Friss részletek a Tegra 2 utódjáról

Az Nvidia Tegra 2-es SoC egységét hamarosan leváltja a Kal-El, amelyet Tegra 3 néven is emlegetnek. Az új SoC egységről a korábbi pletykáknak köszönhetően már tudhatunk egyet s mást, ám most az Nvidia végre újabb információmorzsákat szórt az „éhes” érdeklődők elé: megjelent két technológiai leírás (fehér papír – white paper), amelyek érdekes részleteket árulnak el a Kal-El képességeiről.

Friss részletek a Tegra 2 utódjáról

Az Nvidia Tegra 2-es SoC egységét hamarosan leváltja a Kal-El, amelyet Tegra 3 néven is emlegetnek. Az új SoC egységről a korábbi pletykáknak köszönhetően már tudhatunk egyet s mást, ám most az Nvidia végre újabb információmorzsákat szórt az „éhes” érdeklődők elé: megjelent két technológiai leírás, amelyek érdekes részleteket árulnak el a Kal-El képességeiről.

Az már a kevésbé érdekes tények közé tartozik, hogy a Tegra 2 utódja nem kettő, hanem négy darab ARM alapú processzormaggal fog rendelkezni, az viszont már jóval meglepőbb, hogy lesz egy ötödik processzormag is, amely kiegészítő CPU magként funkcionál. Ez az ötödik processzormag alacsony órajelen, rendkívül alacsony fogyasztás mellett ketyeg majd. A kevésbé processzor-intenzív feladatok alkalmával erre a CPU magra támaszkodik majd a rendszer. Az ötödik mag aktív lesz, miközben a maradék négy CPU magot – amelyek inkább teljesítményre vannak kihegyezve – kikapcsolja a rendszer. Amennyiben a terhelés indokolja, akkor az ötödik, úgynevezett Companion Core kikapcsol, a Kal-El CPU magjai pedig folyamatosan aktiválódnak – egyesével „ébrednek fel” – ahogy a terhelés mértéke növekszik.

A Variable SMP architektúrára épülő Kal-El esetében az ötödik mag aktiválását, illetve deaktiválását maga a chip végzi, méghozzá az adott operációs rendszer számára teljesen láthatatlan módon, így a rendszeralkalmazásokat nem kell majd átdolgozni ahhoz, hogy a szoftverek kiaknázhassák az ötödik CPU magban rejlő lehetőségeket.

A Variable SMP-hez tartozó technológiai leírásból kiderül, hogy az ötödik processzormag egyformán használatban lesz, amikor az adott mobil eszköz aktív készenléti módba lép, illetve olyan alkalmazásokat futtat, amelyek nem igényelnek nagy számítási teljesítményt. Az audió és videó lejátszás – legyen szó online, vagy offline módról – is az alacsony számítási teljesítményt igénylő feladatok közé tartozik, méghozzá azért, mert ezeket a funkciókat nagyrészt hardveres kódoló és dekódoló egységek látják el, nem processzormagok.

A kis technológiai leírásból az is kiderül, hogy az ötödik processzormag ugyanúgy ARM Cortex-A9-es architektúrára épül, mint a négy, kifejezetten teljesítményre kihegyezett CPU mag, azzal a különbséggel, hogy az ötödik processzormagot alacsony fogyasztásra optimalizált gyártástechnológia alkalmazásával készítették, így az 500 MHz-nél magasabb órajelen nem képes üzemelni, míg a többi processzormagnak az 1GHz feletti órajel sem jelenthet problémát. Maga a Kal-El SoC egyébként a TSMC 40 nm-es gyártástechnológiájával készül, csak úgy, mint a Tegra 2.

A lenti diagram szerint az ötödik magnak köszönhetően a Kal –El rendkívül energiatakarékosan üzemelhet, még takarékosabban, mint a Tegra 2 SoC, amely ugye csak két ARM processzormaggal bír.

A Kal-El alapú mobil eszközök most már lassan kereskedelmi forgalomban is elérhetőek lesznek.  A korábbi pletykák szerint az ASUS már valamikor október folyamán kiadhatja a második generációs Eee Pad Transformert, amely már Kal-El alapokon nyugszik majd. Egyelőre a hírt sajnos sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem kívánták.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward