Friss infók a Windows 10 adatgyűjtésével kapcsolatban

Kiderült, hogy a kikapcsolható adatgyűjtő opciókon felül azért még jegyzetel a Windows 10.

Friss infók a Windows 10 adatgyűjtésével kapcsolatban

A Microsoft a Windows 10 adatkezelési módszerei miatt kapott már hideget-meleget az elmúlt hónapok során. A vállalat néhány hete egy blogbejegyzést is közzétett annak érdekében, hogy megnyugtassa az aggódókat, ebben pedig az állt, hogy a Windows 10 nem gyűjt a felhasználók beazonosítására alkalmas személyes adatokat, amit pedig mégis gyűjt, anonim módon teszi, a magánszféra tiszteletben tartásával. És különben is, az alapértelmezetten aktív adatgyűjtő funkciók tetszés szerint kikapcsolhatóak.

A legfrissebb információk alapján úgy tűnik, mégsem alaptalanul aggódnak egyes felhasználók, ugyanis a Microsoft egyik illetékese, Joe Belfiore a PC World munkatársainak adott nyilatkozatában elárult néhány olyan dolgot, amit eddig csak sejteni lehetett.

Kiderült, hogy a Windows 10 ugyan lehetőséget ad az egyes adatgyűjtő funkciók igény szerinti kikapcsolására, ám a rendszer ezeken felül is gyűjt adatokat, méghozzá azért, hogy a felhasználói élmény szintje és a rendszer teljesítménye egyaránt jobb lehessen. A szakemberek szerint szükség van a rendszerösszeomlást okozó hibák feltérképezésére, valamint a jelentősebb teljesítménycsökkenést okozó rendellenességek vizsgálatára is annak érdekében, hogy a rendszer egészségesen működhessen. Ezeken a területeken nincs választási lehetőség: a fontos adatokat mindenképpen továbbítja a Windows 10 a Microsoft szervereinek, viszont ezek az adatok teljesen anonimek, azaz a szakemberek tiszteletben tartják a felhasználó privát szféráját. A gyakorlat ennek ellenére mégis aggasztó lehet, hiszen a konfigurációk különbözősége miatt elvben így is van lehetőség a felhasználók beazonosítására, még ha a Microsoft jelenleg nem is használja őket ilyesmire. Érdekesség, hogy a Windows 10 Enterprise kiadásában a felhasználók minden egyes adatgyűjtő szolgáltatást egyenként kontrollálhatnak, azaz igény esetén ki is kapcsolhatják azokat.

Sokakat aggaszt az a helyzet is, ami a Windows 10 Home felhasználókat sújtja: ők nem kapcsolhatják ki a Windows Update szolgáltatást, sőt, semmilyen beállítását sem módosíthatják, így a frissítések érkezése és telepítése teljesen automatikus, észrevétlen. Ez a kiadás alapértelmezett módon még automatikus sávszélesség-kontrollra is képes, valamint reklámokat is megjeleníthet a Start menün belül, igaz, utóbbi funkció egyelőre csak alkalmazás-hirdetésekre szolgál. Az EULA alapján a hardverrel kapcsolatos adatokat éppúgy továbbíthatja a rendszer a Microsoft felé, mint a böngészési előzményeket és a billentyű-leütéseket, amelyeket aztán elemezhet a cég. Szerencsére ezek közül a legnagyobb aggodalmat jelentő adatgyűjtő funkciók kikapcsolhatóak (Start Menu - Settings/Beállítások - Privacy/Adatvédelem).

Mivel a vállalat illetékesei gyakran hangoztatják, hogy figyelnek a felhasználói visszajelzésekre és ezek alapján különböző változtatásokat is eszközölnek, ha szükséges, így van rá esély, hogy jöhetnek még pozitív változtatások.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward