Forró nyomon: MSI GX700

Az MSI megpróbált kedvezni a gamer társadalomnak, de hibát hibára halmoztak.

Forró nyomon: MSI GX700

Bevezető - MSI GX700

Az MSI sem kerülhette el a sorsát, játékosoknak szánt notebookot tervezett. Bár ne tette volna. A GX700 – ahogy azt a következő pár oldalon látni fogjuk – mindennek mondható, csak jó konstrukciónak nem. A specifikációs lista kecsegtető (talán túlságosan is), de a megvalósításban minden lépésnél szarvashiba csúszott.

Processzor: Intel Core 2 Duo Mobile T7300 (2.00 GHz, 800 MHz FSB, 4 MB L2 cache, 65 nm)

Memória: 2x1 GB A-Data DDR2-667 SO-DIMM (667 MHz, CL5-5-5-15)

Videokártya: NVidia GeForce 8600M GT (G84, DX10, 90 nm, 475(900)/800 MHz, 512 MB)

Hangkártya: Realtek ALC888 HD Audio 7.1

Merevlemez: Western Digital WD1600BEVS-22RST0 (160 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, ATA-100)

Kijelző: 17,1” Glare-Type WSXGA+ (Samsung LTN170WP-L02, 1680x1050)

Optikai meghajtó: LG GSA-T20N (SuperMulti DVD-RW, 2 MB cache, ATA-100)

Hálózati vezérlő (LAN): Realtek RTL 8168/8111 PCI Gigabit

Hálózati vezérlő (WLAN): Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN (54 MBit, 802.11b/g, PCI-E)

Modem: Agere Systems HDA Modem

Akkumulátor: 6 cellás 4400 mAh

Operációs rendszer: nincs

Pedig nem indult rosszul a bemutatkozás. A doboz kifejezetten szép, alig vártuk, hogy kihámozzuk belőle a termetes 17”-os jószágot. Az elénk táruló kép átlagos volt, egy vékony, csillogó valamit találtunk a zacskóban, kinyitva viszont elborzadtunk a látványtól. Igazi igénytelen műanyag érzés, miniatűr gombok, stb. Ezekre majd az ergonómia vizsgálatnál visszatérünk. A gép operációs rendszer nélkül érkezett, ami a 350 ezer forintos árcédulába nyugodtan belefért volna. A Windows Vista Home Premium telepítése zökkenőmentesen zajlott, a tesztprogramok telepítése szintúgy. A gyári driver CD-ről feltelepítettünk mindent, amit hasznosnak találtunk, ám a Bluetooth-szal meggyűlt a bajunk, egyszerűen nem volt hajlandó végigfutni a telepítő program, megakadt a felénél és állt.

A gép mellé nem kapunk sem egeret, sem táskát, így mindkettőről nekünk kell gondoskodnunk, ami tovább növeli a kiadások mértékét.

Hardver - MSI GX700

A fülledt meleg még mindig nem múlt el, igaz mostanra kicsit csillapodott, de a tesztlaborban ismét repkedtek a 30 fokok. Sajnos a notebookon ez meg is látszott, de tartunk tőle, hogyha a helység hűvösebb lett volna, akkor sem kerülte volna el a sorsát. A gép meglehetősen vékony egy gamer notihoz képest, ami tetszetős, ám közel sem praktikus (tekintve, hogy nem Sempront kell hűtenie GMA950-nel). Szellőzőnyílásból kettőt találunk, egy nagyobbat és egy kisebbet. A kisebbik hátul kapott helyet, de mérete miatt gyakorlatilag alig tud valamit kipumpálni magából a rácsokon keresztül. A hűtés nagy részét tehát a jobb oldali sarokban elhelyezkedő nyílás végzi – piszok rosszul. Az egy dolog, hogy a jobb kezeseknek folyamatosan izzadhat a tenyerük a kiáramló meleg levegő miatt, de a gép kisebb terhelésre is erősen melegszik. Mentségére legyen mondva, hogy mindezt átlagos zajszinttel teszi. Belegondoltunk, hogy mi lenne, ha kikapcsolnánk a SpeedStepet, de úgy látszik erre az MSI-nél is gondoltak, ugyanis a megfelelő kapcsoló Disabled-re való állítása után a Vista nem töltött be, ráadásul dobott egy kékhalált is, így a teszt elmaradt.

A processzor szerepét az egyik legerősebb mobil Core 2 Duo, a T7300 tölti be, amely asztali fronton gyakorlatilag egy E4400-at jelenti 4 MB cache-sel. Ennek megfelelően sebessége nagyjából egy E6320-szal ér fel, amely elegendő minden mai játéknak, cserébe fűt is rendesen. A SpeedStep energiagazdálkodási technológia alapértelmezetten engedélyezve van a BIOS-ban és működik is szépen, ám a hűtési (vagy inkább fűtési?) rendszerről mindent elárul, hogy még így sem volt képes stabilan 60 fok alatt maradni egyik processzormag sem. Teljes terhelés esetén ráadásul gyakorlatilag egy perc alatt túlmelegedtek, hiszen elérték a 100 fokos határt, ahol a processzor visszaveszi saját szorzóját 10-ről 6-ra. Amint visszahűlt ismét visszatolja 10-re. Ez a mi esetünkben úgy nézett ki, hogy 100 foknál 6-os, 99 foknál már 10-es szorzóval működött a gép, hiszen folyamatosa terhelésnek volt kitéve. Egyetlen egy esetben kerülhettük el ezt a borzasztó esetet, ha egyszálas alkalmazásokat futtattunk (természetesen nem párhuzamosan). Borzasztó nagy tervezési és/vagy megvalósítási hiba a cég részéről, hatalmas fekete pont.

Mint ahogy az eredményekből is látható, a hosszabb tesztnél (PCMark05) a processzor túlmelegedett, így összességében bőven rosszabb eredményt ért el, mint alacsonyabb órajelen járó társa. Úgy gondoljuk ez már a no comment kategóriába tartozik. A rövidebb teszteknél a papírforma érvényesült.

Videokártya terén ismét a DirectX10- GeForce 8600M GT-vel van dolgunk, így teljesítmény szempontjából semmi változást nem tapasztaltunk az Acer Aspire 5920G-hez képset. Az 512 MB DDR2-es memória 800 MHz-en üzemel, amely sajnos még mindig nagyon lefogja a grafikus mag erejét. A 3DMark eredményekből jól látszik majd, hogy amint többszálú alkalmazásra (3DMark06 CPU teszt) kerül a sor, a processzor túlmelegszik és lelassul. Mivel a CPU teljesítmény beleszámít az összpontszámba, így érthető miért kapott kevesetbb pontot az MSI az Acernél.

A merevlemez ezúttal a Western Digitaltól érkezett és meglepően csendben tette dolgát. Tekintettel arra, hogy a notebook mellé nem jár operációs rendszer, a partícionálást kedvünk szerint végezhetjük el. Egyetlen kivetnivaló talán a csatlakozó típusa, amely lehetett volna SATA.

A DVD-író szerepét a változatosság kedvéért az LG GSA-T20N tölti be, így nem csoda, hogy az átlagnál halkabban teszi a dolgát.

Kijelző, ergonómia és bővíthetőségek - MSI GX700

Kezdjük a pozitívumokkal, abból úgy sincs sok. A billentyűzet végre kapott egy NumPad-ot, amely nagyban megkönnyíti a könyvelők életét, ám ez sajnos a „rendes” billentyűzet rovására ment, ugyanis ott nagyon sok a miniatűr méretű (és fontos) gomb, ráadásul a funkciógombokat valamiért vörös színnel írták, ezért nehezen olvashatók, közel kell hajolni az embernek hozzá, hogy lássa. A gyorsgombok gagyi minőségűek (elnézést, spórolós műanyag). A kijelző jó minőségű, vertikális látószöge pocsék, oldalról viszont nagyon jól látható.

A touchpad kezelése átlagos. Nyomáspontja jó, nem kell agyonnyomni mozgatáskor. A bal és jobb gombokat viszont gigászi erővel kell ütnünk, ugyanis nagyon nehéz megnyomni őket. Jobb kezesek lévén igencsak sajnáltuk, hogy maga az egész szerkezet túlságosan bal oldalra került, elég nehéz gépelni és a touchpadet kezelni egyszerre.

Ami a csatlakozókat és egyéb dolgokat illeti, itt nem végzett olyan rossz munkát a Microstar csapata. A DVD-író bal oldalra került, így a jobb kezesek örülhetnek, hogy nem akadnak bele ezentúl az egérrel a lemezekbe (ellenben ügyetlenkedhetnek bal kézzel a korongokkal), USB-kből szívesen láttunk volna legalább egy darabot még, mondjuk hátul. Az analóg (D-Sub) és digitális (HDMI) kimenetnek szintén hátul lenne a helye, S-Video nincs, bár a HDMI miatt ezt nem rójuk fel nagy hiányosságnak.

Bluetooth és infra van, csakúgy, mint kártyaolvasó és webkamera (utóbbinak elég gyatra a minősége). A kártyaolvasó nyugodtan kerülhetett volna jobb vagy bal oldalra, mondjuk a D-Sub kimenet helyére, sokkal könnyebben lehet kezelni az ilyesmit a notebook oldalán.

BIOS képek - MSI GX700

Akkumulátor és értékelés - MSI GX700

Fel nem foghatjuk, hogy lehet 6 cellás akkumulátort csomagolni egy 350 ezer forintos játékgéphez, de az MSI-nél úgy látszik senki nem csodálkozott ezen. A 4400 mAh-s akksi kemény 2 óráig húzta 50%-os fényerő és Speedstep mellett a szokásos olvasós tesztben, ami igencsak gyenge eredmény figyelembe véve, hogy a hasonló felépítésű Acer Aspire 5920G több, mint 3 óráig kibírta egy feltöltéssel. Teljes terheléses tesztet azért nem futtattunk, mert a processzor túlmelegedett és így össze-vissza ugrált az órajele (szorzója), nem kaptunk volna reális eredményt. Nagyjából 45-50 percre lehet számítani maximális fényerő mellett. Furcsamód a gép a videokártya órajelét nem nagyon akarta lejjebb venni, akármit csináltunk vele.

Az MSI GX700 egy béta állapotú notebook, ehhez kétség sem férhet. Ilyen terméket piacra dobni egyszerűen tilos. A különböző ergonómiai problémák mellett a túlmelegedés és a klaviatúra jobb oldalának forrósodása a két legordítóbb probléma. A gyenge akkumulátort már meg sem említjük, hiszen ahhoz, hogy minősítsük egy használható gépet kéne alá rakni: a GX700 nem az. Már a piacon van a GX710, amely vélhetőleg jelen alanyunk utódja. Hamarosan megpróbáljuk közelebbről is megnézni, addig is annyit tudunk tanácsolni, hogy aki 17”-os játéknotira vadászik az maradjon az Asus G1 és G2 szériánál. Akit a képernyő mérete nem annyira befolyásol az pedig továbbra is bátran csapjon le az Acer 5920G-re, mert a GX700 távolról sem ajánlható vétel.

Hivatalos honlap: Micro-Star International

Vásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward