Shop menü

FRISS INFORMÁCIÓK BUKKANTAK FEL AZ INTEL SIERRA FOREST ÉS GRAND RIDGE PROCESSZORAIVAL KAPCSOLATBAN

Szépen halad a fejlesztőmunka, a PerfMon alkalmazás már támogatja is a később érkező szerverprocesszorokat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Friss információk bukkantak fel az Intel Sierra Forest és Grand Ridge processzoraival kapcsolatban

Az Intel egyik alkalmazása, a PerfMon névre keresztelt szoftver nemrégiben kapott egy frissítést, amelynek köszönhetően már támogat néhány olyan szerverpiaci fejlesztést, amik hivatalosan még meg sem jelentek. Az újításra az egyik neves hardverdetektív, @InstLadX64 hívta fel a figyelmet, ugyanis fény derült néhány új részletre az érkező termékekkel, nevezetesen a Sierra Forest és a Grand Ridge kódnévre keresztelt processzorokkal kapcsolatban. Ezzel egy időben a Granite Ridge szerverprocesszorok támogatása is bekerült az említett alkalmazásba, ami azt jelentheti, remekül halad a fejlesztőmunka.

A Sierra Forest és a Grand Ridge processzorok az eddigi információk alapján energiahatékonyságra optimalizált processzormagokkal érkezhetnek, amelyeknél az Intel a minél magasabb magszámra koncentrál annak érdekében, hogy a különböző piaci szegmensek igényeit minél hatékonyabban kielégíthesse az újdonságokkal. Itt főként azokra a felhős alkalmazásokra kell gondolni, amelyek a több processzormagból profitálnak inkább, nem a magas egyszálas teljesítményből, és üzemeltetőiknek kiemelten fontos az energiahatékony működés. Az energiahatékony processzormagok az Atom sorozatból érkeznek és a Crestmont kódnevet viselik majd. Ezek a példányok egyébként a 14. generációs Intel Core processzorok, a Meteor Lake család tagjainak fedélzetén is jelen lesznek, igaz, ott már teljesítményre hangolt processzormagok társaságában dolgozhatnak majd a konzumerpiacra szánt termékek fedélzetén.

A maximum 144 processzormaggal rendelkező Sierre Forest szerverprocesszorok várhatóan az Intel 3 gyártástechnológiájával készülhetnek, tokozás terén pedig ugyanúgy LGA-7529-es megoldást használhatnak, mint a Granite Ridge processzorok, amelyek csak és kizárólag nagyteljesítményű Redwood processzormagokat tartalmaznak. Utóbbi két fejlesztés tehát osztozik majd a platformon, ahogy az a korábbi információk alapján várható volt.

Galéria megnyitása

A Grand Ridge processzorok már speciális szerverpiaci központi egységek lesznek, amelyek a kommunikációs konfigurációkba szánt Snow Ridge modellek helyét vehetik majd át a piacon. Ezek a speciális SoC egységek szintén Atom processzormagok köré épülnek, ám igen fejlett hálózatkezelési és I/O képességekkel rendelkeznek, valamint az Intel QuickAssist Technológiáját gyorsító fixfunkciós hardvert is kapnak. A Granite Ridge processzorokkal kapcsolatban először még 2020 folyamán érkeztek pletykák, akkor úgy tűnt, az Intel 7 nm-es gyártástechnológiája köré épülnek majd, ám azóta ezen a téren átnevezésekre került sor, valamint a munkát is felgyorsították, így erősen valószínű, hogy a Grand Ridge is az Intel 3 gyártástechnológiáját használhatja majd.

Érdekesség, hogy a Grand Ridge processzorok számos speciális utasításkészletet támogatnak majd, például az AVX-NE-CONVERT névre keresztelt megoldást is, ami képes lesz BF16-ról FP32-re, FP16-ról FP32-re, valamint FP32-ről BF16-ra konvertálni a különböző értékeket, plusz AVX-VNNI-INT8 támogatást is kap, az a Golden Cove processzormagok AVX-VNNI utasításkészletének INT8 támogatással rendelkező változatának tűnik. Ezek az utasításkészletek mind-mint azt segítik, hogy az új processzorok mélytanulással kapcsolatos képességei még jobbak lehessenek, ennek köszönhetően versenyképesebbek lehetnek a termékek a piacon.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére