Frissült az eDP szabvány: jöhetnek a 8K-s noteszgépek

Ezzel együtt a 8K-s egybegépek korszaka is rövidesen beköszönhet, hiszen e konfigurációk is ugyanúgy profitálhatnak majd az eDP 1.4a szabványból.

Frissült az eDP szabvány: jöhetnek a 8K-s noteszgépek

A VESA frissítette az eDP szabványt, amelynek legújabb kiadása immár az 1.4a jelzést viseli. A zömében noteszgépeknél és egybegépeknél használatos beágyazott DisplayPort szabvány előző, 1.4-es kiadása még 2013 folyamán mutatkozott be. Az eDP 1.4a már nem az eDP 1.4, hanem a 2014 szeptemberében bejelentett DisplayPort 1.3 alapjaira építkezik.

Az eDP 1.4a szabvány rendkívül lényeges változásokkal érkezik, így összességében hatalmas jelentőséggel bír. Az egyik legfontosabb újítás, hogy jelentősen nőtt az adatátviteli sávszélesség: csatornánként immár 8,1 Gbps-os sebességgel gazdálkodhat a rendszer, így egy négysávos adatkapcsolat esetén 32,4 Gbps-os teljes adatátviteli sávszélességet lehet beosztani.

Az eDP 1.4a esetében is 32,4 Gbps a maximális adatátviteli sávszélesség. (Természetesen a GBps helyett a Gbps jelölés a helyes)

Ezzel együtt a VESA Display Stream Compression Standard 1.1-es változata is beépítésre került az új szabványba, így gyakorlatilag sávszélesség frontján már nincs semmi akadálya a 8K-s noteszgép kijelzők alkalmazásának, amelyek félelmetesen magas, 7680 x 4320 pixeles natív felbontással rendelkeznek.

A beágyazott DisplayPort szabvány 1.4a változatának érkezésével új üzemmód is elérhetővé vált a szegmentált panelre támaszkodó kijelzők esetében. A Multi-SST Operation, illetve MSO névre hallgató kiegészítés jóvoltából a csatolófelület sávjait kettő vagy négy, egymástól teljesen független szegmensre oszthatja fel a rendszer, az egyes szegmensek pedig külön időzítő és vezérlő áramkört használva jeleníthetnek meg tartalmakat. Alacsonyabb panelfelbontás esetén négy helyett két sáv alkalmazása is elegendő lehet két panelszegmens meghajtásához.

Ezt a megoldást egyébként a Samsung javasolta, aki azzal indokolta az eljárás életképességét, hogy segítségével még olcsóbb, még vékonyabb, még energiahatékonyabb kijelzők építhetőek. Reméljük, az újítással elkerülhetőek azok a kellemetlenségek, amelyek a korai, MST módban üzemelő 4K-s monitoroknál jelentkeztek.

Az eDP 1.4a szabvány a felsoroltakon kívül a váltakozó képfrissítési rátán alapuló AdaptiveSync technológiát is támogatja, plusz előrelépést kínál panel önfrissítés (PSR - Panel Self Refresh) terén is. A frissített szabvány a videóvezérlők számára azt is lehetővé teszi, hogy csak a kijelzőnek azon részeit frissítsék, ahol az előző képkocka óta valóban történt érdemi változás – ez komoly mértékben segíti az energiatakarékosság növelését.

Az eDP 1.4a szabvány várhatóan 2016-tól kezdve állhat csatasorba a kereskedelmi forgalomban kapható mobil konfigurációkban, illetve egybegépekben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward