Fontos mérföldkőhöz ért az Intel videokártya-projektje

Az új DG1 dGPU működőképesnek bizonyult a tesztek során, sőt, már a külsős fejlesztők számára is elérhető egy alfa csomagban.

Fontos mérföldkőhöz ért az Intel videokártya-projektje

Az Intel jövőre egészen biztosan bemutatja Xe sorozatú videokártyáit, amelyek a korábbi információk alapján várhatóan a következő év közepén jelennek meg, az viszont egyelőre nem derült ki, pontosan milyen felhozatallal, milyen teljesítményű termékekkel jelentkezik a vállalat, de pletykaszintű információk, illetve tippek már azért rendelkezésre állnak.

A vállalat aktuális pénzügyi évének harmadik negyedéve nemrégiben zárult le, legfontosabb eredményeiről pedig már be is számoltunk az egyik korábbi hírünkben. Az eredményeket taglaló rendezvény alkalmával azonban nem csak a pénzügyekről esett szó, hanem az érkező videokártyákról is. Bob Swan, az Intel elnök-vezérigazgatója örömmel újságolta el, hogy a belsős teszteket már sikeresen teljesítette a DG1-es dGPU, vagyis a prototípus lapkát nyomtatott áramköri lapra helyezték, majd különböző teszteket végeztek el rajta, amelyek alapján kiderült, működőképes a dizájn, így oda lehet adni a partnereknek is tesztelésre, akik szintén elvégezhetik a saját vizsgálataikat.

Galéria megnyitása 2035-ben akár ilyen dizájnnal is érkezhetnek majd az Intel videokártyái A DG1-es dGPU, illetve videokártya jelenleg egy „Discrete graphics DG1 External FRD1 Accessory Kit (Alpha) Developer Kit” névre keresztelt csomag formájában érhető el, ahogy az az European Economy Comission adatbázisából kiderült. Arról sajnos nincs hír, hogy az aktuális GPU pontosan milyen paraméterekkel rendelkezik, így az is rejtély, mely teljesítményszinten próbál majd szerencsét.

A szóban forgó termékkel kapcsolatban már egy korábbi, azóta eltávolított Linux driverben is volt utalás, ahol iDG1LPDEV néven tűnt fel, megjegyzésként pedig „Intel(R) UHD Graphics, Gen12 LP DG1” felirat szerepelt az adott sorban az azonosító mellett. Ez a nevezéktan nagyon hasonlít a következő generációs, Tiger Lake sorozatú processzorok iGPU-inál használt formátumra, így a feltételezések szerint lényegében a Tiger Lake sorozat 96 EU-t tartalmazó iGPU-ja kerülhet az új videokártyára, ami elsőre csalódásnak tűnhet.

Viszont korábban egy Multi-GPU Xe kód is feltűnt a különböző Linux patchekben, ami arra engedett következtetni, hogy az új videokártyák Multi-GPU támogatással érkezhetnek. A feltételezések szerint akár arról is lehet szó, hogy az Intel iGPU-k, illetve az új dGPU-k teljesítménye a Multi-GPU támogatáson keresztül egyesíthető lehet, így nagyobb összteljesítményre lehet számítani. Ez persze nem több feltételezésnél, így az is lehet, hogy ebből a Multi-GPU dologból végül nem lesz semmi a kész termékek esetében, valamint az is lehet, hogy a 96 EU-s feltételezés is vakvágány.

Idővel egészen biztosan kiderül. Reméljük, lassan most már a teljesítménnyel és a GPU felépítésével kapcsolatban is kiszivárog némi információ, ugyanis nagyon sokakat érdekelne, mivel szeretne borsot törni riválisai orra alá az Intel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap