Shop menü

FOKOZZA AZ ADATVÉDELMET AZ APPLE, EGYRE TÖBB PONTON HASZNÁL TITKOSÍTÁST

Már az iCloud biztonsági mentések is végponttól végpontig tejredő titkosításban fognak részesülni, és egyéb fejlesztéseket is meglépett a vállalat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Fokozza az adatvédelmet az Apple, egyre több ponton használ titkosítást

Folyamatosan dolgozik az Apple a biztonság fokozásán, és a vállalat most arról számolt be, hogy a végponttól végpontig terjedő titkosítást ezentúl egy sor olyan adatformánál alkalmazzák majd, amik eddig nem voltak fokozottan védve. Emellett pedig újítás lesz az is, hogy a kétfaktoros azonosításnál jön a hardverkulcs használati opció.

Az iCloud biztonsági mentések esetében már hosszú ideje várta a közönség, hogy gondoskodjon az Apple a kiterjesztett titkosításról, nem véletlenül ezt emelte ki leginkább a vállalat. A továbbiakban a mobilok és más eszközök biztonsági mentései már végponttól végpontig terjedően lesznek titkosítva az Advanced Data Protection szolgáltatás alatt. A biztonsági mentés csak egy adatforma, de összesen kilenc másik adatformára kiterjedően jelentette be a vállalat a fejlettebb adatvédelmet.

Olyan kategóriák vannak az érintettek között az iCloud biztonsági mentések mellett, mint a jegyzetek és hangjegyzetek, a fotók és videók, valamint az emlékeztetők is. Az Apple jelentős fejlesztéseket hajtott végre annak érdekében, hogy növelni tudja az E2EE védelemben részesülő adatok mennyiségét. Az eszközöktől származó biztonsági mentések mellett már az üzenetek mentései is így lesznek kezelve, és végponttól végpontig terjedő protekcióban fog részesülni a Tárcának az a része is, ami a belépőket tartalmazza.

Galéria megnyitása

Az új adatvédelmi intézkedés kiterjed még a Safarira is, a böngészőben elmentett könyvjelzők oltalmazására is E2EE eljárást használ majd az Apple, sőt mi több, még a Sirihez kapcsolódó Parancsok is végponttól végpontig lesznek titkosítva. Összesen már 23 különböző adatkategóriára rejted ki a kiemelt titkosítás.

Érdekes módon azt is elmondta az Apple, hogy az iCloud Mail, a kapcsolati adatok és a naptár szolgáltatás továbbra sem lesz végponttól végpontig titkosított. Hogy miért emeli ki azt a cég, hogy valamit nem véd fokozottan? Nos, azért, mert szerette volna elmondani, hogy ennek az az oka, hogy csak így tudja biztosítani azt, hogy ezek az adatok tőle független szolgáltatásoknak is elérhetőek legyenek. Használhassanak az emberek más levelezőt vagy éppen naptárat az Apple sajátján túl.

Azt azonban hozzátette a cég, hogy az átvitel során és a szerveren már ezek is titkosításban részesülnek. Csak ilyen esetekben még mások is hozzá tudnak férni az adatokhoz, míg a végponttól végpontig terjedő titkosítás során már csak a felhasználó és az alapvető alkalmazások rendelkeznek ilyen joggal. Azt is elmondta most a cég, hogy ilyen esetben a hackerek és a hatóságok ellen is fokozott a védelem.

A fokozott adatévdelem az Advanced Data Protection élesítését követően lesz elérhető. Ezt egyelőre csak azok tudják élesíteni, akik benne vannak az Apple beta programjában, szóval rutinosak már a fejlesztés alatt álló szolgáltatások használatában is. Ezen felül pedig egyelőre még regionális korlátozás is van, csak az Egyesült Államokban él a lehetőség, de idővel mindenkinek elérhető lesz az új Advanced Data Protection.

Galéria megnyitása

Az Advanced Data Protection bejelentése mellet az Apple javított a kétlépcsős azonosítási rendszerén is. Jövőre már lehetősége lesz az embereknek arra, hogy hardverkulcsot is használjanak a beléptetésnél. Az iCloud felhasználói fiók védelmébe lehet majd bevetni az újabb biztonsági réteget, hogy még nehezebbé tegyék azoknak a feladatát, akik hozzá akarnak férni a felhasználói adatokhoz. Erről részleteket csak később fog megosztani az Apple.

Galéria megnyitása

Zárásképpen a vállalat még bejelentett egy olyan fejlesztést, ami az iMessage szolgáltatást érinti. Az üzenetküldő esetében a rendszer képes lesz egy új hitelesítési eljárást használni, ami segít lefülelni azokat, akik esetleg megpróbálnak kémkedni, bele akarnak látni az üzenetváltásokba. Gondolhatunk itt hackerekre, de akár kormányzati titkosszolgálatokra is. Az iMessage kapcsolattartó kulcsának ellenőrzése során kiderül, ha harmadik fél is jelen lehet a színfalak mögött.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére