Fontos megállapodást kötött a Xiaomi és a Microsoft

A Xiaomi ezernél is több szabadalmat licencelt a Microsofttól, és előre telepíti majd a redmondiak néhány kulcsfontosságú applikációját a gépeire.

Fontos megállapodást kötött a Xiaomi és a Microsoft

A színfalak mögött a Xiaomi és a Microsoft meglehetősen közel került egymáshoz az elmúlt időszakban, és ennek az eredménye az az egyezség (is), melynek keretében a felek most alkalmazásokat és szabadalmakat „cseréltek”.

A szabadalmi szerződések esetében általában nagy mennyiségű készpénz szokott gazdát cserélni a piaci nagyhatalmak között, ezúttal viszont nemcsak erről van szó. A Microsoft és a Xiaomi egymást erősítve folytatja pályafutását a jövőben. A felek között köttetett megállapodás pontos részletei még nem ismertek, de nagyvonalakban látjuk, hogy mi történik. A Reuters értesülései szerint a Xiaomi a Microsoft mintegy 1500 szabadalmát vásárolhatta fel, a vállalatok kötöttek egy nagyszabású keresztlicenc szerződést, továbbá néhány program felhasználásáról is megegyeztek. A szabadalmak hang alapú kommunikációval, multimédiás megoldásokkal és számítási felhőkkel kapcsolatosak. Azt nem lehet tudni, hogy mekkora összeg cserélhet gazdát a felek között, de az biztos, hogy olyan egyezség született a tárgyalásokat követően, amivel mind a két fél jól jár. Ki, hogyan és mit nyer?

A kínaiak ezerötszáz valószínűleg nagy jelentőségű szabadalmat kaparintottak meg végleg, és továbbiakat licencelnek. Miért fontosak a szabadalmak? Napjainkban a nagy mobilgyártók leghatásosabb fegyvere a szabadalom. A bejegyzett szellemi tartalmak felhasználásával a vállalatok egymáson nyerészkedhetnek, vagy akár azt is kezdeményezhetik, hogy tiltsák be a törvényhozók a nem kívánatos eszközök forgalmazását – bár ezt a bíróságok általában már tényleg nagyon nehezen ítélik meg még akkor is, ha jogos a követelés. A Xiaomi szinte minden terméke hatalmas népszerűségnek örvend manapság, de viszonylag kevés piacot fednek le, a portfóliójuk nem elég széles, és éppen az imént említett dolog ennek az oka. Egyértelmű, hogy főleg azért nem terjeszkedik a piacon a vállalat, mert előre láthatólag azonnal olyan szabadalmi pereket kapna a nyakába a riválisaitól, amire biztosan nincs még felkészülve; ugyanakkor a mostani megállapodásból arra a következtetésre juthatunk, hogy a vállalat új régiók meghódításán töri a fejét. Ehhez gyűjt erőt például a Microsoft szabadalmi csomagjával is. A Xiaomi a redmondiaktól szerzett szellemi tulajdonokat felhasználva előnyösebb pozícióba kerül a versenytársaival szemben, ha azok pert indítanak ellene egy-egy frissen bevett területen.

Miért jár jól a Microsoft – leszámítva persze a kasszába áramló pénzt? Nos, a Xiaomi a jövőben előre telepíteni fogja a nagy népszerűségnek örvendő okostelefonjaira a szoftveróriás néhány kulcsfontosságú szolgáltatását, androidos alkalmazását. Egészen pontosan szeptemberben fog felbukkanni az Office irodai szoftvercsomag, valamint a Skype a Xiaomi készülékein. Különösen a Skype számára fontos ez, ugyanis a videócsevegések bonyolítását lehetővé tevő program az elmúlt időszakban nem szerepelt túl fényesen; a Xiaomi viszont a legnagyobb forgalmú mobilgyártók sorát gyarapítja, így általa sokakhoz fog elérni ez a szolgáltatás is a Word, az Excel, az Outlook és a PowerPoint mellett. És ez még nem minden. A megállapodás keretében szó esett a Windows 10 operációs rendszert futtató Mi Pad variánsról (ennek még lehet folytatása valószínűleg), továbbá arról is, hogy a Xiaomi Mi Cloud néven futó szolgáltatása a Microsoft Azure közbenjárásával áll majd a felhasználók rendelkezésére.

A Microsoft és a Xiaomi barátsága a jövőben még szorosabbra fűződhet. A redmondiaknak sok hasznos szabadalma akad még ott, ahonnan a mostani csomag érkezett, és egyre több Android operációs rendszerre szabott programot és egyéb szolgáltatást kínálnak, aminek jól jönne a potenciális felhasználói tábor. És ott van még a Windows 10 operációs rendszer, amivel talán a közeljövőben egy teljesen új Xiaomi okostelefon debütálhat. (A Mi 4 modellen már próbára tehető a Windows 10 Mobile verziója.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward