Felvásárolja a WhatsApp-ot a Facebook

A tét nem kevesebb, mint 19 milliárd dollár, ami átszámítva csaknem 4,4 billió forintnak felelne meg.

Felvásárolja a WhatsApp-ot a Facebook

Az elmúlt napokban ez már a második gigantikus felvásárlásról szóló hír, és a célkeresztben ezúttal is egy népszerű kommunikációs alkalmazás áll. A Viberre a japán Rakuten tette rá a kezét 900 millió dollárért, a WhatsApp esetében pedig a Facebook lépett, méghozzá pénzt nem sajnálva tettek ajánlatot, amit a szóban forgó alkalmazás fejlesztői örömmel el is fogadtak.

Az elmúlt években a WhatsApp az egyik legjobb keresztplatformos üzenetküldővé nőtte ki magát. Ebből kifolyólag nem is most először tesznek ajánlatot a cégre, de a vezetés eddig minden próbálkozót elutasított. A WhatsApp Inc.-et 2009-ban hívta életre Brian Acton és Jan Koum, aki jelenleg a vezérigazgató szerepét tölti be. Ők ketten a Yahoo!-t hátrahagyva döntöttek úgy, hogy alkalmazásfejlesztésre adják a fejüket, és most már elmondhatjuk, hogy ezt a lépést minden bizonnyal egyikük sem bánta meg. A rövid szöveges üzenetek, vagyis az SMS-ek leváltására szinte tökéletesen megfelelő WhatsAppnak már a neve is figyelemfelkeltőre és megnyerőre sikeredett. Hiszen kinek a fülét nem üti meg az angolban oly hangzatos „What's Up” kifejezés, amivel egy másik személy hogyléte iránt érdeklődhetünk. A fejlesztések megkezdését követő első év ugyan még nem hozott nagy előrelépést, de 2010-től exponenciális növekedésnek indult a felhasználók száma. 2013. november 10-én bejelentették, hogy a regisztráltak tábora átlépte a 400 milliós álomhatárt. Azóta ez a szám a legfrissebb adatok szerint már a 450 milliót is elérte, és bizony az aktív felhasználók aránya sem rossz, mert állítólag ők is több, mint 320 millióan vannak.

Ilyen statisztikai adatok mellett nem csoda, ha sokan szerették volna magukénak tudni az üzenetküldésben jeleskedő szolgáltatást. A Mark Zuckerberg által vezetett alakulat pedig nem szeretett volna több konkurenst, így egy igen nagyvonalú ajánlatot tett – nevezetesen 19 milliárd dollárról beszélhetünk. A masszív pénzösszeg, ahogy az lenni szokott ilyen esetekben, nem csak készpénzből tevődik össze, hanem más javakból is. A megállapodás szerint a készpénz része 4 milliárd dollár, míg 12 milliárd dollárt részvények tesznek ki, a maradék 3 milliárdot pedig korlátolt részvényekben törlesztik, de már a WhatsApp munkavállalói felé a következő négy év során. A Facebook nem először érte el a milliárdos összeget, ha alkalmazásra licitálásról van szó, ugyanis korábban nagyjából egy milliárdot fizettek ki az Instagramért, de ez a mostani összeg az előző rekordjuknak a tizenkilencszerese(!). Egyébként bármilyen hihetetlen is, a WhatsApp csapata mindössze 50 dolgozót számlál, melyből 32-en mérnökök. A megállapodást követően mindkét fél örömét fejezte ki, és várják már, hogy megkezdjék a közös munkát. A tervezett változásokról egyelőre nem beszéltek, de azt leszögezte Jan Koum, hogy hirdetések felbukkanására abszolút nem kell számítani.

„A WhatsApp jó úton jár ahhoz, hogy 1 milliárd ember csatlakozzon hozzá” - mondta el a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg. „A szolgáltatás elérte azt a mérföldkövet, ahonnan hihetetlenül értékesnek számít. Ismerem Jan-t hosszú ideje, és izgatott vagyok, hogy az ő és a csapata partnere lehetek abban, hogy a világot nyitottabbá és „összekapcsoltabbá” tegyük.”

Napjainkban a WhatsApp jelen van szinte minden mobilos platformon. Az iOS-en, az Androidon, a BlackBerry OS-en, a Nokia Series 40-en, a Nokia Ashán, a Symbianon, a Firefox OS-en és persze a Microsoft Windows Phone-ján is használatba vehető a szolgáltatás. Az első egy évben még ingyenesen lehet igénybe venni a WhatsApp által kínált lehetőségeket, ezt követően azonban már fizetni kell érte. No, persze senki ne gondoljon nagy összegre, évente 0,99 dollár a tagdíja, vagyis kevesebb mint 230 forintot kell érte leszurkolni a virtuális kasszánál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward