Fontos újításokkal jön az új GeForce GTX 650 Ti

A magasabb GPU órajel mellé GPU Boost támogatás is jár, de sokat hozhat a konyhára az 50%-kal szélesebb memória-adatsín és a magasabb memória órajel is.

Fontos újításokkal jön az új GeForce GTX 650 Ti

Az már nem meglepő tény, hogy hamarosan érkezik egy új, gyorsabb GeForce GTX 650 Ti videokártya, az viszont annál meglepőbb, amit az Nvidia kigondolt: a korábbi értesülésekhez képest fény derült néhány egyéb részletre is, amelyek új megvilágításba helyezik a friss jövevényt.

Az AMD Radon HD 7790-es modellje ellen harcba küldött "felturbózott" GeForce GTX 650 Ti-ről már tudható, hogy CUDA magok tekintetében marad a már kitaposott ösvényen, azaz elődjéhez hasonlóan szintén 768 ilyen egységet vonultat fel. A jelenleg is forgalomban lévő GeFoce GTX 650 Ti referencia modellek GPU-ja 925 MHz-en dolgozik, GDDR5-ös fedélzeti memóriájuk pedig 5,4 GHz-es effektív órajelen ketyeg. Ehhez képest az új GeFoce GTX 650 Ti modellek esetében már megjelenik a GPU boost technológia is, így a 980 MHz-re feltornázott GPU magórajelet akár 1030 MHz-ig is emelheti a rendszer (és tovább, az eddigi tapasztalataink alapján). A GDDR5-ös memóriachipek a jelek szerint 6 GHz-es effektív órajelen ketyegnek majd, ami a korábbihoz képest 600 MHz-es növekmény.

Ez már eddig is alapos változásnak tűnik, viszont nem csak az órajel-emelés és a GPU Boost technológia az, amit a siker érdekében bevetnek a vállalat mérnökei. Az eredeti GeForce GTX 650 Ti esetében a GPU és a VRAM között még 128-bites memória adatsín húzódott, ezzel szemben a friss modell már 50%-kal szélesebb, azaz 192-bites memória interfésszel gazdálkodhat, így a magasabb memória órajel és a szélesebb adatsín miatt jelentősen növekszik a memória-sávszélesség: a korábbi 86,4 GB/s-ról 144 GB/s-ra, ez pedig nem elhanyagolható előny.

Végezetül van még egy érdekesség, amit a vállalat stratégiai lépésként magyaráz. Az Nvidia a dolgok jelenlegi állása szerint nem ad új nevet a friss, felturbózott GeForce GTX 650 Ti modellnek, így a régi és az új példányokat csak a specifikáció átbogarászása után lehet majd megkülönböztetni egymástól.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward