Friss információk az AMD új csúcskártyájáról

A kiszivárgott információkból kiderül, milyen paraméterekkel rendelkezik a Radeon HD 7990 "Malta", valamint arról is lehull a lepel, hogy 3DMark Fire Strike alatt hogyan teljesít a GeForce GTX 690-nel és a GeForce GTX Titan-nal szemben.

Friss információk az AMD új csúcskártyájáról

Az AMD Radeon HD 7990 "Malta" néven emlegetett, két grafikus processzort alkalmazó csúcskártyája még a héten elrajtolhat, így már nem kell sokat várni arra, hogy kiderüljön, az AMD különböző partnerei pontosan milyen megoldásokkal készülnek a rajtra.

Mivel a rajt dátuma már nagyon közel van, így az AMD partnerei elkezdték kiküldeni a marketinganyagokat a viszonteladóknak. Az egyik japán viszonteladó jóvoltából a szóban forgó dokumentum egy része kiszivárgott, így most már tudható, pontosan milyen paraméterekkel érkezik a Radeon HD 7990 "Malta", sőt, arról is lehullott a lepel, hogy a termék mire képes az új 3DMark Fire Strike tesztjében.

A specifikáciüs táblázat alapján úgy tűnik, egy igazi két GPU-s fenevaddal lesz dolgunk. Az új videokártya két, egyenként 28 nm-es csíkszélességgel készülő Tahiti GPU-t alkalmaz, amelyeknél a rendelkezésre álló összes komponens engedélyezve van. Ennek értelmében grafikus processzoronként 2048 stream egység, 128 textúrázó és 32 renderelő egység áll rendelkezésre. A GPU-k 2 x 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódnak az összesen 6 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához.

A táblázat alapján a GPU-k 1 GHz-es magórajelen ketyegnek. Ez az érték valószínűleg a PowerTune Boost órajelet takarja - ezt onnan gondoljuk, hogy a táblázatban szereplő Radeon HD 7970 GHz Edition esetében is a PowerTune Boost órajel szerepel. A GPU órajele mindössze 50 MHz-cel alacsonyabb, mint amit a Radeon HD 7970 GHz Edition esetében megszokhattunk, ami igen kellemes meglepetés. A 6 GB-nyi GDDR5-ös VRAM esetében 6 GHz-es effektív órajel áll rendelkezésre, ami azonos a Radeon HD 7970 GHz Edition esetében alkalmazott effektív memória-órajellel.

A második diáról kiderül az is, hogy a Radeon HD 7990 "Malta" hogyan teljesít az egy GPU-val rendelkező GeForce GTX Titan-nal, illetve a két GPU-s GeForce GTX 690-nel szemben. Sajnos az összehasonlítás csak azt mutatja meg, hogy 3DMark Fire Strike alatt miként alakulnak az erőviszonyok - ebből komoly következtetéseket még kár lenne levonni. A teszt alapján annyi látszik, hogy a Radeon HD 7990 "Malta" Performance preset esetén 16%-kal gyorsabb, mint a GeForce GTX 690 és 29%-kal jobb teljesítményt nyújt, mint a GeForce GTX Titan. A trend az Extreme preset alkalmazása mellett sem változott: a GTX 690-nel szemben 15%-os, a GeForce GTX Titan-nal szemben pedig 31%-os előnyt könyvelhetett el a Radeon HD 7990 "Malta".

Kíváncsian várjuk, hogy mire képes az AMD új csodafegyvere, ha játékok futtatására kerül sor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward