Freecom és WD külső merevlemezek

A Freecom és a Western Digital 250 gigabájt méretű hordozható merevlemeze landolt tesztműhelyünkben, hogy letesztelhessük őket.

Freecom és WD külső merevlemezek

Freecom 250GB

A teszt első alanya a Freecom boszorkánykonyhájából került elő. A vaskos, szinte már nehéz külső merevlemez mellett egy telepítőlemez és két kábel bújik meg a dobozban. A telepítőlemezre gyakorlatilag nem lesz szükségünk, hiszen a Windows XP minden nehézség nélkül felismeri a hordozható merevlemezt. Az egyik kábel a tápellátást szolgáltatja egy adapteren keresztül, a másikkal pedig a számítógép USB-portjára tudjuk csatlakoztatni az eszközt.

Maga a háttértár mint már említettem eléggé nagy tömegű, nade miért? A benne lévő merevlemez Samsung gyártmányú, nem lehet nagyon nehéz, mert ilyet árulnak belső merevlemeznek is, azaz a Freecom csak egy keretet gyártott hozzá - ami majd később kiderül - sikeresen. A nehézség másik oka lehet a burkolat is, ami alumíniumból készült, így növelve a hővezetést, azonban az alumínium sűrűsége nem nagy, azaz valószínűleg elég sok alumíniumot pakoltak bele, és ez emelte meg a hordozható merevlemez tömegét.

A két be/kimeneti csatlakozón kívül nincs rés az eszközön, ezért aktív hűtés nem megoldható, így a merevlemez nagy részét alumínium burkolat veszi körbe, ez biztosítja a hőleadást és egyfajta masszivitást kölcsönöz az eszköznek. Mivel a termék mozgó alkatrészeket tartalmaz, ezért fontos a hang és a rezgés jellemzése. Ez szubjektív módon fog megtörténni a tesztek végén. Kiskereskedelmi ára 26 000 forint körül alakul.

Western Digital MyBook 250GB

A teszt másik versenyzője a Western Digital terméke. 250 gigabájtos méretével, csakúgy mint a Freecom 250 GB, megfelelően nagy tárhelyet biztosít adatainknak. Teszi ezt úgy, hogy mellette még igen tetszetős külsővel rendelkezik. Nem hiába MyBook a neve, mert oldalra állítva a könyvek közé is be lehet rakni. Vizuális szempontból tehát igen megnyerő a MyBook 250GB, azonban teljesítménye is ilyen jól fog alakulni? A termék egy szép nagy fekete dobozban érkezik, található CD-lemez, USB-kábel, tápkábel, illetve egy háromfogú tápkábel is, ha valahol olyanra lenne szükség.

A Freecom versenyzőjéhez hasonlóan a Western Digital is külső tápellátásról működik. A burkolata műanyag, három oldalon lyukacsos, ezáltal biztosítva van a szellőzés. Érdekes, hogy a rések Morse ABC-betűket jelentenek, azonban lefordítva értelmetlen szöveget kapunk. Kár, pedig jó kis rejtvény lett volna belőle. Visszetérve a tulajdonságaira, hangjából, illetve rezonanciájából ítélve aktív hűtést is építettek bele, amit szintén az utolsó oldalon fogunk értékelni. Végfelhasználói ára 23 000 forint körül alakul.

Tesztek

A versenyzők körbejárása után következzék a teszt, amin a Freecom és a Western Digital sebessége, hangja, illetve melegedése lesz értékelve.

[bold]Olvasási sebesség

[/bold]Olvasási sebesség méréséhez a jó öreg HD Tune-t használtuk. Mindkét alanyon lefuttattuk a teszteket, és az eredményeket az alábbi képen közöljük. (A SAMSUNG SP2514N a Freecom külső merevlemezének a neve itt, ugyanis mint említettem, belsejében egy Samsung merevlemez lapul.)

Mint látható a Freecom (Samsung) jobb olvasási sebességeket ért el, mint a Western Digital, ez egyértelműen kiderül a képekből. Elérési idő szempontjából azonban a Freecom kerül hátrányba, cserébe viszont kisebb CPU-terhelést kapunk. Tehát a Western Digital kisebb elérési idővel rendelkezik, ugyanakkor ezért nagyobb processzorhasználattal fizetünk.

Írási sebességek

Írási sebességet úgy mértem, hogy egy nagy, 1,4 gigabájt méretű filmfájlt kezdtem el másolni Total Commanderrel a saját gépemről a külső merevlemezekre, és a másolás közepe fele mért eredményt használtam fel eredményként.

Freecom:

Western Digital:

Szintén egyértelmű az eredmény,  a Freecom 250GB jobb eredményt ért el, mint a Western Digital.

[bold]Zaj-, rezonancia-, melegedés teszt

[/bold]Zajszint alapján a Western Digital tűnt kicsit zajosabbnak, ezt a rezonancia okozhatja az aktív hűtés miatt, ám ezt lehet orvosolni a hozzáadott gumitalpak felragasztásával a hordozható merevlemez aljára. Melegedés szempontjából nem volt különbség a két tesztalany között, melegedésük olyan volt, mint egy átlagos merevlemezé.

Értékelés

Az írási, olvasási tesztekben egyértelműen a Freecom a nyerő. Elérési ideje egy kicsit rosszabb a Western Digital-énál, azonban kisebb a processzorhasználata. Vizuális megjelenés alapján pedig döntse el mindenki saját maga, hogy melyik merevlemez kinézete számára a nyerő. Ár alapján a Freecom terméke drágább körülbelül 2-3000 forinttal, mint a Western Digital-é.

Freecom 250GB

Tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Alumínium burkolat.

[*]Nagyon jó írási/olvasási sebességek.

[/list]

Nem tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Roszabb elérési idő, mint a Western Digital elérési ideje.

[/list]

Western Digital MyBook 250GB

Tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Stílusos design.

[*]Jó elérési idő.

[*]Kedvező ár.

[/list]

Nem tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Rosszabb írási/olvasási sebességek, mint a Freecom-é.

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward