Fényképező helyett kamerás mobil?

A mobiltelefon gyártók célja a jövőben az, hogy a fényképezők gyártása során alkalmazott technológiát felhasználva hasonlóan fejlett kamerákat építsenek a mobilokba – ebben is egy ír vállalat jár az élen.

Fényképező helyett kamerás mobil?

A mobiltelefon gyártók célja a jövőben az, hogy a fényképezők gyártása során alkalmazott technológiát felhasználva hasonlóan fejlett kamerákat építsenek a mobilokba – ebben is egy ír vállalat jár az élen.

A galway-i székhelyű Fotonation vállalat olyan vezeték nélküli kapcsolatot épít a telefonokba, amellyel gyorsan és egyszerűen lehet a képeket és videókat megosztani másokkal. De ez még nem minden, ugyanis jelentős sikereket értek el a vörösszem-effektus csökkentésében, illetve az arcfelismerő szoftverek telepítésében is.

Eric Zakanov, a cég marketing igazgatója elmondta, hogy a már jól bevált és az új technológiák ötvözésével az új mobilok hamarosan egy fényképezőgép tudásával vetekedhetnek majd. „Az egyre élesedő piaci verseny megkívánja a telefonok fejlesztését, így olyan funkciókkal láthatják el őket, mint például a vörösszem-effektus csökkentés. A lényeg pedig az eladott mennyiségen van. Ugyanis míg évente 80-90 millió digitális fényképezőt adnak el, addig évi 500 millió kamerás mobiltelefon talál gazdára” – tette hozzá Zakanov.

A Fotonation állítása szerint az általuk használt MTP-IP (Media Transfer Protocol-Internet Protocol) kapcsolódási mód tízszer gyorsabb a Bluetooth-nál, és képes 0,3 másodperc alatt egy 3 megapixeles képet továbbítani egy másik telefonra vagy akár számítógépre is.

Az ír cég emellett a világon elsőként arcfelismerő szoftverrel látja el a mobilkészülékeket. A Face Tracker nevű szoftver képes 30 kép/másodperc sebességű adatfeldolgozásra is, és akár nyolc arc egyidejű elemzésével automatikusan exponál, fókuszál  és színt is állít. Az alkalmazással egyszerűen kivágható a fotózott személy arca, és hozzárendelhető a telefonszámához is.

A Fotonation jelenlegi megrendelő közé tartozik az AOL, a Canon, a  Hewlett-Packard, a Kodak, a Microsoft, a Nikon, az Olympus, a Pentax,  a Samsung, a Sanyo, és a Sony is. Ezek mellett azonban más gyártókkal is tárgyalnak az új technológiák mobiltelefonokba való integrálásáról.

„Az új funkciókkal való bővülés a mobiltelefonok egyre sokoldalúbban felhasználását teszi lehetővé. Ezek a készülékek átvehetik akár az alacsonyabb kategóriás fényképezőgépek helyét is. Ezt bizonyítja az is, hogy ha megkérdeznék tőlem, hogy szerintem melyik a világ legnagyobb kamera gyártó cége, azt válaszolnám, hogy egyértelműen a Nokia.” – tette hozzá Zakanov.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward