Fontos változások jönnek a Google Drive és a Fotók működésében

Nem lesz már olyan szintű összhang a szolgáltatások között, mint korábban.

Fontos változások jönnek a Google Drive és a Fotók működésében

A Google úgy látja, hogy a Drive tárhely szolgáltatás és a Fotók rengeteg felhasználónak okoznak örömet világszerte. Ugyanakkor a vállalat most arról számolt be, hogy a visszajelzésekből arra a következtetésre jutott, hogy nem feltétlenül az a legjobb módja a szolgáltatások működésének, ami korábban volt, ezért néhány módosítást eszközöl.

Eddig a Google Drive és a Google Fotók szinkronban működött, ami azt jelenti, hogy a Fotókra feltöltött képek automatikusan felbukkantak a Drive rendszerében, illetve a Drive-on található képeket azonnal meg lehet nézni a Fotók megnyitását követően is. Ez alapvetően egy funkció, amit a Google eredetileg azért alkotott meg, hogy összefüggőbb felhasználói élményt tudjon biztosítani az online adattárolásra létrehozott megoldásai között. Viszont a cég elmondása szerint sokan arra panaszkodtak, hogy zavaró számukra a szinkronizált működés. Ennek nyomán a Google úgy határozott, hogy módosítja az eddigi gyakorlatot, és már nem fog minden szinkronban történni a Google Drive és a Google Fotók esetében.

A szolgáltatások szinkronizálásának felszámolása nyomán elkerülhető az, hogy a Google Fotók rendszeréből, a mobilos alkalmazáson keresztül törölt fényképek, mozgóképfelvételek elvesszenek a Google Drive-ról is, ahol esetleg biztonsági mentésként voltak azok jelen. A felhasználók így már bátrabban szelektálhatnak majd a különböző szolgáltatásokban, nem kell attól tartaniuk, hogy törlődnek mindenhonnan a fotók, videók.

Galéria megnyitása

A szinkronizálás megszűnésével a Google behoz egy friss „feltöltési” lehetőséget a Google Fotókba. A direktben fényképek és videók mentésére szolgáló tárhelyen már lesz egy olyan gomb, ami az „Upload from Drive” névre hallgat. Ezt használva manuálisan lehet majd meghatározni, hogy mely felvételek legyenek láthatóak a Fotók felületén a Google Drive-ról. És fontos azt elmondani, hogy ez ugyan csak virtuálisan, de tényleg úgy működik, mint egy másolási parancs, szóval nem lesznek egymáshoz kötve a Fotókon és a Drive-on tárolt képek, attól függetlenül, hogy honnan származnak, így ha valamilyen okból kifolyólag törlésre kerülnek a Fotókról, a Drive-on akkor is tovább lesznek tárolva. A Google külön kiemelte, hogy a „Velem megosztott” részről is lehet majd az új gombot használva képeket és videókat átemelni a Fotókra a Drive-ról.

Azt is elmondta a cég, hogy mivel itt már nem szinkronizálás révén lehet látni a tartalmakat mindkét helyről, így a tárhelyet a Fotók és a Drive esetében is elfoglalják majd az eredeti minőségben megőrzött dolgok, ha mind a kettő felületen jelen vannak. Ez pedig azért eléggé problémás lehet majd azoknak a számára, akik örömmel kezelték a Drive-on keresztül a képeiket, nagy felbontású videóikat mostanáig, de egyébként nem fizettek elő extra tárkapacitásra.

A Windows és a macOS rendszerű számítógépekről a biztonsági mentési lehetőséggel viszont továbbra is úgy lehet tárolni a szolgáltatásokban az eredeti minőségében megőrzött képeket és videókat, hogy nem lesznek „kiszámlázva” a fájlok a kvótából, illetve amennyiben el vannak mentve a Fotókra és a Drive-ra is, akkor is csak az egyik helyen kell majd ezeknek a tárhely igényével elszámolni. Azok a felvételek, amik már így lettek elmentve a Fotókra korábban, továbbra is láthatóak lesznek majd a Drive-on, és nem számolja bele ezeket az adatkeretbe, de a továbbiakban felkerülő dolgok már nem fognak automatikusan szinkronizálódni.

A Google elmondása szerint a változtatásokkal pusztán az a célja, hogy egyszerűsítse a szolgáltatásainak a működését. A hivatalos közleményének a végén is kiemelte, hogy a felhasználói visszajelzésekre – és a saját belső kutatásainak eredményére – támaszkodva hozta meg a döntést a Drive és a Fotók szinkronizált működésének a felszámolásáról.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward