Frissült az Android M fejlesztői változata

Az Anroid M-nél lassan elérik a végleges formájukat az új API-k, így a fejlesztők már tesztelhetik az appjaik kompatibilitását.

Frissült az Android M fejlesztői változata

A Google és az Apple fej-fej mellett haladva fejleszti a legújabb mobilos rendszereit, az előbbi az Android M-et, az utóbbi pedig az iOS 9-et. Az Apple az utóbbi időben csak úgy szórta az új béta változatokat, de most a Google is egy frissítéssel állt elő.

A vállalat hivatalos közleménye szerint a most útnak indított Android M számos hibának mond búcsút, és sok olyan változtatást vonultat fel, amelyek már a fejlesztőpartnerek visszajelzésein alapulnak, és megoldást jelentenek a felmerült panaszokra. Az Android M még biztosan kapni fog néhány ilyen előzetes kiadást, mielőtt elrajtolna (amire jelen állás szerint ősszel kerül majd sor).

Az újdonságra egyszerűen csak Developer Preview 2-ként hivatkozik a Google. Az Android M a korábbiakhoz hasonlóan nagyon sok új (és részben módosított) API-t vonultat fel, ezek közül a Google leginkább az ujjlenyomat-olvasóhoz tartozót emelte ki. Az API-k java mostanra már abban az állapotban van, hogy a fejlesztők hitelesíthetik vele a készülő alkalmazásaikat, ami nagyban megkönnyítheti a munkájukat a továbbiakban. Fontos, hogy a szakemberek finomítottak a szimulátoron is annak érdekében, hogy több támogatást tudjanak nyújtani a tesztelés során. Továbbá arra is kitért a Google, hogy ez frissítés már tartalmazza a Google Play szolgáltatások 7.6-os kiadását, így ezt is érdemes lesz szemügyre vennie azoknak, akik próbára teszik az Android M második fejlesztői előzetesét.

Módosultak az Android platform engedélyek a külső adattárolóra, a Bluetooth és Wi-Fi helymeghatározásra, valamint a kapcsolatokra, illetve identitásokra vonatkozóan. Jelenleg minden USB-re csatlakoztatott eszköz „csak töltés” üzemmódban van alapból, ahhoz hogy elérhető legyen a készülék tárhelye, külön engedélyezni kell ezt. (Mivel az Android M-től kezdve az USB-n már nagyon sokféle művelet mehet végbe, így ez adott esetben akár veszélyforrás is lehet, ezért hozhatta ezt a döntést a Google.) Végül változott még a Bluetooth kapcsolattal dolgozó tollak, és a Media API-ban a mikrofon kezelése is.

A keresőóriás egyébként magához mérten késésben van. Hogy miért? Nos, korábban, mikor útnak indult az Android M, közzétett egy menetrendet, amin fel van tüntetve, hogy mikor várhatóak a fejlesztői előzetesek. Ez a mostani, a második kiadás június vége előtt lett volna esedékes, a következő előzetesnek pedig július végén kellene érkeznie. Azt nehéz most megmondani, hogy ez a mostani csúszás befolyásolja-e a továbbiakban a menetrendet, az viszont biztos, hogy a Google még jelenleg is erre a hónapra datálja a Developer Preview 3 érkezését.

A támogatott készülékek listája természetesen nem változott az előző Android M óta; a Nexus 5 és a Nexus 6 okostelefonok, a Nexus 9 táblagép, valamint a Nexus Player multimédiás lejátszó jelentkezhet be a rendszerért első körben. A friss Android M letölthető a megszokott módon – az Android fejlesztőknek szánt weboldaláról –, azok pedig, akik már jelenleg is az Android M-et használják, OTA frissítés formájában számíthatnak az érkezésére a következő napokban. A Google I/O ideje alatt megjelent kiadás az MPZ44Q azonosítóval van ellátva, az újdonságot pedig már az MPZ79M buildszám fémjelzi. A mérete az adott eszköz függvényében változik, 450 és 930 MB között mozog. Akiknek nincs lehetősége élesben használni az előzetest, szimulátoron keresztül is kezelésbe vehetik. Ehhez nem kell mást tenni, mint frissíteni az Android M rendszerképét az Android Studio program részét képező SDK Manageren keresztül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward