Felturbózott Samsung SSD-k: jön a 840 EVO sorozat

A 840 EVO sorozat tagjai között hatalmas adattároló kapacitást kínáló példányok is lesznek, az írási sebesség pedig duplája, illetve triplája lesz a 840-es sorozat tagjaiénak.

Felturbózott Samsung SSD-k: jön a 840 EVO sorozat

A Samsung lerántotta a leplet legújabb SSD meghajtó családjáról, amelynek tagjai a jelek szerint a költséghatékony 840-es sorozat tagjait váltják majd a piacon. Az új SSD meghajtók elődeiknél jelentősen jobb írási teljesítményt kínálnak, és nagyobb adattároló kapacitással rendelkező változatokban is elérhetőek lesznek.

A Samsung 840 EVO névre hallgató SSD családjában, amelynek tagjai a következő hónap elején debütálhatnak, összesen ötféle modellt találunk. A sorban egy 120 GB-os, egy 250 GB-os, egy 500 GB-os, egy 750 GB-os és egy 1 TB-os adattároló kapacitással rendelkező példány lapul. Mind az öt új SSD meghajtó a Samsung legfrissebb, 128 Gb-es kapacitású NAND Flash memóriachipjeit alkalmazza, amelyek idén április óta, 10 nm-es osztályú gyártástechnológiával készülnek a cég műhelyében. A gyártó azt nem konkretizálta, hogy a 10 nm-es osztályú gyártástechnológia pontosan hány nanométeres csíkszélességet takar, valamint arról sem számolt be, hogy a csíkszélesség-váltás után hogyan alakul az élettartam során elviselhető írási/törlési ciklusok száma.

Ezek a 128 Gb-es NAND Flash memóriachipek a gyártó elmondása szerint "3-bit MLC" típusúak, azaz felépítés tekintetében hasonlítanak a jelenleg is forgalomban lévő 840-es sorozatú Samsung SSD meghajtókban lévő TLC NAND Flash memóriachipekhez.

A 840 EVO SSD meghajtók saját fejlesztésű többmagos MEX SSD vezérlőt alkalmaznak, amely TurboWrite technológiával is büszkélkedik. A TurboWrite tulajdonképpen egy szoftverből és hardverből álló rendszer, ami egy írásgyorsító algoritmusra és egy nagyteljesítményű írási gyorsítótárra támaszkodik. Ezen felül szoftveresen úgynevezett "RAPID" mód is rendelkezésre áll, amellyel tovább növelhető az SSD meghajtó írási teljesítménye, méghozzá úgy, hogy az egység ehhez a rendszermemória egy részét is saját működésének gyorsítására fordítja.

Az említett technológiák érdekesen hangzanak, igaz, jelenleg elég keveset lehet tudni arról, hogy pontosan miként működnek. Talán az SSD meghajtó után kutató vásárlókat nem is ez, hanem inkább a konkrét számadatok érdeklik. A Samsung elmondása szerint a 840 EVO család 120 GB-os tagja 410 MB/s-os, a 250 GB-os tag pedig 520 MB/s-os maximális írási teljesítményt kínál. Ezzel szemben a jelenleg is forgalomban lévő 840-es sorozatú Samsung SSD meghajtók közül a 120 GB-os példány 130 MB/s-os, 250 GB-os társa pedig 240 MB/s-os írási tempóval gazdálkodik. Ennek fényében az új generáció érkezésével a korábbihoz képest több, mint duplájára, illetve triplájára nő az írási sebesség, ami igencsak jól hangzik.

Természetesen ezzel együtt a 840 EVO család zászlóshajója is impozánsabb, mint a jelenlegi 840-es sorozaté. Az 1 TB-os modell 540 MB/s-os maximális írási és 520 MB/s-os maximális olvasási sebességet kínál. Az újdonság véletlenszerű olvasási feladat alkalmával 98000, véletlenszerű írási feladat alkalmával pedig 90000 I/O műveletet tud elvégezni egyetlen másodperc alatt. Ehhez képest a Samsung 840-es családjának zászlóshajója, amely mindössze 500 GB-os adattároló kapacitással büszkélkedik, már csak 330 MB/s-os maximális írási tempót kínál, véletlenszerű írási teljesítménye pedig 63000 IOPS-os értéket képvisel.

A Samsung sajtóközleményében nem árulta el, hogy a 840 EVO család tagjainak árazása pontosan hogyan alakul, viszont az AnandTech jóvoltából kiderült egy s más a témában. Íme, a fotó:

Az mindenképpen érdekes, hogy a gyártó hivatalos sajtóközleményében közvetlenül összehasonlítja a régi és új SSD családok tagjait, amiből arra lehet következtetni, hogy az 840 EVO család tagjai a 840-es sorozat közvetlen utódai lehetnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward