Frissült az iOS 12 béta kiadása

Az ötödik béta esetében viszonylag sok dolog ment át kisebb-nagyobb változáson, hibákat is javított az Apple, de akadnak is még ismert problémák.

Frissült az iOS 12 béta kiadása

Az Apple rendkívül gyorsan pörgeti a Worldwide Developers Conference keretében bejelentett iOS 12 operációs rendszer béta kiadásait, ez alapján eléggé jó ütemben halad a fejlesztés. Az újdonság már az ötödik bétájánál tart, pedig valószínűleg még eléggé messze van a megjelenése, ugyanis előre láthatólag csak szeptember közepén futhat be a következő generációs iPhone-okkal.

Az iOS 12 esetében a Fotók alkalmazáson belül minden médiatípust ki lehet listázni, és szemben az eddigi grafikus felhasználói felülettel, a béta 5 esetében már nemcsak szövegesen vannak kiírva a kategóriák nevei, hanem mindegyiknek van egy egyedi ikonja is, így gyorsabban fel lehet őket ismerni, és ezáltal egy kicsit gördülékenyebbé válhat a használat. Szintén a Fotókon belül újdonság az is, hogy a megosztási lapon a fotót a háttérképnek beállító gomb ikonjának a dizájnja a szomszédos ikonokéhoz lett igazítva, a „Link másolása” pedig már az „iCloud link másolása” névre hallgat, és teljesen friss az ikonja.

Az Apple Music sem marad ki az újításokból. Ennél a szolgáltatásnál a kereső használatakor a rendszer meg fogja mutatni, hogy miként lehet a zenéket akár a szövegük alapján is kutatni. Valószínűleg ezt a lehetőséget nagyon kevesen használták eddig, és az újítástól azt reméli a cupertinói alakulat, hogy többen fogják alkalmazni. A lejátszónál egy kicsit módosult a gombok igazítása, ami korábban nem volt megfelelően kidolgozva. A Podcastok esetében pedig a beállításokon belül a „Remote Controls” menüpont már „Headphones and Cars” néven szerepel és a korábbi kapcsoló helyét egy funkcióválasztó vette át.

Galéria megnyitása

A vállalat a tavalyi év végén kirobbant lassítási botrányt követően bevezette az iOS-ben a Battery Health funkciót, ami tájékoztatással szolgál az eszköz akkumulátorának az állapotáról. Eddig ez az opció külön meg volt bélyegezve a béta jelzővel, de ezúttal már lekerült a neve mellől a felirat, szóval ettől fogva valószínűleg már megbízhatóbban teszi a dolgát, és minden esetben jól méri fel a telep egészségi állapotát. Érdekesség, hogy a beléptető kód megadásakor korábban még animálta az iOS a gombokat, itt viszont nem – ez talán csak egy hibája az ötödik bétának, vagy egyszerűsített a grafikus felületen az Apple. Az AirPods esetében azonban megjelent egy új animáció, ami már egy hamarosan bekövetkező dizájnváltásról árulkodik. Egy új AirPods tok grafikája látható itt, ami a Qi töltési lehetőségnek sem lesz híján – szóval lehet majd táplálni az AirPowerrel is.

Galéria megnyitása

Azok, akik folyamatosan fülelnek a mobiljuk használata közben, a FaceTime esetében is észrevehetnek majd egy változást. A vállalat szakemberei lecserélték azt a szignált, ami a kapcsolat létrejöttekor és megszakításakor hallható. A Képernyőidő alapértelmezetten ki lesz kapcsolva a mostani kiadásnál, a bekapcsolását követően pedig itt egy sor változást lehet megfigyelni, szóval ezen valószínűleg még gőzerővel dolgozik az Apple, és feltételezhetően később is módosulni fog még. Itt már megjelent egy „Share Across Devices” kapcsoló, kicsit át lett alakítva a felület elrendezése, és kikerültek innen a családtagok – az Apple ID menün belül a Family Sharing szekcióban továbbra is elérhetőek a szükséges adatok.

Az iOS 12 mostani bétája olyan apróságokat is tartogat, mint a háttérképernyő esetében megnövelt színtelítettség, melynek köszönhetően valószínűleg látványosabbnak érzékelik majd a gyári képeket az eszköztulajdonosok. És kisebb lett a felirat az összes értesítés takarításánál. Az Apple News esetében ki lettek cserélve az alkalmazás alján található Spotlight és egyéb menüpontok piktogramjai. A részvényárfolyamokat mutató widgetnél pedig feleakkorára zsúfolta összes a vállalat az egyes részvényeknek szükséges helyet, miközben ugyanannyi adat látható, ám így már kétszer több értékpapírt tud megjeleníteni. Továbbá a Hírek ikonja sem úszta meg változatlanul a frissítést. A 3D Touch funkciónál pedig, az appok esetében a legördülő gyorsmenük kontrasztosabbak lettek, és ennek köszönhetően jobban láthatóak, olvashatóak a különböző opciók. Az iPhone X pedig új haptikus visszajelzést biztos, amikor az alkalmazásváltóban minden program bezárásra kerül.

Ezt a rendszert továbbra sem érdemes elsődleges használatban levő készülékre telepíteni, mert bizony még sok hibába futhatnak bele az emberek az alkalmazása során. Ismert probléma például, hogy a készülék újraindítását követően a Bluetooth kapcsolattal csatlakozó kiegészítők nem mindig működnek megfelelően. Aki az Apple Pay szolgáltatást használja a Siri segítségével, szintén hibákkal szembesülhet. A CarPlay mellett sem mindig megy majd gördülékenyen a hangutasítások végrehajtása, ráadásul a Siri új, Suggestions Shortcuts funkciójának használata okán is futhatnak problémákba az emberek. Néha még az egyszerű parancsikonok sem üzemelnek, és az is tud galibát okozni, ha több autómegosztó alkalmazás van telepítve az érintett iPhone-ra. És ezeken felül más egyéb beazonosított, azonban még javításra váró hiba is akad a rendszerben.

Az iOS 12 béta 5 ugyanúgy vehető igénybe, mint a korábbi kiadások, tehát akik már feltették a korábbi bétákat, azok OTA kapják ezt az új rendszert, akik pedig most akarnak csatlakozni a tesztprogramhoz, azok a beta.apple.com honlapon keresztül tehetik meg az első lépéseket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap