Forradalmi érintőpadot készítenek a Senselnél

A Sensel Morph 20000 nyomárérzékelőt tartalmaz, 16 érintés követésére képes és 4096 nyomás-szintet tud megkülönböztetni. És ez még nem minden!

Forradalmi érintőpadot készítenek a Senselnél

A Sensel szakemberei egy érdekes, sok új lehetőséggel kecsegtető érintőpaddal rukkoltak elő, amely méretét tekintve akkora, mint egy táblagép. A Sensel Morph névre keresztelt érintőpad 20 000 nyomás-érzékeny szenzort rejt, az egyes szenzorok pedig 1,25 milliméteres távolságra helyezkednek el egymástól, így gyakorlatilag nyomás-érzékeny hálót alkotnak – innen ered a technológia neve, a Pressure Grid kifejezés.

Míg a klasszikus érintőpadok kapacitív elven működnek, azaz csak elektromosan vezetőképes dolgok érintéseire reagálnak, addig a Sensel Morph szinte bármivel képes együttműködni: nem csak ujjainkkal, de akár ecsettel is vezérelhetjük, sőt, különböző feltétek is kaphatóak lesznek hozzá, így akár QWERTY billentyűzetként, MIDI billentyűzetként, festővászonként, dobgépként vagy éppen DJ padként is használható lesz. A speciális feltétekhez beépített emuláció is tartozik, így az adott feltét felhelyezése és a felső LED sor felvillanása után azonnal használható is a rendszer. Arról, hogy a feltét ne mozduljon el használat közben, beépített mágnesek gondoskodnak.

A beépített lítium-polimer akkumulátorral ellátott szerkezet USB porton keresztül csatlakoztatható az adott asztali számítógéphez, noteszgéphez vagy éppen táblához, sőt, akár Arduino alapú rendszert is lehet vele vezérelni, hála a speciális kábelnek (USB->Serial). Extraként még Bluetooth LE vezérlő is van a fedélzetén, ami az okostelefonokkal és táblákkal való kompatibilitást segíti.

A Sensel Morph 20 000 nyomás-érzékelője 4096 nyomás-szint megkülönböztetésére képes – 5 grammtól egészen 5 kilogrammig – és egyszerre akár 16 érintés követésével is meg tud birkózni, így multi-touch támogatást is kínál, ami sok újfajta lehetőség előtt nyitja meg a kapukat. Az érintés-érzékelés teljes felbontás esetén 8 ezredmásodperces, nagy sebesség esetén pedig 2 ezredmásodperces késleltetéssel zajlik.

A lehetőségek tárházát tovább bővíti az a tény, hogy akár négy ilyen érintőpadot is összekapcsolhatunk, így például 96 billentyűs zongorapad is létrehozható – ennyi billentyű még egy hangversenyzongorán sincs. A 400 grammos Sensel Morph 240 milliméter széles, 169,5 milliméter magas és 6,75 milliméter vastag, aktív felülete pedig 230 x 130 milliméteres.

A Sensel Morph egy kickstarteres projekt keretén belül már gyűjti a támogatásokat: a kitűzött 60 000 dolláros célt már sikerült alaposan túlszárnyalni, hisz eddig több, mint 200 000 dollár jött össze, a projekt pedig még 43 napig folytatódik. Az első 250 támogató 199 dollárért juthatott hozzá az újdonsághoz, a többiek pedig 249 dollárért kaphatják meg.

A termék szállítása a következő év júniusában indulhat meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward