Fizessen az űrben Quid-del!

Gondban van a világűrben a pénzügyekkel? Nem tudja mivel fizessen az űrállomás büféjében? Dollár vagy euró, illetve napi árfolyamok? Mindezt el lehet felejteni, mert a tudósok bolygóközi utazóknak szánt pénznemet mutattak be.

Fizessen az űrben Quid-del!

Gondban van a világűrben a pénzügyekkel? Nem tudja mivel fizessen az űrállomás büféjében? Dollár vagy euró, illetve mik a napi árfolyamok? Mindezt el lehet felejteni, mert a tudósok bolygóközi utazóknak szánt pénznemet mutattak be.

A valuta a Quasi Universal Intergalactic Denomination, röviden Quid nevet kapta. Kialakítása természetesen az űrutazás viszontagságainak elviselésére van kiképezve, valamint nem rendelkezik éles éllel és nem tartalmaz olyan kémiai anyagot, ami az űrtúristákban kárt tudna okozni.

A pénzt a Travelex cég számára a National Space Centre és a Leicester-i egyetem tudósai fejlesztették ki.

"A Földön jelenleg található fizetési rendszerek - készpénz, bank-, hitelkártya - egyike sem alkalmas űrbeli használatra." - közölte a George Frase professzor a Leicester-i egyetemtől. "Bármi, ami éles felületet tartalmaz, például a pénzérmék, azok veszélyt jelentenek az asztronautákra, a chipek és a mágnescsíkok pedig tökremennének a kozmikus sugárzásban."

A Quid-ok a legismertebb polymerből készültek, amiket a teflon serpenyőkben is használnak. Az érmék széle jól megformált, így nem okoznak kárt ha véletlenül elszállnak az űrben és nekicsapódnak valaminek/valakinek.

A National Space Centre tudósai szerint az űrutazások az elkövetkező öt évben mindennapos dologgá fognak változni, és 2050-re a Holdra akár egy turisztikai központ is létesülhet. Jelenleg 2500 forint körüli pénzösszegbe (pontosan 6,25 angol fontba) kerül egy Quid.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward