Friss infók az Intel új processzorairól, és néhány teszt

Kiszivárgott némi adat a két leggyorsabb Intel Skylake processzorral kapcsolatban, amelyek meglehetősen érdekesek. Bónuszként teszteredmények is érkeztek.

Friss infók az Intel új processzorairól, és néhány teszt

Az Intel következő, komolyabb előrelépést kínáló CPU architektúrája a Skylake nevet viseli, a köré épülő központi egységek érkezésére pedig még idén számíthatunk. Az újdonságok a kevésbé vonzó asztali Broadwell processzorok megjelenését követő hónapokban, valamikor az év vége felé debütálhatnak, és sokkal érdekesebbek lesznek, mint a május közepére várt Broadwell-K modellek.

A Skylake processzorok a Core család hatodik generációját képviselik, így a Core i 6000-es sorozatot erősítik. A csúcsmodell a Core i7-6700K típusjelzést kapja, és a Core i7-4790K közvetlen utódja lesz. Egy lépcsőfokkal lejjebb a Core i5-6600K helyezkedik el, amely a Core i5-4670K-t és a Core i5-4690K-t váltja.

A Core i7-6700K a jelenlegi információk szerint négy processzormaggal rendelkezik, de a Hyper-Threading támogatás jóvoltából egyszerre akár nyolc szálon is képes lesz dolgozni. A processzormagok 4 GHz-es magórajelen ketyegnek, maximális Turbo Boost órajelük pedig 4,2 GHz-es értéket képvisel, ami nem tűnik túlzottan magasnak. A processzormagok 8 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárhoz férhetnek hozzá, de a fedélzeten egy speciális memóriavezérlő is helyet kap, ami a DDR3-as és a DDR4-es memóriamodulok kezelésére egyaránt képes lesz. Ezzel a kereskedelem fő áramába szánt konfigurációk piacán is megindulhat a DDR4-es rendszermemóriára való lassú átállás folyamata. Az alaplapok között számos olyan modell lesz, amely csak DDR3-as vagy csak DDR4-es memóriafoglalatot tartalmaz, de készülnek olyanok is, amelyeken mindkét memóriaszabványhoz kapunk foglalatokat. Emiatt, illetve a combosabb iGPU miatt egy nagyméretű "Uncore" komponens kap helyet a lapkán, ezáltal a TDP is magasabb lesz: a Haswell egységeknél megszokott 88 watt helyett 95 wattra kell felkészülni.

Időközben egy török weboldalon, a PC FRM-en megjelent néhány teszt is, amelyek az új processzorok teljesítményéről adnak némi képet. A diagramokon a Core i7-6700K és a Core i5-6600K mellett több aktuális csúcsprocesszor is helyet kapott, így az összehasonlítás igazán érdekesre sikeredett. A tesztben szereplő processzorok egyébként valószínűleg az alaplap iparágban keringő mérnöki tesztpéldányok közül kerültek ki.

A fenti diagramok alapján a Core i7-6700K a tesztek többségében teljesítmény tekintetében a négymagos Core i7-4790K és a hatmagos Core i7-5820K között helyezkedik el – előnye nagyjából 3-15% közötti. PC Mark alatt az új csúcsprocesszor minden vetélytársát maga mögé utasítja, beleértve a Core i7-5820K-t is.

A fenti információk mindenképpen érdekesek, de mivel ezek pletykaszintűek és meglehetősen koraiak, így feltétlenül érdemes őket kellő gyanakvással fogadni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward