Friss felvásárlás teheti naggyá a Micront az SSD piacon

A Micron nagyban gondolkodik: egy ígéretes SSD vezérlő gyártó felvásárlása után házon belül végzi SSD meghajtóinak fejlesztését, majd a Samsung babérjaira tör.

Friss felvásárlás teheti naggyá a Micront az SSD piacon

A Micron Technology pénteken egy nagyon fontos felvásárlást ütött nyélbe, megszerezte a Tidal Systems-et, egy komoly szakemberek által alapított, meglehetősen ígéretesnek tűnő feltörekvő céget, amely SSD vezérlők tervezésével és fejlesztésével foglalkozik. Hogy miért olyan fontos a felvásárlás? Azért, mert az új szerzemény segítségével a Micron végre teljes egészében házon belül végezheti az SSD meghajtók tervezését, fejlesztését és gyártását, hisz most már harmadik fél által gyártott SSD vezérlőkre sem lesz szüksége ahhoz, hogy saját SSD meghajtókat dobhasson piacra. Ez pedig óriási előrelépés, ami nagyon pozitív hatást gyakorolhat a cég jövőjére.

A frissen felvásárolt Tidal Systems 2014-ben jött létre, alapítása pedig két ismert és elismert szakember, Mike Lee és Cody Wu nevéhez fűződik. Az alapítók az elmúlt években meghatározó szerepet töltöttek be az SSD vezérlők szegmensében, hisz a Link-a-Media (LAMD), illetve a SandForce/LSI kötelékében dolgoztak, ahol a különböző SSD vezérlők fejlesztését irányították. A Tidal Systems alapítói meglehetősen gyorsan hoztak létre egy képzett mérnökökből álló fejlesztőcsapatot, amelynek tagjai a SandForce, az LSI és a Skyera kötelékéből érkeztek. A fejlesztőcsapat munkájának gyümölcseként eddig már két fejlett NAND Flash vezérlő is született: az egyik a PCIe/NVMe SSD meghajtók szegmensét célozza, míg a másik a jó öreg SATA 6 Gbps-os csatolófelületben rejlő lehetőségeket próbálja hatékonyan kiaknázni.

A Tidal Systems által kifejlesztett SSD vezérlők egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rendelkeznek LDPC (Low Density Parity Check) technológiával, ami a NAND Flash memóriachipeket célzó hibajavító technológiák között az egyik legígéretesebb megoldás. A hibajavításnak márpedig egyre komolyabb szerepe van, ugyanis ahogy a NAND Flash memóriachipek egyre kisebb csíkszélességgel készülnek, illetve ahogy cellánként egyre növekszik a tárolandó bitek száma (TLC, QLC), úgy növekszik az igény az egyre fejlettebb, egyre kifinomultabb hibajavító eljárások iránt is, hisz csak így biztosítható a termékek stabil, megbízható működése, illetve kellő strapabírósága. Manapság egyelőre még csak kevés gyártó kínál LDPC technológiával felvértezett SSD vezérlőket: a Marvell termékpalettáján kettő, az Intelén egy, a PCM-Sierra kínálatában pedig csak néhány ilyen megoldás lapul. Persze az LDPC-vel felvértezett SSD vezérlők fejlesztése már egyéb gyártók műhelyeiben is folyik, de ezek még nem bevethetőek – a Tidal Systems megoldásai viszont már azok.

A Micron házon belül többféle NAND Flash és DRAM memóriachipet is fejleszt, ám SSD vezérlő tekintetében eddig külsős megoldásokra kellett támaszkodnia. Ez a stratégia a kisebb SSD gyártókkal való versengéshez megfelelő, de a Micron nagyban gondolkodik: szeretné maga mögé utasítani a Samsungot, ami komoly piaci részesedésre tett szert az elmúlt évek során. Ezt a célt márpedig házon belül fejlesztett termékek nélkül nehéz elérni, így a Tidal Systems felvásárlása kulcsfontosságú lépés a siker felé vezető úton.

A tervek szerint a Micron a nem is oly távoli jövőben konszolidálni fogja NAND Flash üzletágát: több saját márkás, házon belül kifejlesztett SSD piacra dobására lehet számítani, mint eddig, NAND Flash memóriachipekből pedig kevesebbet értékesít a cég riválisai számára, hisz a tervek megvalósításához nagyobb szükség lesz rájuk házon belül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward