a hangja, elég hangos lett. A probléma az, hogy a hőmérséklet is az egekbe szökött, az üresjárati 45 fokról egészen 88-ig melegedett, amely részben betudható a rettenetes kánikulának is, de véleményünk szerint hűvösebb évszakban se fog 75-80 fok alá csökkenni. A BIOS-ban ugyan lehetőségünk van a ventilátor működését halkra (Silent) állítani, de esetünkben ez semmilyen változással nem járt – könnyen lehet, hogy ez az opció csak hűvösebb körülmények között lép életbe.

Nem ez az első alkalom, hogy a legerősebb kétmagos mobil processzor tiszteletét teszi nálunk, hiszen az Asus U30Jc-ben már elismerően nyilatkoztunk az erejéről. A Hyper-Threading támogatással megtoldott Core i7-620M 2,66 GHz-es órajelét egészen 3,06-ig képes feltornászni, ha szükség van rá, így gyakorlatilag bármilyen erőforrás éhes alkalmazással képes könnyedén elbánni.

A videokártya szerepét a processzorban található Intel HD Graphics töltötte be, amely komolyabb játékokat leszámítva bármilyen hétköznapi feladattal elboldogul. Bár üzletemberek számára nem igazán fontos, de szinte az összes video formátumot hardveresen gyorsítja, így a full HD felbontású filmekkel sem lehet gond.

A 160 GB-os Intel X25-M SSD-ről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A pár napos tesztidőszak alatt gyakorlatilag ez az alkatrész volt az, amelyiket a leginkább megkedveltük az S760-ból. A programok indítása és a Windows 7 betöltése is elképesztően gyors volt, a felhasználói élményt tehát igencsak növelte a flash alapú meghajtó. A szokásos notebook merevlemezeknél nagyságrendekkel gyorsabb, segítségével gyakorlatilag eltűnt a hordozható és az asztali számítógépek közötti különbség. Kapacitása ráadásul sok mindenre elég, TRIM támogatással is rendelkezik, így minden adott a kényelmes használathoz – feltéve, ha meg tudjuk emészteni a közel 150 ezer forintos felárat a HDD-s változathoz képest.

3. Ergonómia

Ami a gép külsejét és küllemét illeti, néhol letagadhatatlanul magán hordozza a Siemens-szel való közösködés nyomait, máshol viszont egészen minőségi megoldásokkal is találkozhatunk. A fedél például (ennél a modellnél) magnézium ötvözet, viszont nagyon vékony és túl sok merevítés, valamint védelem sincs benne, így sérülékeny lehet. A gép aljára pillantva továbbá sejthető, hogy a könnyű szerelhetőség érdekében a készülék belsejében is feláldozták a védelmet, így a Lenovo rollcage-éhez hasonló megoldást keresve sem találunk, amely az árcédulát elnézve komoly hiányosságnak róható fel. A fedél nyitását egy sima mechanika segíti, mágneses zár nincs.

A billentyűzet remek, nincs rá jobb szó. Nagyon kényelmes rajta gépelni és az alátámasztása is kiváló. Egyetlen hátránya a színe, hiszen a tört fehér gombokon valószínűleg hamar meg fog látszani a kosz, arról nem is beszélve, hogy az idő előrehaladtával sárgulásnak indulhatnak majd. A klaviatúra felett gyorsgombokat is találunk, de hangerőt például egyikkel se tudunk állítani, ellenben nagy részük programozható.

A touchpaddal is meg voltunk elégedve, annak ellenére, hogy multi-touch műveleteket egyáltalán nem támogat. Mind a felület anyaghasználata, mind a gombok viselkedése kiváló, a különálló, kör alakú görgetősávot viszont nem tudjuk mire vélni. Jópofa, bár nem vagyunk benne biztosak, hogy feltétlenül egy üzletembereknek szánt notebookra való, arról nem is beszélve, hogy érzékenysége hagy némi kívánnivalót maga után.

Az S760 nem szakad el az átlagtól, így a 3 USB, 1 HDMI és 1 D-Sub csatlakozókon kívül csak a szokásos portokat tartalmazza. A fotózáshoz használt modell eltért a tesztben szereplőtől, így a jobb oldalon letakarva látszik a modem csatlakozója – ez a 3G-s változatok sajátja. Az ExpressCard foglalat 54 mm-es, a DVD-író pedig egy mozdulattal cserélhető – mint már említettük. Helyére alapjában véve egy második akkumulátort tehetünk, de nem elképzelhetetlen, hogy lesz olyan keret is a gyártó portfóliójában, melynek segítségével másodlagos HDD-t/SSD-t is tehetünk a gépbe.

A 13,3”-os kijelző nem kapott fényes bevonatot, ez minden üzleti gépnél alap dolognak számít. Fényerő tartománya elég széles skálán mozog, a minimum értéket sikerült jól belőni a mérnököknek, és a maximális fényerő is elegendőnek bizonyult napsütésnél. A színek nem túl erősek, de szépek, a többség számára kiválónak fognak tűnni. Egyedül a látószög nem az igazi (főleg a vertikális), de a mindennapos használat során nem éreztük ezt komolyabb hátránynak – semmivel nem volt rosszabb az átlagnál. Ami viszont egyértelműen az LCD erőssége, az a szövegmegjelenítés – minden betű tűéles, szeretjük az ilyesmit.

A magnézium vázban található webkamera nem egy nagy durranás, a kötelezőket hozza, de annál semmivel sem többet. A két mikrofon viszont remek hangminőséget biztosít, konferenciahívásoknál inkább ez kerül majd előtérbe.

4. Teszteredmények (CPU, VGA, akkumulátor)

A tesztek lefuttatását szokás szerint elvégeztük, bár üzleti kategóriás gépnél ez a terület a legkevésbé érdekes a célközönség számára.

A processzor tesztek érdekes képet mutattak, ugyanis a pontszámok alapján olyan, mintha nem működött volna a Turbo Boost, pedig ellenőriztük és bizony aktív volt. Valamiért tehát az S760 gyengébben muzsikált az Asus U30Jc-nél, annak ellenére, hogy mind a memória mennyisége, mind a processzor típusa megegyezett.

Ezek után nem meglepetés, hogy a játék tesztek is valamivel szerényebb eredményeket produkáltak, mint a már említett Asus notinál, ennek oka egyértelműen a processzornál keresendő.

A gyártó 12 órás maximális üzemidőt ígér az S760 weboldalán, ezt még csak megközelíteni se tudtuk annak ellenére, hogy az Eco módot is gazdagon használtuk, és a plusz akkumulátort is alkalmaztuk (DVD meghajtóval körülbelül ezen eredmények 70%-a reaális). Bár az Asus U30Jc jóval nehezebb, ennek ellenére könnyedén körözte le a Fujitsu üzleti modelljét. A filmnézős és teljes terheléses tesztekben anno az NVIDIA dedikált videokártyáját használtuk (Asus U30Jc), így fordulhatott elő, hogy ebben a két benchmarkban az S760 előrébb tudott végezni (Intel VGA-val valószínűleg könnyedén behozta volna az Asus).

5. Értékelés

A Fujitsu legújabb LifeBookjával elégedettek voltunk, mindössze az elvártnál valamivel magasabb zajszint és az árcédula az, amely eltántorított minket attól, hogy igazán ajánlani tudjuk. Egy 10-15%-os árcsökkenés után viszont számolni kell a gyártóval, hiszen a Lenovo Thinkpad-jei mellett az S760-nak úgy már lenne esélye arra, hogy a célközönség érdeklődését felkeltse.

A Fujitsu LifeBook S760-at a cég magyarországi képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ minőségi anyaghasználat

+ remek billentyűzet

+ jó touchpad

+ kikapcsolt állapotban is töltő USB port

+ dokkolható

+ cserélhető DVD-író

+ jó kijelző

+ jó, de nem kiemelkedő üzemidő

Kontra:

- lehetne halkabb, főleg terhelésre

- terhelésre túlságosan felmelegedhet

- a különálló görgetősáv használata nem túl kényelmes

- az ára

Hivatalos honlap: Fujitsu

Vásárlás: Irány a webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward