Friss infók az Intel Atom CPU-k új AMD-s riválisairól

Az AMD a Jaguar mikroarchitektúra bevetésére készül, amellyel az Intel Atom processzorait próbálja majd megszorongatni a nem is oly távoli jövőben.

Friss infók az Intel Atom CPU-k új AMD-s riválisairól

A Jaguar mikroarchitektúrával kapcsolatban már több pletykát is olvashattunk, most azonban friss, hivatalos részletek is napvilágot láttak az újdonsággal kapcsolatban. A lenti információk a hatvanadik ISSC 2013-as konferencián tűntek fel, ahol az AMD bemutatta, milyen meglepetéssel készül az Intel Atom processzorai ellen.

Az AMD eddig a "Bobcat" mikroarchitektúra segítségével harcolt az Intel Atom processzorai ellen, ám ez az architektúra teljesítmény tekintetében nem volt túl ütőképes riválisaival szemben, sőt, az Intel Atom processzorok energiahatékonyság tekintetében is felnőttek riválisaikhoz - igaz, IGP teljesítmény tekintetében még mindig az AMD térfelén pattog a labda. Annak érdekében, hogy a processzorteljesítmény, illetve az energiahatékonyság terén is történjen némi előrelépés, a vállalat az 5W és 25W közötti TDP kerettel rendelkező központi egységek szegmensében hamarosan harcba küldi a következő generációs, Jaguar névre keresztelt mikro-architektúráját.

1.2.3.A képek nagyíthatóak!

A tábláktól a belépő szintű noteszgépeken át a nettopok szegmenséig bezárólag több területen is feltűnnek majd az AMD Jaguar mikro-architektúrára alapozó APU egységei, amelyek a TSMC 28 nm-es HKMG gyártástechnológiájára támaszkodva készülnek majd. Ezek az APU egységek maximum négy darab x86-64-es processzormaggal rendelkezhetnek, maguk a processzormagok pedig függetlenek lesznek egymástól - nem úgy, mint például a Bulldozer modulok esetében. A négy processzormag csak a 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótáron fog osztozni.

A Jaguar típusú x86-64-es processzormagok, ahogy az a táblázatban is látszik, nagyon sok ponton lépnek előre a Bobcatekhez képest, nem kevés duplázást láthatunk.

4.5.A képek nagyíthatóak!

A támogatott utasításkészletek tekintetében is találunk némi meglepetést. A Jaguárok AVX, SSE3, SSE4.1, SSE4.2 és SSE4A támogatást egyaránt kapnak, ami azért jó hír, mert ezeket széles körben támogatják a mai modern média alkalmazások. A repertoárban emellett az AES-NI motor is helyet kap, ami az AES adattitkosítással kapcsolatos feladatok gyorsításáért felel.

6.7.8.A képek nagyíthatóak!

Természetesen energiahatékonyság terén is lesz némi előrelépés: az AMD mérnökei továbbfejlesztették a tápkapu technológiát, így az inaktív processzormagok teljesen kikapcsolhatóak lesznek, ami különösen jól jön, ha az adott APU egység mobil eszközben kap helyet, hiszen így takarékoskodni lehet az oly drága akkumulátoridővel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward