Fényes jövő áll a felhő alapú játékszolgáltatások előtt?

Az Nvidia jelenlegi álláspontja szerint meglehetősen fényes jövő áll a felhő alapú játékszolgáltatások előtt.

Fényes jövő áll a felhő alapú játékszolgáltatások előtt?

Az OnLive-val kapcsolatos problémák alapján sokak számára úgy tűnhet, hogy a felhő alapú játékszolgáltatások jövője bizonytalan, ám az Nvidia egyik szakembere, Phil Eisler teljesen máshogy látja a kérdést. A GeForce Grid névre keresztelt projekt vezetője, akinek csapata a felhő alapú játékszolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztéseken dolgozik, rendkívül optimista a témával kapcsolatban, ugyanakkor rávilágít néhány kihívásra is, amelyeket a jövőben meg kell oldani.

A felhő alapú játékszolgáltatások esetében az internetkapcsolat sebessége az egyik legmeghatározóbb dolog. Eisler szerint ahhoz, hogy 720p-s felbontás mellett 30 képkocka/másodperces sebességgel lehessen játszani, 5 Mbps-os internetkapcsolatra van szükség. Ha a cél már az 1080p-s felbontás alkalmazása, amelyhez 60 képkocka/másodperces sebesség társul, akkor 15-20 Mbps-os internetkapcsolatra van szükség. Persze ez nem minden, ugyanis a felhasználói élményt nagyban befolyásolja a késleltetés is. Eisler szerint a késleltetés értéke az első generációs felhő alapú játékszolgáltatások esetében 250 milliszekundum körül helyezkedett el. A GeForce Grid alapokon nyugvó Gaikai szolgáltatásnál ezt az értéket sikerült 160 milliszekundum köré csökkenteni, ami a játékosok többsége számára még mindig elfogadhatatlan.

A GeForce Grid által biztosított késleltetés-csökkentés egy része a GPU-nak köszönhető, amely a felvételt és a kódolást belsőleg, hardveresen oldja meg. Ez a képesség nagyjából 30 milliszekundumnyi késleltetés-csökkenést eredményez és a processzor válláról is levesz némi terhet, így a felszabadult források máshova csoportosíthatóak. Eisler elmondása szerint az Nvidia jelenleg kliensoldali optimalizációkon dolgozik, amelyek segítségével újabb 20 milliszekundumnyi késleltetés-csökkentést lehet elérni. A szakember szerint a televízió gyártókkal való együttműködés segítségével tovább lehet majd csökkenteni a zavaró késleltetést.

A felhő alapú játékszolgáltatásokat kínáló szolgáltatók esetében a skálázás okozta kihívásokkal is meg kell küzdeni, igaz, ezt a problémát könnyebb megoldani. Eisler szerint a Kepler alapú grafikus processzorok egyidejűleg négy felhasználót tudnak kiszolgálni, ugyanis négy stream kezelésére képesek. A várakozások szerint minden egyes évvel megduplázható lesz a szerverek által kínált streamek száma. Ebben az esetben az előrelépés mindig az új GPU-knak, illetve az egyre magasabb szerverenkénti chipsűrűségnek köszönhető.

Eisler szerint a Sony Gaikai felvásárlása remek bizonyíték arra, hogy a felhő alapú játékszolgáltatások jövője fényesebb, mint az OnLive-é. Persze a szakember szerint a hardcore játékosok esetében nem várható, hogy felhő alapú játékszolgáltatásokra váltanának, legalábbis a következő évtizedben. Az alkalmanként játszó felhasználók helyzete viszont teljesen más, ők nagyobb eséllyel vehetik majd igénybe a felhő alapú játékszolgáltatásokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward