Freescale i.MX6: komoly processzorok okostelefonokhoz

Freescale i.MX6: komoly processzorok okostelefonokhoz

Az Nvidia illetékesei néhány hete, amikor arról volt szó, hogy miként látja a vállalat a mobil eszközök jövőjét, úgy nyilatkoztak, hogy mindenképpen a többmagos központi egységeké a jövő az okostelefonok és az egyéb mobil eszközök piacán. Úgy tűnik, hogy nem csak az Nvidia, hanem a Freescale is így látja a helyzetet, ugyanis a gyártó bemutatta i.MX 6 névre keresztelt alkalmazás processzorát, amely egy, kettő vagy akár négymagos kivitelben is forgalomba kerülhet  a nem is oly távoli jövőben.

Az i.MX 6 esetében a gyártó – nem túl meglepő módon – ARM Cortex-A9-es processzormagokat használt, amelyek egyenként maximum 1,2 GHz-es órajelen képesek üzemelni. Az újdonsággal az okostelefonok mellett a különböző beágyazott rendszerekben, az e-könyv olvasókban, a tábla PC-kben és az autós fedélzeti rendszerekben is találkozhatunk majd.

A i.MX 6-ok esetében modelltől függően maximum 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótár áll rendelkezésre. Az újdonság képes akár 60 képkocka/másodperces 1080p-s videók lejátszására is, és 30 fps-es sebességgel még kódolni is tud. Az integrált grafikus vezérlő 3D teljesítménye 200 MTPS magasságában helyezkedik el (MTPS - millió háromszög másodpercenként) és rendelkezésére áll egy független 2D-s, valamint vertex gyorsító motor is, hogy a felhasználói felület alacsony fogyasztás mellett lehessen gyors. Az új alkalmazás processzor többféle I/O támogatást is nyújt, amelyek között megtaláljuk a Gigabites Ethernetet, a SATA 3 Gbps-os  portokat, a PCIe portot, valamint a HDMI 1.4-es videókimenetet és az USB 2.0-s portot, sőt, még az SD 3.0-s szabvány támogatása sem hiányzik a repertoárból. Ami hiányozhat, az maximum az USB 3.0-s támogatás lehet.

A Freescale ígéretesnek tűnő i.MX 6-os sorozatú alkalmazás processzorainak kísérleti gyártása az idei év második negyedévében indulhat meg, a termékek köré épülő konfigurációk pedig az idei év vége felé kerülhetnek forgalomba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward