Friss hibrid merevlemezcsalád a Seagate-től

Az Enterprise Turbo SSHD modellek merevlemezkorongjai 15000-es percenkénti fordulatszámmal pörögnek, plusz jár melléjük 32 GB-nyi SSD alapú tárhely is.

Friss hibrid merevlemezcsalád a Seagate-től

A Seagate új hibrid merevlemez-sorozatot mutatott be, amellyel ezúttal a szerverek szegmensét szeretné célba venni. A nemes egyszerűséggel csak Enterprise Turbo SSHD névre keresztelt hibrid merevlemezcsalád tagjai 2,5 colos formátummal és SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkeznek. A SAS típusú adattárolók mechanikus része maximum 600 GB-os adattároló kapacitást kínálhat, a mellette helyet foglaló SSD alrendszer pedig 32 GB-os kapacitással büszkélkedhet. Előbbi 15000-es percenkénti fordulatszámmal pörgő korongokból áll, utóbbi pedig jó minőségű, üzleti szintű MLC NAND Flash memóriachipekből épül fel.

Az IBM és a Seagate szakemberei már tavaly óta tesztelik az Enterprise Turbo SSHD meghajtókat, így nem túl meglepő, hogy az IBM egyes System x szervereiben már elérhetőek a Seagate újdonságainak egyes variánsai. A jelenlegi tervek alapján úgy néz ki, hogy kereskedelmi forgalomban szeptember végétől lehet majd találkozni az új hibrid merevlemezekkel.

Az Enterprise Turbo SSHD sorozat esetében ugyanaz az Adaptive Memory technológia áll rendelkezésre, mint az átlagfelhasználóknak szánt hibrid merevlemezeknél. Az adat gyorsítótárazása ezúttal is blokkok szintjén történik, maga a technológia pedig az operációs rendszer számára láthatatlanul, attól teljesen függetlenül üzemel. A jelek szerint az üzleti megvalósítás esetében mind olvasási, mind pedig írási gyorsítótárként használja a rendszer a NAND Flash tárhelyet. A Seagate közleményében javított írási válaszidőkről és a gyakran használt, úgynevezett forró adatok gyorsítótárazásáról is említést tesz.

Érdekesség, hogy míg a Seagate terméklapja 15 000-es percenkénti HDD korong fordulatszámról és 32 GB-nyi NAND Flash tárhelyről, illetve öt év garanciáról tesz említést, addig a sajtóközleményben linkelt IBM lapon már 10 000-es percenkénti HDD korong fordulatszámról, 16 GB-nyi NAND Flash tárhelyről és mindössze egy évnyi garanciáról olvashatnak az érdeklődők. A jelek szerint az IBM márkanévvel ellátott G2HS és G22S típusú hibrid modellek még a Turbo SSHD korábbi revízióinak valamelyikére alapozhatnak.

A Seagate az Enterprise Turbo SSHD meghajtó család piacra dobása után most már nem csak noteszgépekbe és asztali számítógépekbe, hanem üzleti konfigurációkba is kínál hibrid merevlemezeket. Persze azt is gyorsan hozzá kell tenni, hogy a márciusban bejelentett asztali SSHD meghajtó azóta sem jelent meg kereskedelmi forgalomban, pedig a Seagate korábban tavaszi megjelenést tervezett. A szóban forgó adattároló csak 8 GB-nyi NAND Flash tárhelyet tartalmazott, szóval könnyen lehet, hogy a Seagate a végső megjelenés előtt bővíti majd a termék NAND Flash tárterületének kapacitását, így az combosabb SSD alrendszerrel kerülhet forgalomba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward