Friss információk az AMD következő generációs CPU-iról

A friss információmorzsák a Zen architektúrával, illetve a Bristol Ridge APU egységek mobil kiadásaival kapcsolatban árulnak el egyet s mást.

Friss információk az AMD következő generációs CPU-iról

Az elmúlt napok folyamán több érdekes információ is kiszivárgott az AMD érkező központi egységeivel kapcsolatban, így képet kaphatunk a Zen architektúra köré épülő asztali- és szerverprocesszorok, valamint a Bristol Ridge sorozatú mobil APU egységek várható tulajdonságairól.

Érkeznek a Zen alapú, meglehetősen ígéretesnek tűnő processzorok

A Zen architektúra köré épülő újdonságok még idén bemutatkozhatnak, ahogy az a korábbi információk alapján már tudható. A napokban a CERN egyik mérnöke egy érdekes dia részletet is megosztott, amely arról számol be, milyen főbb paraméterekkel rendelkezhetnek az érkező Zen alapú Opteron szerverprocesszorok.

A csúcsmodellek fedélzetén akár 32 darab fizikai processzormag is helyet kaphat, amihez SMT (Symmetrical Multi-Threading) támogatás is jár. A Zen architektúra jóvoltából a jelenlegi CPU generációhoz képest várhatóan 40%-kal nőhet az órajelenként végrehajtható utasítások száma, de hogy ez mekkora „kézzel fogható” gyorsulást eredményez az egyes alkalmazások alatt, az majd csak az első független tesztekből derül ki. Az új processzorok szerverekbe szánt változatai nyolccsatornás DDR4-es memóriavezérlővel érkezhetnek, az óriási memória-sávszélesség elérésében pedig HBM (High Bandwidth Memory) technológia is segítheti őket. A fedélzeten elhelyezett PCI Express hub természetesen PCIe 3.0-s támogatással érkezik, a lapkákat pedig 14 nm-es FinFET gyártástechnológia segítségével készítik el, de ez már nem meglepetés.

A 32 magos szerverprocesszorok mellett 8, 16 és 24 magos példányok érkezésére egyaránt számíthatunk. Az asztali szegmensbe szánt FX sorozat tagjainál jó eséllyel „csak” 8 processzormag lesz az elérhető maximum, a memóriavezérlő pedig négy helyett kétcsatornás memória-támogatást kínálhat. Az új, asztali konfigurációkba szánt Zen processzorok várhatóan még az idei év vége előtt eláraszthatják a boltok polcait, a szervereket célzó Opteron sorozat tagjai azonban majd csak 2017 elején debütálhatnak.

Kiszivárogtak az üzleti- és konzumer szegmensbe szánt Bristol Ridge APU-k specifikációi

A Bristol Ridge APU egységekről szóló információk szintén meglehetősen érdekesek, hisz annak ellenére, hogy nem történik csíkszélesség-váltás, azaz a Carrizo APU egységekhez hasonlóan marad a 28 nm-es gyártástechnológia, mégis komoly előrelépés látszik órajelek tekintetében. Az új steppinggel gazdálkodó lapkák esetében a CPU magórajel jelentősen emelkedik a hasonló szinten elhelyezkedő Carrizo modellekhez képest – a 63%-os növekmény sem példa nélküli –, de ezzel együtt a Turbo Core órajel, illetve a GPU magórajel is magasabb lesz, viszont ezeknél már csak 10% körüli, illetve 13% körüli előrelépésre lehet számítani. A termékek kétféle kivitelben érkeznek: a normál modellek az átlagfelhasználóknak szánt noteszgépeket, a PRO jelölésű példányok pedig az üzleti noteszgépeket veszik célba. Utóbbiak extra rendszermenedzsment-funkciókat is kínálnak, hála a PRO Control Centernek.

Az FP4-es tokozást használó mobil Bristol Ridge APU egységek ismert tulajdonságait az alábbi dia foglalja össze.

Forrás: dresdenboy.blogspot.de

Az órajelek emelését két dolog segíti: egyrészt a gyártástechnológia egyre kiforrottabbá válik, másrészt a Bristol Ridge APU egységek még fejlettebb energiamenedzsmenttel rendelkeznek, mint elődeik, így hatékonyabban működnek. Az újdonságok kétféle memóriatámogatást nyújtó memóriavezérlőt vonultatnak fel, ami a DDR3-2133 MHz-es, illetve a DDR4-2400 MHz-es memóriachipeket egyaránt kezeli – előbbiekkel leginkább a költséghatékony noteszgépekben találkozhatunk majd. Fontos még megemlíteni, hogy az alacsony fogyasztású, 12-15 watt közötti TDP osztályba tartozó modelleknél 1866 MHz lesz a maximálisan támogatott memória-órajel mind DDR3, mind pedig DDR4 esetében.

A Bristol Ridge APU egységek mobil és asztali kiadásai várhatóan az év első felében jelennek meg kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward