Folyadékhűtés az Asetektől, egybegépekhez

Folyadékhűtés az Asetektől, egybegépekhez

Az egybegépek elég népszerűek napjainkban, így ilyen konfigurációkat az Apple-n kívül már más neves vállalatok kínálatában is találhatunk. Ezeknél a gépeknél azonban, ahol a monitor LCD kijelzője mögé pakolják az alkatrészeket – az esetek nagy részében mobil, notebookoknál használt részegységeket használva – rendkívül nagy problémát okoz az, hogy az összezsúfolt alkatrészek hűtését hatékonyan és megfelelően el tudják látni.

Az Asetek illetékesei felismerték a problémát és egy új egybegép koncepciót készítettek, amelyben a nagyteljesítményű hardver elemek hűtéséről nem a klasszikus hőcső + ventilátor kombináció, hanem folyadékhűtés gondoskodik, ami jóval hatékonyabb hűtést biztosít a forrófejű elemek számára. Általában ugyenis a hűtés miatt van az, hogy a „combosabb” hardver elemeket csak a nagyobb kijelzővel ellátott konfigurációkba építik be, ugyanis itt jóval több hely áll rendelkezésre egy ütőképesebb hűtés kialakításához.

 

Az új koncepciót először egy olyan konfigurációban próbálták ki, amely méretét tekintve tökéletesen megegyezik egy 24 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott iMac-kel (ilyen csak az előző generációban volt). A fenti videón látható szerkezet belsejében egy Core i7-920-as processzor és egy GeForce GTX 280M videó vezérlő hűtését látja el a folyadék alapú megoldás. Az egységek hűtéséről egy-egy vízhűtő blokk gondoskodik, a hőleadó radiátor pedig a gép talpazatában/állványában kapott helyet.

A gyártó állítása szerint a folyadékhűtő rendszer 200W-nyi TDP-ig képes hatékonyan hűteni, azaz egy 95W-os TDP-vel rendelkező Core i5-ös processzorból, illetve egy komolyabb mobil videó vezérlőből álló rendszer hűtése nem jelenthet gondot. A prototípus bemutatásakor a gyártó nem kívánt nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy az újdonságot mikor láthatjuk viszont kereskedelmi forgalomban a különböző egybegépek részeként.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward