Friss infók a Trinity APU-k utódairól

Nagyjából kezd körvonalazódni, hogy mire számíthatunk a Trinity APU egységek utódaival, a Richland APU egységekkel kapcsolatban.

Friss infók a Trinity APU-k utódairól

Az AMD Trinity APU egységei összességében igen jól sikerült megoldásoknak tekinthetőek, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az AMD processzorforgalmának túlnyomó részét az APU egységek adhassák. A viszonylag sikeres Trinity APU egységek egy ideje már jelen vannak a piacon, ám rövidesen megérkeznek utódaik is, amelyek a Richland nevet kapják.

A Richland APU egységekről általánosságban

A friss, Richland sorozatú APU egységek ugyanúgy 32 nm-es gyártástechnológiával készülnek majd, mint elődeik, és alapok tekintetében is nagy lesz a hasonlóság köztük, hiszen a Richland APU-k tulajdonképpen a Trinity APU egységek továbbfejlesztett változatainak tekinthetőek. Ennek értelmében a Piledrveir mikroarchitektúra továbbra is marad, ám az órajelek emelkednek, valamint a kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő is ütősebb lesz, ugyanis a DDR3-1866 MHz-es kétcsatornás memóriatámogatás helyett immár DDR3-2133 MHz-es kétcsatornás memóriatámogatás is rendelkezésre áll majd - hivatalosan. Persze már a Trinity APU egységeknél is volt lehetőség a DDR3-2133 MHz-es memóriamodulok hivatalos használatára, ám ekkor kétcsatornás helyett már csak egycsatornás memóriatámogatás élt.

IGP terén már jelentősebb előrelépésre számíthatunk, ugyanis Radeon HD 8000-es sorozatú egységek kapnak helyet a szilíciumlapkán, amelyek már nem VLIW4, hanem GCN architektúrára alapoznak, ha igazak a pletykák. A Richland APU egységek nem túl meglepő módon az AXX-6000 számozási sémát alkalmazzák.

Néhány apró információmorzsa az új sorozat tagjairól

A Richland sorozat zászlóshajójának szerepét az A10-6800K modell tölti be, amely teljes értékű, korlátozásoktól mentes szilícium lapkával érkezik - természetesen szorzózár-mentes kivitelben. Ez a példány két darab Piledriver modult alkalmaz, amelyek egyenként két x86-64-es "processzormagot" vonultatnak fel. Az IGP szerepét egy Radeon HD 8670D névre keresztelt megoldás tölti be, amely az összes rendelkezésre álló stream processzort használhatja. Az A10-6800K rendelkezik majd a legmagasabb CPU- és IGP órajelekkel, de ez aligha meglepő.

Egy lépcsőfokkal lejjebb az A10-6700 helyezkedik el, amellyel ugyanúgy kihasználható a Richland APU minden tulajdonsága, ám a szorzózár-mentes felépítésről itt már sajnos le kell mondanunk. A Radeon HD 8670D IGP marad, viszont a CPU- és IGP órajelek szerényebbek lesznek, mint a nagytestvérnél. A sorozatban az AMD A8-6600K és A8-6500-as APU egységek is helyet kapnak, amelyek mindketten négy x86-64-es processzormagot alkalmaznak. Előbbi szorzózár-mentes, míg utóbbi szorzózáras felépítéssel érkezik, IGP-ből azonban mindketten egy Radeon HD 8570D típusú megoldást alkalmaznak, amely a HD 8670D-nél kevesebb stream processzorral gazdálkodik.

Lejjebb haladva belebotlunk az A6-6400K modellbe is, ami ugyan már csak két processzormaggal érkezik, viszont szorzózár-mentes felépítést kínál. Ennél az APU egységnél Radeon HD 8470D típusú IGP-t találunk, amely még kevesebb stream processzorral bír. A sor végén a szorzózáras kivitelben érkező A4-6300-as Richland APU is feltűnik, ami két x86-64-es processzormagot és egy Radeon HD 8370D típusú integrált videó vezérlőt tartalmaz.

A friss APU egységekről általánosságban elmondható, hogy a "K" jelölésű, azaz szorzózár-mentes felépítést alkalmazó változatok 100W-os TDP-vel érkeznek, míg a többieknél 65 wattos TDP-vel kell számolni.

Célkeresztben a lapkakészletek: a jelek szerint egyszerű lesz Trinity APU-ról váltani

Az új APU egységek után a lapkakészletekről is ejtsünk néhány szót. Mivel a Richland APU egységek a Trintiy APU egységekhez hasonlóan Socket FM2-es processzorfoglalatba illeszkednek, így a meglévő A55-ös, A75-ös és A85X lapkakészlettel ellátott alaplapokkal nyugodtan használhatjuk majd őket - persze bevetésük előtt mindenképpen szükség lesz egy BIOS frissítésre.

Ezzel együtt három új PCH is érkezik, amelyek közül az abszolút felsőkategóriát az A88X képviseli, ami nyolc SATA 6 Gbps-os portot kínál. Őt az A78 követi hat darab SATA 6 Gbps-os porttal, míg a belépő szintet az A68 szolgálja ki, ami már csak négy darab SATA 6 Gbps-os portot kínál. Ezen kívül persze egyéb különbségek is lesznek az új lapkakészletek között - ahogy ezekről is lehull a lepel, azonnal csokorba szedjük az információkat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward