Folyamatos technológiaváltásra készül a Vodafone

Folyamatos technológiaváltásra készül a Vodafone

- Idén ünnepli megalapításának tízéves jubileumát a magyarországi Vodafone. Milyen technológiai változáson ment keresztül ez idő alatt a társaság?

- A tíz év alatt már kétszer váltottunk technológiát. Az induláskor a Nokia berendezéseit használtuk. Nokia volt a rádió, az átviteltechnika, a kapcsolóközpont, az sms és minden más. Majd ahol úgy éreztük, hogy megérett az idő a változásra, ott váltottunk. A rádiós területen például a Siemens berendezéseire, amelyeket a ma is legkorszerűbbnek számító Huawei eszközeire cseréltünk néhány éve. Büszke vagyok arra, hogy a Vodafone az indulásától kezdve élen jár a legkorszerűbb technológiák alkalmazásában, s ezek segítségével képes a legjobb minőségű szolgáltatásokat nyújtani a legjobb áron. Az indulástól olyan vetélytársakkal kellett versenyeznünk, akik ellen csak így volt esélyünk.

- Az előbb azt mondta, hogy néhány éve váltottak a Huawei berendezéseire. Gondolom, akkor már nem sokat ülhetnek a babérjaikon!

- Nem bizony. Ebben a szakmában nincs megállás. A korai, 450 megahertzes analóg technológia kihalt, a második generációs 900/1800 megahertzes gsm-technológiát már több mint másfél évtizede koptatjuk. Ennek a helyét fokozatosan a harmadik generációs vagy röviden 3G-s megoldások veszik, vették át. Azt is látni kell, hogy a technológiaváltások ciklusa egyre rövidebb.

- Azért is kérdeztem erre rá, mert az év elején jelentették be, hogy néhány világvárossal egyetemben Budapesten teszteli a Vodafone az 4G-s technológiákat. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek?

- Komoly elismerés a számunkra, hogy az anyavállalat a szakma barcelonai világkonferenciáján jelentette be, hogy a Verizon Wireless-szel közösen tesztelni kezdik a 4G LTE-hálózatokat különböző amerikai és európai nagyvárosok mellett Budapesten is. Az LTE (Long Term Evolution) a mostani 3G-hálózatokat felváltó technika előnye, hogy az a jelenlegi 3G-hálózatok továbbfejlesztése, azaz nincs szükség a teljes infrastruktúra cseréjére. Azok az adatok, amelyeket a budapesti tesztek során kaptunk, szédítőek. Az új rendszer a szabvány szerint több mint 300 megabites maximális letöltési és több mint 80 megabites feltöltési sebességet ígér. Hogy egy gyakorlati példát mondjak: a kétezer oldalas Háború és béke című könyv letöltésének ideje ezzel a technikával kevesebb mint egy másodperc. A technológiaváltás feltételeinek átgondolása elkezdődött, konkrétumokról azonban korai lenne még beszélni.

- Mi, fogyasztók most kezdünk belejönni a 3G használatába, és máris temetik?

- Korántsem. A 3G-ben még rengeteg lehetőség van. Például az átlagos mobilinternet sávszélessége viszonylag könnyen a többszörösére növelhető. Jelenleg minden állomásunk elméleti maximális sebessége 7,2 megabit, laboratóriumi körülmények között pedig még ennél is nagyobb sebességet tudunk elérni. A 3G-technológiára alapozva bevezettünk egy okos forgalomkezelő rendszert, amellyel az adatcsomagjainkat minőség, sebesség, volumen és számos más paraméter szerint alakíthatjuk majd ki. Persze a 4G, attól függetlenül, hogy a 3G-ben mennyi potenciál rejlik, jönni fog.

- Várhatóan mikor?

- Nekem most úgy tűnik, hogy 2012 körül várható az LTE-rendszerek indulása. Ma már az is biztosnak látszik, hogy ez nem a technológiától függ, hanem az üzlet, a gazdaságosság fogja eldönteni a pontos időpontot. És persze az alapfeltétel, hogy legyen majd elég frekvenciasáv, amelyeken ezek a technológiák működhetnek.

- Ha már a frekvenciákat említi, meg kell kérdeznem a vidék szélessáv-lefedettségének a problémáját. A hamvába holt negyedik szolgáltatóra kiírt pályázaton fennmaradt 900 megahertzes frekvenciák használata nem segítené ezeknek a hátrányos térségeknek a felzárkóztatását?

- De, nagyon is. Azt gondolom, és azt hiszem, hogy a szakma is egyetért a véleményemmel, hogy ezeket a nem használt 900 megahertzes frekvenciákat méltányos összegért fel kellene ajánlani az operátoroknak, mert ezekre a vidékekre gazdaságosan szinte lehetetlen elvinni a szélessávot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward