Friss információk az Intel Clover trail platformjáról

A Clover Trail platform köré Windows 8 alapú táblák épülnek majd.

Friss információk az Intel Clover trail platformjáról

Ahogy az várható volt, az Intel egy rendezvény keretén belül lerántotta a leplet a Clover Trail platformról, amely a Windows 8 alapú táblák esetében jut fontos szerephez, hiszen a platform felhasználásával több partner is kínál majd különböző árkategóriában elhelyezkedő mobil megoldásokat. Az előzetes információk szerint húsznál is több tábla alapozhat az Atom SoC egységet alkalmazó platformra.

A Clover Trail platformban eleinte csak egyetlen SoC lesz kapható, az Intel Atom Z2760-as. Ennek a belsejében két processzormag teljesít szolgálatot, amelyek a Saltwell architektúrára támaszkodnak. A processzormagok egyenként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral gazdálkodnak és természetesen Hyper-Threading támogatás is jár hozzájuk, azaz egyidejűleg akár 4 programszálon is képesek dolgozni, ha a helyzet úgy kívánja. A processzormagok 1,8 GHz-es Burst magórajelen ketyegnek és energiatakarékosan üzemelnek, de ez ebben a kategóriában alap elvárás. Az 1,8 GHz-es Burst órajelet a rendszer egyébként mindaddig alkalmazhatja, ameddig azt a SoC hőmérséklete engedi és ameddig ezt az éppen aktuális terhelés indokolja.

A passzív hűtést alkalmazó SoC belsejében a processzormagokon kívül egy PowerVR SGX545-ös licencre alapozó integrált videó vezérlő is jelen van, ami a Cedar Trail platformba tartozó Intel Atom processzorokból lehet ismerős. A DirectX 10.1-es támogatással ellátott integrált videó vezérlő esetében – a Cedar Trail-lel szerzett tapasztalatokból kiindulva – rendkívül fontos kérdés lesz, hogy készül-e majd megfelelően ütőképes driver, azaz a Cedar Trail platform Atom processzorainál megszokott gyakorlat javul-e vagy minden marad a régiben. A partnerek és az Intel érdeke természetesen az, hogy ne legyenek problémák, a driver támogatás pedig zökkenőmentes legyen, de hogy minden a terveknek megfelelően alakul-e, az majd csak később derül ki. A szóban forgó IGP-nek egyébként nagy általánosságban 1366 x 768 pixeles natív felbontás mellett üzemelő érintőkijelzőt kell majd meghajtania.

IGP ide vagy oda, nézzük, mi van még a Z2760-as SoC egységben. Az említett komponensek mellett egy memóriavezérlő is a kínálat részét képezi, amely LPDDR2-es memóriachipekkel kapcsolja majd össze a SoC-ot. Változás, hogy az egyetlen 64-bites memóriacsatornából két darab 32-bites csatorna lett, így akár felezett szélességű adatsínt is alkalmazhatnak majd a partnerek, ha a szükség úgy hozza. Ez persze nem tesz majd jót az összteljesítménynek, de az már más kérdés. Rajta kívül - sok egyéb mellett - egy videó kódoló és dekódoló motor is jelen van a repertoárban, amely az 1080p-s tartalmakat 30 képkocka/másodperces sebességig képes kezelni.

A Clover Trail platform esetében az üzemidő is szóba került, ami táblákról lévén szó, meghatározó jelentőséggel bír. Az Intel állítása szerint az új platformra alapozó Windows 8-as táblák egyetlen akkumulátortöltés hatására akár több, mint tízórányi üzemidőt is képesek lesznek biztosítani és az üzemidő HD videók folyamatos lejátszásakor is 10 óra felett marad majd, ami kifejezetten jól hangzik. A táblák készenléti állapotban teljesen feltöltött akkumulátor mellett három hétig bírják. Az üzemidő-teszteket a belsős tesztek alkalmával a hírek szerint 30 wattórás akkumulátor használata mellett végezték el, így az akkumulátor kapacitásának változásával az üzemidő is változhat akár pozitív, akár negatív irányba.

A platformra épülő termékek NFC támogatással, GPS vevővel, tájolás-érzékelővel, akár 8 megapixeles felbontású beépített kamerákkal, valamint SD memóriakártya-olvasóval egyaránt felvértezhetőek lesznek. Az adatok tárolásáról akár 64 GB-nyi NAND Flash alapú tárhely is gondoskodhat és a portok között az USB mellett akár HDMI videó kimenet is jelen lehet.

A Windows 8 alapú táblák esetében kezdetben 800 dollár körüli ajánlott végfelhasználói árra számíthatunk átlagosan, kevés lesz az olcsóbb példány, de az Intel szerint később lehetnek majd akár 400 dollár körüli táblák is a kínálatban. Kereskedelmi forgalomban egyébként akár 8,5 milliméter vastag, mindössze 680 grammos tömeggel büszkélkedő modellekkel is találkozhatunk majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward