Frissült az Archos Platinum szériája

Az Archos három újdonsággal bővítette a palettáját. Ezeken a készülékeken már az Android 4.2 fut. 

Frissült az Archos Platinum szériája

Az Archos újabb középkategóriás tabletekkel állt a nagyközönsége elé. A vállalatnak ez az irányvonal jól fut, így egyáltalán nem véletlen, hogy ezúttal is az Element termékcsaládot bővítik. Ezúttal három újdonságról számolhatunk be, amelyek három különböző méretben fogják képviselni a márkanevet.

A vállalat berkeiben a Platinum az egyik legfiatalabb széria, az első tagjait még az idei év elején leplezték le. Ennek ellenére most a teljes palettát felrázták egy kicsit, és ettől a lépéstől várják majd az igazi sikert. A friss trióból fizikailag a legnagyobb az Archos 101 Platinum HD, ezt fogja követni az iPad-szerű megjelenést öltött Archos 97b Platinum HD, míg a legkisebb portéka az Archos 80b Platinum lesz. Mindegyik kialakításakor bőkezűen bántak a fémmel, így némi prémium érzetet keltenek a kézbevételt követően. A gépek között rengeteg közös nevezőt tudunk vonni, főleg a belsőteret bérlő alkatrészeket figyelembe véve, de más ponton is találunk hasonlóságokat.

Archos 101 Platinum HD

Az azonos vonások sora például már a felhasznált operációs rendszernél elkezdődik. A hármasunk mindegyikén az Android 4.2.2 teljesít már szolgálatot, szemben az eddigi Platinumokkal, amelyeknél még az Android 4.1 volt terítéken. Arról sajnos nem beszéltek az Archosnál, hogy az első generációs Platinum modellekre elérhető lesz-e frissítés formájában ez a rendszer - remélhetőleg a már meglévő ügyfelekre is gondolnak ilyen formán. A kellemes köntösbe öltöztetett olcsóságok motorterében a RockChip egyik legerősebb lapkáját, az RK3188-at fedezhetjük fel. Ez a chip négy ARM Cortex-A9 processzormagot állít hadrendbe, az aktív szálak száma és ezeknek az órajele dinamikusan változó, de legfeljebb 1,6 GHz-ig mehet el, ha minden erejét latba kell vetnie a SoC-nak. A grafikus egységet is az ARM szállítja, mivel egy Mali-400 MP4 dolgozik az RK3188-ban. A SoC mellé párosított tároló is mindenhol 8 GB-os méretet öltött, és egyaránt bővíthetőek lesznek microSDHC kártya segítségével a táblák.

Archos 97b Platinum HD

Az első különbség a rendszermemória kapacitásában mutatkozik meg: mindegyik DDR3-as modulokat használ, ám a 80b Platinum mindössze 1 GB-tal gazdálkodhat, míg a 101 és a 97b Platinum HD-nek 2 GB jutott ilyen téren. A kameráik képességeit figyelembe véve is nagyjából ennyi a különbség, csak itt a 97b Platinum HD jelenti a kakukktojást. Mindegyikbe került kamera előre és hátra egyaránt, de míg a 97b esetében mindkét irányba 2 megapixeles megoldás tekint, addig a 80b és a 101 esetében csak a főkamera ilyen, és a videócsevegésekért felelős megoldás VGA képek közvetítésére alkalmas. Kicsit továbbhaladva megint egy hasonló eltérést fedezhetünk fel, a kapcsolati képességek terén azonban a változatosság kedvéért megint más lesz a "különc". Itt, míg az Archos 80b és az 97b tulajdonosoknak csak Bluetooth modul és kétsávos (2,4 és 5 GHz) 802.11 b/g/n Wi-Fi modem jutott, addig az Archos 101-re beruházók GPS vevővel is gazdagodnak. Ennek megfelelően az óriást a nagyobb utazásaink során is hasznosíthatjuk.

Archos 80b Platinum

Az legnagyobb képfelbontással az újdonságok között az Archos 97b Platinum HD kecsegteti az érdeklődőket. Ennek az előlapját egy olyan 9,7 hüvelykes megjelenítő tölti ki, ami 2048 x 1536 középpontot sorakoztat fel 4:3-as képarány mellett. A kijelző arányai egyébként hasonlóak az Archos 80b esetében is, de itt már mindössze 1024 x 768 pixeles a 8 colra zsugorodott kijelző. Az Archos 101 Platinum is HD jelzőt kapott, mint a 97b, ám itt ez már csak az 1280 x 800-as felbontást hivatott jelölni, szó sincs magas pixelsűrűségről. A felhasznált paneleknek egyébként mindegyike IPS technológiát alkalmaz, így minőségi kifogás nem valószínű, hogy lesz velük szemben, legfeljebb pixelességre panaszkodhatunk. Az akkumulátorokról és az üzemidőről sajnos egyik esetben sem szólt a fáma. A hordozhatóság szemszögéből is vizsgálva egyértelműen az Archos 80b Platinum a legjobb egyébként, hiszen ez csak 440 grammos, míg a többiek 630-640 grammnál vertek sátrat, és ugyanez az előny megvan a térfogatot tekintve is értelemszerűen.

Az Archos ebben a hónapban fogja elérhetővé tenni a friss paletta tagjait. Az Archos 97b Platinum HD lesz a legdrágább, ennek az ajánlott fogyasztói ára 300 dollár. Amennyiben valamivel kevesebbet szánunk tabletre, vagy szükséges a GPS vevő, akkor érdemesebb a 101 Platinum HD mellett letenni a voksunk (270 dollár). Ha meg egy állandó útitársat keresünk és alacsony áron kell megállapodni valami mellett, akkor a 200 dolláros Archos 80b Platinum lehet a mi emberünk a trió tagjai közül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward