Shop menü

FRISS NVIDIA PÉNZÜGYI JELENTÉS – ÉVES SZINTEN 38%-KAL CSÖKKENT A GAMING ÜZLETÁG BEVÉTELE, A RÉSZVÉNYÁRFOLYAM SZÁRNYAL

Ezzel egy időben a Data Center üzletág pedig szárnyal: közel kétszer annyi árbevételt termelt, mint a Gaming divízió.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Friss Nvidia pénzügyi jelentés – Éves szinten 38%-kal csökkent a Gaming üzletág bevétele, a részvényárfolyam szárnyal

Az Nvidia pénzügyi szakemberei elkészítették a vállalat legújabb pénzügyi beszámolóját, ami ezúttal a 2024-es pénzügyi esztendő első pénzügyi negyedévében felmutatott eredményekről számol be. A számok igazából felemásak, hiszen míg egyes részlegek éves szinten jelentős csökkenést produkáltak, addig más divíziókban egészséges növekedés jelei mutatkoztak.

A teljes árbevételt nézve annyi azt láthatjuk, hogy a 7,192 milliárd dollárra rúgó összeg negyedéves szinten 19%-os javulást, éves szinten azonban 13%-os csökkenést jelent. A profit mindkét tekintetben növekedett: a 2,043 milliárd dolláros összeg negyedéves szinten 44%-os, éves szinten pedig 26%-os javulást képvisel, ami igen-igen jól hangzik.

Galéria megnyitása

Az egyes divíziók teljesítményét vizsgálva már nem feltétlenül rózsás a kép. A Gaming üzletág a maga 2,24 milliárd dolláros teljes árbevételével negyedéves szinten ugyan 22%-os javulást produkált, éves szinten azonban 38%-os csökkenés látszik. A Data Center divízió száma már sokkal szebbek, itt ugyanis 4,284 milliárd dolláros teljes árbevétel folyt be a kasszába, ami rekordnak tekinthető, így negyedéves szinten 18%-kal, míg éves szinten 14%-kal emelkedett az árbevétel. Ebből is remekül látszik, hogy az Nvidia fő bevételi forrása jelenleg már az adatközpontok szegmense, nem pedig a gamerek piaca.

A Professional Visualization üzletág 295 millió dolláros árbevételével nem teljesített valami jól, hiszen ez negyedéves szinten 31%-os növekedést jelent, éves szinten azonban 53%-os visszaesést képvisel. Az OEM and Other részleg szintén gyengén muzsikált a maga 77 millió dolláros árbevételével, ez ugyanis negyedéves szinten 8%-os csökkenést jelent, az éves szintű visszaesés mértéke azonban ennél is nagyobb, 51%-os.

A részlegek közül a legnagyobb növekedést éves szinten az autóipari igényeket kiszolgáló Automotive divízió produkálta, ami az előző negyedévhez képest 1%-kal növelte árbevételét, éves szinten viszont 114%-os előrelépés történt teljes árbevétel terén, ami így 296 millió dollárra rúgott, ami új rekord.

Galéria megnyitása

A fenti számok és az elemzők által várt negyedéves eredmények jelentős mértékű, 50% körüli felülmúlásának köszönhetően a tőzsde nyitása előtt óriási, közel 30%-os növekedést produkált a vállalat részvény-árfolyama, amiben az is benne van, hogy a cég fontos szerepet tölt be az éppen zajló AI forradalom terén, és a szerepe a jövőben még inkább felértékelődhet. Az éppen zajló második pénzügyi negyedév alkalmával várhatóan 11 milliárd dolláros teljes árbevételt érhet el a cég, amihez 68,6% és 70% közötti bruttó árrés társulhat.

Az Nvidia jó úton halad afelé, hogy elsőként érje el az 1 billió dolláros piaci kapitalizációt a chipipari nagyvállalatok szegmensében. Amennyiben ez sikerül, akkor az Nvidia az ötödik olyan tőzsdén jegyzett amerikai nagyvállalat lesz, amely átlépte az 1 billió dolláros értéket, már ami a piaci kapitalizációt illeti. Ezt a szintet először az Apple lépte át még 2018-ban, majd később csatlakozott hozzá a Microsoft, az Alphabet és az Amazon is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére