Filléres Nokiával rukkolt elő a Microsoft

Az új Nokia 105 a legalapvetőbb mobilos képességekkel rendelkezik, és ennek megfelelően árazta be a redmondi alakulat.

Filléres Nokiával rukkolt elő a Microsoft

A Microsoft az elmúlt időszakban a költséghatékonyabb okostelefonokra fókuszált, ezúttal pedig egy igazi fapados mobilt húzott elő a kalapból. Egy új Nokiáról beszélhetünk, ami egyúttal azt jelenti, hogy nem okostelefon, hanem egy featurephone lesz a hírünk alanya.

Az Nokia 105 neve már ismerős lehet az olvasóinknak, ez ugyanis még 2013-ban került bevetésre. Most pedig a felújított modellel, az új Nokia 105-tel ismerkedhetünk meg. Ez azoknak lehet tökéletes választás, akik nem akarnak sokat költeni, vagy az első mobiljukat keresik, esetleg szeretnének a nagy és nehéz okostelefonjuk mellé egy kisebb, könnyebben hordozható modellt, amit magukkal vihetnek olyankor, mikor nincs szükség az „okosságokra”, csak a telefonos elérhetőség számít. A kijelzője már ennek is színes, de csak 16 bites a színmélysége, szóval nagyjából 65 ezer árnyalattal dolgozik. A névjegyzéke egészen tekintélyes kapacitású, akár kétezer bejegyzést is lehet benne tárolni, ebből fakadóan aligha lesz olyan gond, hogy elfogyna az üres helyek száma. A Series 30+ rendszert futtató Nokia 105 némi szórakozási lehetőséggel is szolgál, előre telepítve van rajta két játék, a Bubble Bash 2, valamint a legendás Snake egy újabb variánsa, a Snake Xenzia.

Mivel ez egy „butamobil”, itt nem olyan extrákkal kell számolni, mint egy csúcskészülék esetében, de néhány érdekességet azért a Nokia 105-nél is ki lehet emelni. A tervezés során odafigyeltek arra, hogy a kelléktárából ne maradjon ki az elemlámpa, ami igazából bármikor jól jöhet, illetve van a kapcsolati lehetőségei között FM rádió, így sosem lesz olyan probléma, hogy ne lehetne rajta zenét hallgatni. Az újdonság kétféle kivitelben lesz megvásárolható, az alapmodell egyetlen SIM kártyát tud majd befogadni, a Nokia 105 Dual SIM pedig már két hálózati kártya kezelésére lett felkészítve. Sajnos ezek nem aktívak egyidejűleg, csak váltani lehet közöttük. A tervezés során fontos szempont volt, hogy ellenálló legyen a végeredmény. No, nem egy hagyományos értelemben vett strapamobil szintjére kell itt azért gondolni, egyszerűen csak jól bírja majd a mindennapos megterheléseket. A Nokia 105 a mai okostelefonokhoz mérten egészen vastag, de igazából a maga 108.5 x 45.5 x 14.1 milliméteres térfogatával apróságnak számít a nagyképű mobilok mellett.

A hátoldalát természetesen le lehet venni, ilyenkor bukkan elő a BL-5CB típusazonosítóval illetett akkumulátor, mely 800 mAh-s kapacitással szolgál, és ha lemerülne, akár egy pillanat alatt ki is lehet cserélni egy töltött egységre. A gyári adat szerint egy feltöltéssel 15 órányi beszélgetésre nyújt lehetőséget, és biztos, hogy visszafogott nyomkodással simán bírni fogja még egy hétnél tovább is. A SIM-ek kezelési metódusából fakadóan attól függetlenül tudja ezt nyújtani, hogy melyik konfigurációról beszélhetünk. A Microsoft három színben tervezi árusítani a készüléket, lesz fekete, fehér, illetve a Lumiák által már jól ismert ciánkék árnyalat is.

Az új Nokia 105 valóban a legolcsóbb mobilok sorát fogja gyarapítani. A Microsoft mindössze 20 dollárban állapította meg az ajánlott fogyasztói árát, ez persze nettó összeg, a redmondiak ugyanis mindig ezt adják meg, tehát még a helyi adóterhekkel azért számolni kell. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a készülék még ebben a hónapban a boltok polcain landolhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward