Firefox Containers: több fiók kezelése egyszerűen

Sokszor probléma forrása lehet, ha egy adott szolgáltatáson belül egyszerre több felhasználói fiókot szeretnénk egyidejűleg használni. Erre most itt egy megoldás.

Firefox Containers: több fiók kezelése egyszerűen

A Firefox mögött álló fejlesztőcsapat egy érdekes koncepción dolgozik, ami a Firefox Containers nevet viseli, lényege pedig az, hogy segít több felhasználói fiókot kezelni anélkül, hogy ki kéne jelentkeznünk az adott szolgáltatásból, vagy éppen új webböngésző ablakot kéne nyitni.

Elég sokszor előfordul, hogy egy adott szolgáltatást több felhasználói fiókkal veszünk igénybe – ez főleg a GMail esetében lehet gyakori, ha több e-mail címet használunk, mondjuk privát célokra és munkára. Ezzel együtt egyéb szolgáltatásoknál is előfordulhat, hogy privát identitásunkkal és munkahelyi identitásunkkal egyaránt bejelentkezve kéne lennünk, de gondolhatunk itt egy adott banknál vezetett különböző bankszámlák egyidejű megtekintésére, illetve sok-sok egyéb dologra is, amit az élet bizonyos helyzetei hozhatnak.

A Firefox fejlesztői éppen ezért kitaláltak egy új funkciót, ami a „Containers” nevet viseli, lényege pedig az, hogy különálló konténerek nyitásával elkülöníthetjük az egyes böngészőfülek helyi tárhely-használatát, illetve „süti-kezelését”, így az egyes szolgáltatások nem férhetnek hozzá más szolgáltatásokhoz tartozó helyi adatokhoz. Ez lehetővé teszi, hogy különböző „konténerek” nyitásával egyszerre több felhasználói fiókkal jelentkezzünk be egy adott szolgáltatással, méghozzá úgy, hogy az egyes fiókokhoz tartozó tárolt adatok nem kerülhetnek összetűzésbe a többi fiók helyileg tárolt adataival. Ezzel szükségtelenné válik a hasonló funkciót nyújtó bővítmények használata, valamint egy adott szolgáltatásból ki sem kell jelentkeznünk az adott fiókból, hogy bejelentkezhessünk egy külön „konténeren” keresztül a másikba.

Az egyes „konténereket” különböző színek jelölik, így viszonylag könnyen el lehet igazodni közöttük, de így sem árt odafigyelni, nehogy véletlenül privát dolgokat osszunk meg egy, az adott munkahelyhez tartozó Facebook oldalon. Nagyon fontos kiemelni, hogy a „konténerek” nem nyílnak automatikusan, de megnyitás után automatikusan az adott identitáshoz kapcsolódnak majd – ahhoz, hogy az új böngészőfülek a kívánt identitás alatt nyíljanak meg, az adott konténeren belül kell őket megnyitni. Szintén fontos kiemelni, hogy a konténerek csak a sütiket és a helyileg tárolt tartalmakat különítik el egymástól, a böngészési előzmények, a meglátogatott weboldalak listája, a könyvjelzők és a mentett jelszavak megosztásra kerülnek közöttük, azaz minden konténerből elérhetőek – ez egyes esetekben akár hasznos is lehet.

A Firefox Containers funkció egyelőre csak a Firefox bétának minősülő „nightly buildjeiben” érhető el, fejlesztése pedig még mindig zajlik. Egyelőre nincs konkrét ütemterv a funkció bevezetését illetően, így az sem biztos, hogy a közeljövőben a feltűnik a Firefox stabil kiadásaiban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward