Friss infók az LSI SandForce SF3700-as vezérlőkről

Az SF3700-as sorozat tagjai meglehetősen komoly teljesítményt kínálnak majd, sőt, néhány meglepő érdekességet is tartogatnak.

Friss infók az LSI SandForce SF3700-as vezérlőkről

Az idei Computex alkalmával az LSI megosztott néhány érdekes információt a látogatókkal az SF3700-as SSD vezérlő családdal kapcsolatban, amelynek tagjait régóta izgatottan várja a piac. A legfrissebb értesülések alapján már biztos, hogy az SF3700-as SSD vezérlők szállítása az idei év második felében kezdődik meg, de az, hogy mikor érkeznek az első SF3700 alapú SSD meghajtók, már az OEM-ek útiterveitől függ.

Fotó: AnandTech

Az időzítés alapján könnyen lehet, hogy az idei év negyedik negyedévében már találkozhatunk is az első SF3700 alapú SSD meghajtókkal, de az igazi roham majd csak 2015 elejére várható. Utóbbiból kiindulva elég valószínű, hogy a CES 2015 alkalmával több SF3700 alapú SSD-vel is találkozhatunk a különböző vállalatok standjain.

Az újdonságokhoz passzoló firmware fejlesztése még jelenleg is zajlik – most éppen az írási teljesítmény optimalizálásával vannak elfoglalva a fejlesztők. Mivel a firmware még nem készült el, így elég kevés esély mutatkozik arra, hogy idén tömegesen bemutatkozzanak az első SF3700 alapú SSD-k – de a remény hal meg utoljára. Az biztos, hogy a gyártók egyelőre nem igazán beszélnek megjelenési időpontokról a következő generációs SSD meghajtókkal kapcsolatban.

Fotó: AnandTech

Az LSI illetékesei elmondták, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a vezérlő vegyes teljesítménye kedvező legyen, azaz remekül helytálljon, ha egyidejűleg kell írási és olvasási feladatot végezni. Napjainkban a PCIe alapú SSD vezérlők remek írási és olvasási sebességeket kínálnak, de arra nincsenek optimalizálva, hogy vegyes feladatok alkalmával is hatékonyan helytálljanak. Magyarán a termékek inkább a tesztekre vannak optimalizálva, amelyek vagy írással vagy olvasással terhelik a rendszert, ezzel szemben a valóságban gyakran előfordulnak olyan helyzetek, amikor az írási és olvasási terhelés egyszerre jelentkezik.

Fotó: AnandTech

Az LSI illetékesei azt is megmutatták, mire képes az SF3700-as SSD vezérlő, ha 80%/20% mértékben terhelik 128 KB-os olvasási- és írási feladatokkal. A Plextor M6e és a Samsung XP941-es SSD meghajtók ilyen terhelés alkalmával nagyjából 250 MB/s-os teljesítmény elérésére képesek, az SF3700 alapú SSD meghajtónál azonban jóval magasabb, 1300 MB/s körüli sebesség elérésére volt mód. Ez a teszt persze csak egyetlen szempont, így érdekes lesz látni, hogy a teljes képet nézve pontosan hogyan teljesítenek az SF3700 alapú SSD meghajtók konkurenseikkel szemben.

Fotó: AnandTech

Az SF3700 esetében további jó hír, hogy a fejlesztők komoly figyelmet fordítottak arra, hogy a vezérlő tömöríthetetlen adatokkal való munka alkalmával is jobb teljesítményt kínáljon, mint elődje. A teljesítménynövekedést egyelőre nem számszerűsítették, az viszont kiderült, hogy az SF3700-as termékeknél lesz majd egy új opció, amellyel kikapcsolható lesz az adattömörítés, így adattípustól függetlenül minden körülmény között azonos teljesítményt kínálnak majd a termékek. Ez az opció főleg azoknak az OEM-eknek lehet vonzó, akik olyan megoldásokat szeretnének kínálni vásárlóiknak, amelyek a legkülönbözőbb terhelésformák alkalmával is egyenletes, stabil, kiszámítható teljesítményt kínálnak.

Természetesen szó esett a múlt héten bejelentett felvásárlás várható hatásairól is. Az illetékesek szerint az már biztos, hogy a felvásárlás nem változtat semmit az SF3700-as SSD vezérlőkkel kapcsolatos korábbi terveken, azaz ezek a vezérlők a korábbi megállapodásoknak megfelelően elérhetőek lesznek a különböző OEM-ek számára. Az viszont egyelőre rejtély, hogy mit hoz a jövő, hiszen ezzel kapcsolatban publikus információk egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward