Friss statisztikák a PC-s videovezérlők piacáról

Az Intel piaci részesedése nőtt, az Nvidia stagnáló pályára állt, az AMD pedig némi veszteséget könyvelhetett el.

Friss statisztikák a PC-s videovezérlők piacáról

A Jon Peddie Research szakemberei elkészültek a videovezérlő piac legfrissebb kimutatásaival, amelyek arról rántják le a leplet, hogyan teljesített a piac az idei év első negyedévében. Ezzel együtt a három nagy piaci szereplő teljesítményét is górcső alá vették, ahogy az lenni szokott. Persze feltétlenül ki kell emelni, hogy becslésen alapuló adatokról van szó, de ez a korábbi gyakorlat alapján aligha meglepő. Az adatok a PC-s videovezérlő szegmensről szólnak, azaz csak és kizárólag az x86-os rendszerekben lapuló videokártyák, illetve videovezérlők forgalmával kapcsolatban adnak tájékoztatást.

Az első negyedév becsült eredményei

Az év első negyedéve a szezonális hatások miatt rendszerint jóval gyengébb képet szokott festeni, mint az év negyedik negyedéve: ekkor a kereskedők igyekszenek megszabadulni az év végére berendelt termékek még megmaradt raktárkészleteitől, a vásárlók pedig jóval kevesebbet költenek, mint a nagy karácsonyi ajándékvásárlási láz alkalmával szoktak. Az említettek alapján nem meglepő tehát, hogy az idei év első negyedévében szekvenciálisan 11,6%-kal csökkentek a szállítási mutatók, de sajnos éves szinten is 4%-os esést láthatunk. Érdekesség, hogy ezzel egy időben a PC piac teljesítménye negyedéves szinten 9%-kal, éves szinten pedig 3,5%-kal mérséklődött.

Szállítási mutatók gyártókra lebontva

A PC-s videokártyák, illetve videovezérlők piacán mindhárom nagy gyártó szállítási mutatói csökkentek. Az AMD-nél 18,2%-os, az Nvidiánál 10,4%-os, az Intelnél pedig 7,9%-os csökkenés rajzolódott ki.

Az AMD háza táját vizsgálva azt láthatjuk, hogy az APU egységek szállítási mutatói asztali fronton 21,9%-kal csökkentek, mobil fronton pedig 3,7%-kal növekedtek. Az asztali videokártyák szegmensében 6,6%-os, a mobil videokártyákéban pedig 21,8%-os csökkenés mutatkozott, már ami a szállítási mutatókat illeti. Az AMD szállítási mutatói összességében 18,2%-kal csökkentek az előző negyedévhez képest.

Az Nvidiánál az asztali videokártyák esetében 6,6%-os, a mobil videokártyáknál pedig 14,5%-os csökkenés mutatkozott. A vállalat összességében 10,4%-kal rosszabb szállítási mutatót ért el, mint egy negyedévvel korábban.

Az Intelnél asztali fronton 9,7%-os, mobil fronton pedig 5,1%-os csökkenést láthatunk. A cég szállítási mutatói összességében 7,9%-kal lettek rosszabbak, mint az előző év negyedik negyedévében. Érdekesség, hogy az Intel nem szerverekbe szánt processzorainak 99%-a rendelkezik beágyazott videovezérlővel, míg az AMD-nél ugyanez az arány 67%.

Éves szinten vizsgálva az AMD szállítási mutatói 22,1%-kal, az Nvidia szállítási mutatói 12,7%-kal, az Intel szállítási mutatói pedig 5,6%-kal mérséklődtek. A videovezérlők szegmensében negyedéves szinten 11,5%-os, éves szinten pedig 14,3%-os csökkenés figyelhető meg.

Adatok a piaci részesedések alakulásáról

Piaci részesedés tekintetében természetesen az Intel vezet, méghozzá 66,8%-kal, ez nem csoda a sok processzor miatt. Az Nvidia és az AMD esetében meglehetősen érdekes kép alakult ki, hiszen előbbi 16,6%-os, utóbbi pedig 16,7%-os piaci részesedést könyvelhetett el az idei év első negyedévében. Az Intel az AMD kárára növelte saját piaci részesedését, ugyanis az előző negyedév folyamán az AMD még 18,3%-os piaci részesedéssel képviseltette magát a videovezérlők szegmensében. Az Nvidia piaci részesedése 16,6%-on stagnál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward