FON tapasztalatok

Már egy ideje tagja vagyok a FON közösségnek, nekem is van már La Fonerám, úgyhogy elérkezettnek látom az időt, hogy beszámoljak tapasztalataimról, és egyúttal kedvet csináljak a csatlakozáshoz.

FON tapasztalatok

Mi ez a FON?

A FON közösség kitalálása és megalapítása Martin Varsavsky nevéhez fűződik. Az alapötlet az, hogy létrehozzon egy világméretű közösséget, melynek tagjai egymás között ingyen megosztják internetüket vezetéknélküli hálózaton keresztül. Hogy a dolog világméretűvé váljon, meggyőzött jópár nagyobb céget, mint például a Google-t, a Skype-ot, a japán Excite-ot, az eBay-t, hogy támogassák őt, mivel jelenlegi cégeinek a bevételei nem fedezték volnak a költségeket. A dolog összejött.

Kezdetben csak a Linksys néhány típusú WiFi forgalomirányítóira készített firmware-ket, azonban tavaly ősztől saját fejlesztésű elérési pontot indított útnak a cég, mégpedig a La Fonerát. Ezt a kis készüléket meghívó nélkül 40 euróért (10 000 forintért) lehet megvásárolni, ha egy barát meghív akkor pedig feleáron, 20 euróért (5 000 forintért).

Megéri-e csatlakozni és ennyi pénzért vásárolni egy La Fonerát?

A FON-tagságnak jobbára csak előnyei vannak. Kapsz kedvezményes áron egy hozzáférési pontot, ami ugyan korlátolt mértékben konfigurálható, mégis sokkal erősebb jelet biztosít mint a hasonló márkás készülékek. Ezt otthon saját biztonságos vezetéknélküli hálózat létrehozására szabadon felhasználhatod. Ráadásul ha nem tartózkodol otthon, más városba utazol vagy netán külföldre, akkor rengeteg helyen tudsz ingyen internetezni. Az ilyen elérési pontok száma a világon a jóslatok szerint 1 millióra növekszik 2010-re. A jelenlegi hotspotokat ezen a térképen tudod megnézni.

Egyetlen kötelesség van mindezekért cserébe, mégpedig legalább egy évig nonstop meg kell osztanod az internetedet a FON-tagoknak. Szerencsére nem kell attól félni, hogy elszívja a belépett felhasználó az internetet, ugyanis korlátozható a rendelkezésre bocsátott sávszélesség. Ha rosszindulató közösségi tagok valami bűntényt követnek el a te internetmegosztásodon keresztül, akkor ez esetben nem téged fognak felelősségre vonni, mert a bejelentkezett felhasználók mind visszakövethetők. Azaz te mindenféle visszaélés ellen biztosított vagy. Ráadásul ha egy nem FON-tag szeretne a te La Fonerádra csatlakozni, és azon keresztül internetezni, akkor neki napi 3 eurót kell fizetnie, aminek a felét megkapod. Így ha egy forgalmas helyre teszed ki a La Fonerát, akkor még egy kis pénzt is kereshetsz vele.

Hogyan csatlakozhatok?

Ha tetszenek az előnyök és tudod vállalni a kötelezettségeket és nem sajnálod a pénzt a Foneráért, akkor csatlakozz a közösséghez. Ezt kétféle módon tudod megtenni.

[list type="unordered"]

[*]Az első lehetőség, hogy felmész a FON oldalára, regisztrálsz, és 40 euróért megvásárolod a La Fonerát, amit a futár Spanyolországból (!) egy-két hét alatt kiszállít. Fizetni előre, dombornyomott bankkártyával kell.

[/list]

[list type="unordered"]

[*]A második lehetőség, hogy keresel egy barátot, akinek van FON meghívója, és megkéred hogy invitáljon be a közösségbe. Így már csak 20 eurót kell kifizetned ugyanilyen módon a készülékért. Ha nem ismersz senkit se akinek van ilyen meghívója, akkor sincs probléma. A legnagyobb internetes oldalak fórumjaiban vannak FON témák, ahol lehet kérni más tagoktól meghívót. A legnagyobb magyar portálokon is találhatsz ilyeneket.

[/list]

Ha sikerült kifizetned és megrendelned a Fonerát, akkor nincs más hátra, csak megvárni mire kiszállítja a futár. Ezután pedig az összeállítás és a konfigurálás jön, amit a következő oldalakon részletesen leírunk.

Megjött a La Fonera!

A futár megérkezése után jöhet a csomag kibontása. Első tapasztalat, hogy már a doboz nagyon kis méretű.

A doboz kinyitása után rengeteg tartozék tárul a szemünk elé.

Kapunk mellé két darab matricát, egy nyomtatott kézikönyvet, egy CD-lemezt amin szintén kézikönyv van, magát a La Fonerát, egy hozzávaló adaptert és egy UTP-kábelt.

Maga a La Fonera pedig extrém kicsi, elfér a tenyeremben is. Ráadásul kicsi tenyerem is van.

Ha túl vagyunk a kicsomagolás utáni örömön, jöhet a készülék üzembe helyezése, melyet részletesen bemutatok a következő oldalon.

Üzembe helyezés

Ha végiglapozzuk a nem túl vastag kézikönyvet, akkor rájövünk, hogy nem valami nagy dolog a készülék működésre bírása. Nem kell módosítani a meglévő vezetékes vagy vezetéknélküli hálózatunkat, elég ha csak egy szabad Ethernet-portra csatlakoztatjuk a La Fonerát a hozzá kapott UTP-kábel segítségével.

A képen a lehetséges csatlakozási módok láthatóak. Ha már van forgalomirányítónk, vagy kábelmodemünk, akkor elég egy szabad portra csatlakoztatni az eszközt. Ebben az esetben engedélyezni kell a meglévő eszközünkön a DHCP-protokollt, mert alapesetben a Fonera így kér IP-címet.

Ha a fent leírt módon beüzemeltük az eszközt, és mind a három LED világít rajta, akkor léphetünk a következő lépésre, az aktiválásra. Ehhez szükség lesz egy olyan számítógépre, vagy laptopra ami képes vezetéknélküli kapcsolatot létrehozni.

Lépjünk be a Vezetéknélküli hálózatokba a Vezérlőpulton keresztül. Ha az eddigi lépések sikeresek voltak, akkor két hálózatnak kell megjelennie, egy FON_AP-nek és egy MyPlace-nek. A FON_AP az egy titkosítatlan publikus hálózat, amire a FON-közösséi tagok kapcsolódhatnak, ezen keresztül érhetik el az internetet. A MyPlace egy nagyon erősen titkosított hálózat, ezt lehet használni ha otthon egy vezetéknélküli hálózatot szeretnénk létrehozni több számítógép között. A hozzáféréshez a WEP-kulcsot a Fonera alján találjuk, ez a sorozatszáma.

Csatlakozzunk a FON_AP hálózatra. Mivel nem titkosított, publikus hálózat, ezért nem kér semmiféle azonosítást, azonnal sikerül a csatlakozás. Nyissuk meg a böngészőnket, és lám, a FON oldala jön be. Itt el kell végezni az adataink pontosításást, azaz címet, nevet, ellenőrizni kell és a FON térképén elhelyezni saját Foneránkat. Ha ez megvan, akkor már készen is áll a FON hozzáférési pontunk.

Végszó - amit még tudni érdemes a Foneráról

Hát a beállítása tényleg egyszerű, nem tart semeddig se. Hogy megéri-e az árát, az szerintem nem vitás. FON-tagként szinte mindenütt a világon tudsz ingyen internetezni, ráadásul ez neked szinte semennyibe se kerül.

A Fonerával kapcsolatban még meg kell említeni, hogy valóban eléggé melegszik, ezért hogy megelőzzük a tönkremenetelét, érdemes kicsit oldalra fordítani, hogy alulról is jól szellőzzön. Az interneten terjengő képek az égésekről kamuképek, de attól még nem árt vigyázni, nehogy valóban baleset történjen. Ja és persze design szempontjából sem utolsó darab a Fonera, lakásunk, szobánk dísze is lehet.

Egyszóval a FON-tagság mellett szinte csak előnyök vannak, aki pedig tudja vállalni a kötelezettségeket, annak pedig csak annyit mondok, hogy csatlakozz, legyél te is a közösség tagja, élvezd a szabad internet örömét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward