Friss Sandy Bridge CPU teszt készült

Az Anandtech.com tesztlaborjában vendégeskedett az elmúlt napokban egy mérnöki tesztpéldány az Intel Sandy Bridge architektúrája köré épülő processzor újdonságok közül, amelyet habozás nélkül bevágott a tesztelő a mélyvízbe, hogy kiderüljön: a jelenlegi Core i sorozatú processzorokhoz képest vajon mennyiben javult CPU és IGP teljesítményben az újdonság, illetve mennyivel lett energiatakarékosabb?

Friss Sandy Bridge CPU teszt készült

Az Anandtech tesztlaborjában vendégeskedett az elmúlt napokban egy mérnöki tesztpéldány az Intel Sandy Bridge architektúrája köré épülő processzorok közül, amelyet habozás nélkül bevágott a tesztelő a mélyvízbe, hogy kiderüljön: a jelenlegi Core i sorozatú processzorokhoz képest vajon mennyiben javult CPU és IGP teljesítményben, illetve mennyivel lett energiatakarékosabb?

A kérdések mindegyikére kapunk választ a cikkből, amit itt bárki megtekinthet. A szóban forgó tesztpéldány Core i5-2400-as típusjelzéssel bír, összesen négy maggal rendelkezik, amelyek 3,1 GHz-es órajelen ketyegnek. A harmadszintű gyorsítótár mérete 6 MB-os, a Turbo Boost támogatás pedig ennél a modellnél ki volt kapcsolva, egyébként terheléstől és alkalmazástól függően a rendszer a Turbo Boost technológiának köszönhetően 3,4 GHz-ig tudja majd megemelni a processzor-órajelet a kereskedelmi forgalomba kerülő változatoknál.

Érdekes módon az, hogy a Turbo Boost támogatás nem volt bekapcsolva, nem akadályozta meg a processzort, hogy átlagban 23%-kal jobban teljesítsen Core i5-760-as társánál, amelynek helyét a jövőben át fogja venni. Ez az eredmény bekapcsolt Turbo Boost esetén egyes alkalmazásokban néhány százalékot javulhat majd, de már így sem beszélünk egy rossz teljesítményről, így ez csak hab a tortán. Az újdonság energiafogyasztás tekintetében is jónak ígérkezik: ugyan üresjáratban nem kínál jelentős előnyt Core i5-760-as társához képest, de terhelés alatt átlagosan 10W-tal kevesebb energiára van szüksége a működéshez, mint említett társának úgy, hogy ezzel egy időben az elődnél 23%-kal jobban teljesít.

A következő komoly kérdés nem más, mint az, hogy az új IGP vajon mennyire képes felvenni a versenyt a konkurensek megoldásaival, illetve milyen játékélményt tud nyújtani elődjéhez képest. Az Intel HD Graphics lapka, amely a Clarkdale és Arrandale processzorok integrált videó vezérlőjeként funkcionál, azt előző, GMA sorozatú IGP-khez képest sokat változott, a Sandy Bridge processzorokban található következő generációs IGP pedig erre rátesz még vagy két lapáttal. Az új, egyelőre csak "Gen 6" kódnévvel ellátott megoldás annak ellenére, hogy IGP, helyenként simán képes lépést tartani a belépő szinten helyet foglaló Radeon HD 5450-es videokártyával is. Külön jó hír, hogy a teszt alkalmával a Radeon HD 5450 és az Intel következő generációs integrált videó vezérlője között megjelenítéssel kapcsolatos minőségben nem volt érzékelhető különbség.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward